AcasăȘTIRI EXTERNETabu și inegalitate: accesul la avort – interzis în 15 țări, restricționat...

Tabu și inegalitate: accesul la avort – interzis în 15 țări, restricționat în altele

Rămâne un tabu în multe societăți. Complet interzis în unele țări, autorizat în altele, dar cu restricții, accesul la avort, care a fost legalizat duminică prin referendum în San Marino, rămâne foarte neuniform în lume.

În Europa, interdicția totală este o excepție. Avortul este ilegal în Malta – unde pedeapsa variază de la 18 luni la trei ani de închisoare, precum în Andorra și Vatican. În San Marino, avortul a fost declarat infracțiune încă din 1865, pedepsită  cu trei ani de închisoare pentru femei și șase ani pentru medici.

În restul lumii, avortul este interzis în aproximativ cincisprezece țări de pe trei continente – Africa, America Latină și Asia: Congo, Djibouti, Egipt, Guineea-Bissau, Madagascar, Republica Democrată Congo, Senegal, Honduras, Nicaragua, Surinam, Haiti, Republica Dominicană, Filipine și Laos. Se adaugă și statul insular Palau(Oceania).

El Salvador a adoptat o legislație draconică în anii 1990, care interzicea întreruperea sarcinii în toate circumstanțele,   chiar dacă viața femeii era în pericol, notează Le Parisien. Avortul este pedepsit teoretic cu doi până la opt ani de închisoare, dar judecătorii pot considera că orice pierdere a copilului este „omucidere agravată”, pedepsită cu 30 până la 50 de ani de închisoare.

Avortul este accesibil doar în caz de pericol pentru viața mamei în Coasta de Fildeș, Libia, Uganda, Sudanul de Sud, Irak, Liban, Siria, Afganistan, Yemen, Bangladesh, Birmania, Sri Lanka, Guatemala, Paraguay sau Venezuela.

În Brazilia, accesul la avort este, de asemenea, foarte limitat, în cazurile de viol, risc pentru mamă sau malformații grave ale fătului.

În 2017, Chile a încheiat aproape 30 de ani de interdicție totală a avortului, autorizat acum în cazuri de risc pentru viața mamei, viol și neviabilitatea fătului.

În Polonia, Curtea Constituțională a restricționat printr-o decizie din 22 octombrie 2020 dreptul la avort, interzicând procedura în caz de malformație fetală. Avortul este permis numai în caz de viol, incest sau atunci când viața mamei este în pericol.

Legislație mai tolerantă, obținută recent

În Argentina, textul care autorizează avortul până la 14 săptămâni de sarcină a fost adoptat în decembrie 2020 de Congres.  Până acum, avortul era permis numai în cazurile de viol sau de pericol pentru viața mamei.

Noua Zeelandă nu a decriminalizat avortul până în martie 2020. În Australia, statul Queensland a legalizat avortul în octombrie 2018 și doar New South Wales, cel mai populat stat din țară, continuă să proscrie avortul.

În Irlanda, avortul este legal doar din septembrie 2018, în urma unui referendum istoric care abrogă interdicția constituțională în această țară catolică. De asemenea, a fost liberalizat în octombrie 2019 în Irlanda de Nord, singura parte a Regatului Unit unde a rămas interzis. Avortul este legal în Marea Britanie din 1967.

În Statele Unite, avortul a fost autorizat printr-o celebră hotărâre a Curții Supreme („Roe v. Wade”) în 1973, garantând dreptul femeilor de a avorta atâta timp cât fătul nu este viabil, în jurul a 22 de săptămâni de sarcină. Dar statul Texas a adoptat o legislație foarte restrictivă, care a intrat în vigoare la 1 septembrie 2021, interzicând avortul după ce bătăile inimii embrionului sunt detectate. Singura excepție este urgența medicală.

Pe 10 septembrie, Curtea Supremă din Mexic a declarat neconstituțională legea statului Coahuila (nord) care echivala avortul cu crima, deschizând calea pentru jurisprudența națională pe acest subiect.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
929 afisari
Zenville

Ultimele știri

Accident grav. Cinci răniți, după ce un microbuz s-a izbit de un copac, în Gorj

Un accident grav, în care a fost implicat un microbuz, a avut loc miercuri în județul Gorj. La fața locului au intervenit de urgență...

Reacţia DURĂ şi încisivă a lui Piedone după ce Nicuşor Dan a anunţat că rezolvă problema traficului în 2035: „Ai dat căruța în gard,...

Nicuşor Dan a venit cu un termen "optimist" pentru bucureşteni: problema ambuteiajelor din Capitală va fi rezolvată în 2023.”Analizăm concluziile studiilor de fundamentare care...
proger