AcasăȘTIRI EXTERNESute de oameni de știință din SUA, anchetați din cauza relațiilor cu...

Sute de oameni de știință din SUA, anchetați din cauza relațiilor cu China

Sute de oameni de știință din SUA, anchetați din cauza relațiilor cu China

Peste 500 de oameni de știință americani fac obiectul unei anchete din cauza relațiilor lor cu China și cu alte țări străine, potrivit unei audieri recente în fața Comisiei pentru Sănătate, Educație, Muncă și Pensii din Senat.

Audierea s-a axat pe protejarea cercetării biomedicale din SUA de entități străine, cum ar fi China. În discursul său, senatoarea Patty Murray, președintele comisiei, a vorbit despre un raport recent al  National Institutes of Health (Institutele naționale pentru sănătate, NIH) despre conflicte de interese în cadrul a 507 de beneficiari de subvenții acordate de NIH.

„Este important ca cercetătorii cu afiliații străine și potențiale conflicte de interese – de exemplu, participarea la programe de selecție de talente, angajamente de înregistrare de patente sau de mutări de laboratoare în țări străine – să dezvăluie aceste subiecte când aplică pentru subvenții federale”, a declarat Patty Murray.

„Ultimul recent raport de la NIH privind conflicte de interese nedezvăluite ridică îngrijorări cu privire la numai 507 de granturi acordate – în comparație cu totalul de 30.000 de granturi acordate în 2020”.

Prevenirea influențelor străine

Murray a mai spus că NIH „a făcut progrese în implementarea politicilor de conștientizare, prevenire și abordare a influențelor străine în rândul comunității de cercetare biomedicală”.

Dar a și notat că „investigații ale Biroului Inspectorului General de la Department of Health and Human Services, Oficiul pentru Securitate Națională și Government Accountability Office arată în mod clar că NIH pot face mai mult”, scrie Newsweek.

Michael Lauer, director adjunct pentru cercetări externe la NIH, a declarat în fața comisiei că până în aprilie 2021 agenția a contactat peste 90 de instituții „cu privire la îngrijorări legate de peste 200 de oameni de știință.”

„Persoanele care încalcă legi și politici reprezintă o mică parte din oamenii de știință care lucrează la și cu instituții din SUA. Trebuie să ne asigurăm că poziția nostră în această problemă nu creează un mediu ostil pentru colegii dedicați puternic îmbunătățirii sănătății oamenilor prin cercetare științifică”, a declarat Lauer.

„Partidul Comunist Chinez, răufăcător sofisticat”

„Nu ne putem permite să respingem minți strălucite care lucrează onest și în colaborare pentru a oferi speranță și vindecare pentru milioane de oameni din toată lumea.”

Într-un email trimis la Newsweek, Oficiul pentru Cercetări Externe de la NIH a confirmat că „NIH are îngrijorări cu privire la peste 500 de oameni de știință de la instituții de cercetare finanțate de granturi NIH și a contactat peste 90 de instituții în legătură cu mai mulți de 200 dintre aceștia.”

Senatorul Richard Burr, membru al comisiei, a spus în declarația sa de deschidere că „guvernul Republicii Populare Chineze și Partidul Comunist Chinez sunt cei mai sofisticați răufăcători, dar și alți actori străini sunt angajați în eforturi de a submina cercetarea noastră biomedicală.”

author avatar
Tudor Borcea