AcasăȘTIRI EXTERNETabăra de refugiați Moria din Grecia, distrusă de flăcări

Tabăra de refugiați Moria din Grecia, distrusă de flăcări

Un incendiu uriaș a făcut scrum tabăra supraaglomerată de pe insula Lesbos, forțând mii de refugiați și solicitanți de azil să fugă pentru a-și salva viețile.

Tabăra găzduia aproximativ 13.000 de oameni – de peste patru ori peste capacitatea declarată. Incendiul s-a declanşat  miercuri dimineața după ce 35 de persoane testate pozitiv pentru coronavirus au refuzat să fie transferate într-un centru de izolare, potrivit primarului din Moria, Iannis Mastroyiannis. Grupurile de asistență critică de multă vreme condițiile de viață insalubre din Moria, care fac, de asemenea,  imposibilă implementarea măsurilor de distanțare socială. Imediat s-au declanşat confruntări între migranţi, iar unii dintre ei au început să provoace incendii, atât în interiorul taberei, cât şi pe plantaţia de măslini din jurul taberei, unde îşi au adăpostul mii de migranţi. Din cauza vântului puternic, flăcările s-au răspândit rapid în tabără şi au distrus aproape totul, în special containerele şi corturile.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a chemat miniștrii la o întâlnire de urgență, dar nu au existat rapoarte imediate despre victime. Lesbos, care se află chiar în largul coastei turcești, se afla de cinci ani  în prima linie a unei mari mișcări de refugiați și solicitanți de azil în Europa. Incendiul survine la o săptămână după apariţia primului caz de Covid-19 la Moria şi la o zi după ce autorităţile sanitare au confirmat că, dintre cele 2.000 de persoane care au avut contact cu cel infectat, 35 au fost testate pozitiv pentru SARS-CoV-2 şi trebuie izolate. Dintre toţi aceştia, doar unul avea simptome – un somalez de 40 de ani, care obţinuse deja statutul de refugiat şi care în august a mers la Atena pentru a căuta un loc de muncă. Manos Logothetis, un responsabil al guvernului grec pentru migraţie, a aunuțat că tabăra a fost evacuată complet şi că acum provocarea pentru autorităţi este să găsească un nou loc de cazare pentru miile de refugiați din Moria.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
210 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger