AcasăȘTIRI EXTERNEOperațiunea Trojan Shield/Ironside, declanșată! Simultan, pe tot globul, s-au operat sute de...

Operațiunea Trojan Shield/Ironside, declanșată! Simultan, pe tot globul, s-au operat sute de arestări

Sute de arestări la nivel internațional. Cum au fost decriptați criminalii. Operațiunea Trojan Shield/Ironside

Infiltrarea de către poliție a unei aplicații folosite pentru schimbul de mesaje codificate între infractori a permis un val gigantic de arestări în cadrul rețelelor criminale de tot felul.

Au fost necesari trei ani și colaborarea forțelor de poliție din mai multe țări pentru a realiza o operațiune de mare amploare împotriva crimei organizate: sute de oameni au fost arestați în întreaga lume, a anunțat marți, 8 iunie, poliția federală australiană, grație decriptării unei aplicații de comunicare utilizate de infractori.

În timpul acestei operațiuni, prezentată drept „cea mai sofisticată din lume” împotriva criminalității organizate, forțele de poliție din Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă și din mai multe țări din Europa, au dezvăluit că au controlat de fapt aplicația numită „ANoM”, folosită de interlopi din întreaga lume ca să comunice într-o manieră criptată, scrie Le Monde.

Operațiunea – denumită „Ironside” în Australia și „Trojan Shield” în restul lumii – a permis anchetatorilor din 16 țări să ia în cătare membrii mafiei, ai sindicatelor criminale asiatice, ai bandelor de motociclisti care vindeau stupefiante și chiar proiecte de asasinate.

Numai în Australia, 224 de persoane au fost arestate în cadrul acestei operațiuni care, potrivit primului ministru australian Scott Morrison, „a dat o lovitură grea criminalității organizate, nu numai în această țară, dar care va avea un ecou în întreaga lume”.

„Și-au pus cătușe reciproc”

Pe lângă dobândirea capacității de decriptare a mesajelor în timp real, FBI și alte agenții au reușit să încurajeze infractorii să utilizeze telefoane cu aplicația ANoM. Dispozitivele nu puteau efectua apeluri sau verifica e-mailuri și nu aveau date GPS. Au permis doar trimiterea de mesaje către alte telefoane ANoM. Acestea puteau fi cumpărate numai pe piața neagră și implicau transmiterea unui cod de către un alt utilizator.

„Un criminal a trebuit să cunoască un alt criminal pentru a obține acest material”, a declarat poliția australiană într-un comunicat.

„Dispozitivele au circulat și popularitatea lor a crescut în rândul infractorilor, care aveau încredere în legitimitatea aplicației, deoarece personalitățile majore din criminalitatea organizată au confirmat integritatea acesteia”, mai precizează comunicatul.

„Aceşti influenceri criminali au pus poliţia federală australiană în buzunarul a sute de presupuşi infractori”, a declarat şeful poliţiei australiene, Reece Kershaw.

„Practic, ei şi-au pus cătuşele reciproc adoptând şi având încredere în ANoM şi comunicând deschis, neştiind că îi ascultăm tot timpul”, a adăugat Kershaw.

Această operațiune a fost posibilă prin infiltrarea de către FBI a unor sisteme de comunicații criptate similare, „Phantom Secure” și „Sky Global”, care oferiseră poliției americane acces la comunicațiile a zeci de mii de utilizatori, inclusiv a marilor figuri ale crimei organizate.

Cele 224 de persoane arestate în Australia se confruntă acum cu un total de peste 500 de capete de acuzare; au fost închise șase laboratoare de fabricare a drogurilor; au fost ridicate cantități de arme și 45 de milioane de dolari australieni (29 de milioane de euro) în numerar.

„Sute de persoane au fost, de asemenea, arestate” în afara Australiei, a adăugat poliția. Poliția din Noua Zeelandă a anunțat arestarea a 35 de persoane, în special pentru trafic de droguri și spălare de bani.

author avatar
Tudor Borcea