AcasăȘTIRI EXTERNESurpriză la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Răsturnare spectaculoasă de situaţie

Surpriză la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Răsturnare spectaculoasă de situaţie

Maia Sandu a dat lovitura la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Cel puţin, în primul tur. Candidata opoziției a câștigat această primă „bătălie”, de duminică, 1 noiembrie.

După ce inițial a fost dată pe locul al doilea la votul din țară, scorul s-a modificat simțitor după ce Comisia Electorală Centrală a început să proceseze și rezultatele votului din Diaspora. Maia Sandu are peste 3 procente în fața lui Igor Dodon, în condițiile în care mai sunt de numărat voturile din 10 secții din diaspora.

După procesarea a 99,53 la sută dintre procesele-verbale (din 2.133 de secții de vot dintr-un total de 2.143), Maia Sandu conduce cu 35,93 la sută din voturi, pe locul al doilea fiind Igor Dodon cu 32,76 la sută din sufragii, în timp ce Renato Usatîi are 16,95 la sută.

La Exit Poll, Igor Dodon conducea cu 4 procente

Duminică seară, la Exit Poll, situaţia era în felul următor: președintele socialist al Republicii Moldova, Igor Dodon, a obținut 40,9%, iar candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, 34,6% din voturile la alegerile prezidențiale de duminică și vor intra în turul doi, potrivit rezultatelor unui exit-poll telefonic.

Cum au votat oamenii din Chişinău?

Alegătorii din Chişinău au votat majoritar tot cu Maia Sandu. Candidata opoziției proeuropene a câștigat categoric la Chișinău în fața lui Igor Dodon, având 45,20 la sută din voturi, în timp ce Igor Dodon a luat 34,17 la sută din sufragii. Pe locul al treilea s-a clasat Renato Usatîi cu 9,55 la sută din voturile alegătorilor din Capitală.

Al doilea tur de scrutin va avea loc la data de 15 noiembrie. Această răsturnare de situație adusă de votul din Diaspora dă șanse noi candidatei opoziției prooccidentale.

Ce au făcut ceilalţi candidaţi?

Ceilalți candidați proeuropeni care au participat la turul 1 și care s-au clasat pe ultimele patru locuri (Andrei Năstase, Octavian Țîcu, Tudor Deliu și Dorin Chirtoacă) adună împreună în jur de 8 procente care, în mod normal, s-ar duce către Maia Sandu.

Preşedintele Republicii Moldova este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Este declarat ales candidatul care a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor ce au participat la alegeri. Dacă nu este îndeplinită această condiţie, se organizează al doilea tur de scrutin, la care participă primii doi clasaţi.

author avatar
Andrei Ștefan
353 afisari

2 COMENTARII

  1. Traiasca natia ! Sus cu dansa ! Ce fata de tradator are Dodon in comparatie cu calmul si prezenta Maiei Sandu , crapa de invidie si nputinta !

  2. Da,da ,norocul lor e ca nu prea au paduri de taiat dar au ceva vii si pamanturi.Bune si astea pentru partenerii UE.Basca ceva fete dragute.N-au invatat nimic din lectia sorei Romania.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Adio, șpagă! Controalele instituțiilor statului, înregistrate video

Toate instituţiile cu atribuţii de control din România vor fi obligate să folosească mijloace foto-audio-video în activitățile desfășurate, potrivit unui proiect de lege depus...

Protestele fermierilor din Europa sunt reacția față de ecologismul radical!

După luni de proteste ale fermierilor în orașele de pe întreg continentul, legiuitorii europeni se străduiesc să găsească soluții pentru le potoli furia -...