Toți ochii Planetei sunt ațintiți asupra veștilor ce țin de discuțiile pe care le vor purta, telefonic, marți, președintele american, Donald Trump, și omologul său rus, Vladimir Putin. Totul, în contextul negocierilor privind un posibil acord de pace menit să pună capăt războiului din Ucraina.
Ce s-a aflat înaintea discuției telefonice Trump-Putin, de marți?
Administrația președintelui Donald Trump se gândește să recunoască peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014, drept parte a Federației Ruse, într-un posibil acord de pace viitor menit să pună capăt războiului din Ucraina, informează site-ul de știri Semafor, preluat marți de Reuters.
Citând două persoane avizate în legătură cu această problemă, site-ul de știri Semafor susține că oficiali americani discută de asemenea despre posibilitatea ca Washingtonul să îndemne Organizația Națiunilor Unite să face același lucru.
🔴 Donald Trump is considering recognising Crimea as Russian territory as part of a deal to end the war in Ukraine
Follow the latest ⬇️https://t.co/Lyih9T2stf pic.twitter.com/86w4lchYkM
— The Telegraph (@Telegraph) March 18, 2025
BREAKING: Trump administration is considering recognizing Crimea as Russian territory in a potential Ukraine peace deal, sources say.
Officials have also discussed urging the UN to do the same, aligning with Putin’s stance.
Source: Semafor pic.twitter.com/WgMP5u6b81
— Clash Report (@clashreport) March 17, 2025
Reuters menționează că nu a putut verifica din surse independente aceste informații. Potrivit Semafor, Casa Albă a refuzat să facă vreun comentariu pe subiect.
Același site adaugă că Trump nu a luat încă în mod oficial nicio decizie în acest sens și că posibila recunoaștere a peninsulei ucrainene Crimeea drept teritoriu rusesc s-ar afla printre o serie de alte opțiuni luate în calcul.
⚡️Trump administration weighs recognizing Crimea as Russian territory, Semafor reports.
The potential move comes as U.S. President Donald Trump prepares for a call with Vladimir Putin on March 18, with a proposed 30-day ceasefire on the table.https://t.co/Nh89sQcARL
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 18, 2025
Trump urmează să aibă marți o convorbire cu Putin la telefon
Donald Trump urmează să aibă marți o convorbire la telefon cu Vladimir Putin, pentru a încerca să-l convingă pe președintele rus să accepte un armistițiu în războiul declanșat de țara sa împotriva Ucrainei și pentru a putea avansa spre o încetare completă a conflictului care durează deja de peste trei ani.
Peninsula Crimeea este recunoscută internațional ca parte a Ucrainei de majoritatea țărilor, iar Kievul a declarat în repetate rânduri că vrea înapoi peninsula de la Marea Neagră, chiar dacă a recunoscut că readucerea ei în componența Ucrainei prin forță este deocamdată nerealistă.
La rândul său, Kremlinul a declarat – de nenumărate ori – că peninsula Crimeea, unde staționează Flota Rusă de la Marea Neagră și a cărei populație este majoritar rusofonă, este deja oficial parte a Rusiei, chestiune care, subliniază Moscova, a fost închisă „pentru totdeauna”.
Occidentul s-a înșelat: Rusia nu este izolată!
„Atunci când țările occidentale au impus sancțiuni Rusiei în urma invaziei Ucrainei din 2022, mulți au prezis că Moscova se va confrunta cu o izolare internațională profundă.
Cu toate acestea, în loc să se retragă de pe scena mondială, Rusia și-a diversificat agresiv angajamentele diplomatice, economice și de securitate dincolo de Europa și Statele Unite.
Răspunsul Rusiei la sancțiunile occidentale a fost un pivot strategic către parteneriate alternative, valorificându-și resursele energetice, capacitățile militare și alianțele politice pentru a construi noi relații.” Citiți mai multe AICI.
De ce Zelenski a acceptat armistițiul parțial cu Rusia
„Atât timp cât ucrainenii refuzau să accepte o încetare a focului, Kremlinul îi putea prezenta drept obstacolul în calea tipului de acord rapid pe care Donald Trump pare dornic să îl încheie.
Kievul a lansat anterior ideea unei încetări limitate a focului, care să se extindă doar la atacurile cu drone asupra infrastructurii și operațiunilor critice din Marea Neagră, relatează UnHerd. Dar a fost o capcană prea transparentă pentru Vladimir Putin, în speranța de a-l face să pară partea intransigentă dacă o refuză.
După întâlnirea de la Jeddah cu interlocutorii americani, dintr-o dată, ucrainenii au semnat o încetare completă a focului, menită să ofere nu doar un răgaz ambelor părți, ci și o pauză pentru negocieri sau, cel puțin, negocieri privind negocierile.” Citiți mai multe AICI.
Citiți și: Rusia rămâne cu teritoriile cucerite în Ucraina
Citiți și: Nu există pace de menținut în Ucraina
Războiul din Ucraina, tiparnița Occidentului!/Macron, samsar de arme și vieți omenești
Nu înțeleg concluzia autorului față de situația actuală a Ucrainei .Să spună clar de ce ar avea Ucraina ,un stat artificial si satelit al fostului URSS,creat de LENIN in 1922,DREPTURI asupra unor teritorii aparținand altor popoare, donate de către RUSIA,și,care au fost cucerite de-a lungul anilor de fostul Imperiu Țarist.Restul sunt povești și multă gargară a unor găști de interese și jefuitori ai zonei.Rusia n-a fost niciodată cucerită de europeni,dimpotrivă campaniile lui Napoleon și Hitler s-au încheiat tragic pentru aceștia . Nici Imperiul Otoman sau Polonia n-au încheiat prea bine conflictele cu ea.Dar se vede că actualii conducători nu vor să țină cont de lecțiile istoriei.