AcasăȘTIRI EXTERNESupremația SUA pe mare, deja amenințată. Totul despre noul portavion gigant al...

Supremația SUA pe mare, deja amenințată. Totul despre noul portavion gigant al Chinei – VIDEO

Supremația SUA pe mare, deja amenințată. Totul despre noul portavion gigant al Chinei - VIDEO / Foto: Facebook

În cadrul unei ceremonii desfășurate la Shanghai, China și-a lansat cel de-al treilea portavion. În prezent, este cel mai avansat portavion al țării, capabil să concureze cu marina SUA.

Vineri, China și-a lansat cel de-al treilea portavion pe un șantier naval din Shanghai, în cadrul unei ceremonii „scurte, dar festive”, potrivit cotidianului naționalist chinez Global Times.

Operațional în câțiva ani

Denumită Fujian, aceasta este prima navă proiectată și construită în întregime în China. Spre deosebire de celelalte două portavioane aflate deja în serviciu, Liaoning și Shandong.

Dacă ceremonia de vineri este un pas important, aceasta nu înseamnă o punere în funcțiune rapidă în cadrul Marinei chineze. Nici autoritățile, nici presa chineză care a relatat ceremonia, nu au precizat data planificată pentru intrarea în serviciu a portavionului Fujian. Nava va începe o serie de teste pe mare și mai trebuie să primească numeroase dotări și echipamente interioare și exterioare.

Deci nu va fi operațională decât peste câțiva ani. Totuși, între lansarea și intrarea în serviciu a portavionului Liaoning au trecut 32 de luni.

Primul portavion complet chinezesc

Fujian este o sursă de mândrie pentru Beijing. În primul rând, este primul portavion proiectat și construit în întregime în China, spre deosebire de cele două portavioane aflate deja în serviciul marinei chineze.

Liaoning, pus în funcțiune în 2012, este, de fapt, o navă la mâna a doua. Construit pentru marina sovietică (pe atunci se numea Varyag), a fost cumpărat în 1998 din Ucraina. În ceea ce privește Shandong, lansat în 2017 și pus în funcțiune la sfârșitul anului 2019, acesta a fost construit în întregime de China, dar designul său rămâne în mare parte bazat pe modelul Varyag.

Cel mai mare și mai avansat

Un alt motiv de mândrie este faptul că Fujian este în prezent cel mai mare portavion chinez: cu o lungime de 320 m și o lățime de 78 m, cântărește peste 80 000 de tone, față de 70 000 pentru Shandong și 60 000 pentru Liaoning.

Prin comparație, portavionul francez Charles-de-Gaulle totalizează 42.500 de tone, iar succesorul său, a cărui construcție va începe în 2025, ar trebui să ajungă la 75.000 de tone. Încă în urma celor 100.000 de tone ale portavionului Gerald Ford al marinei americane.

Echipamente de ultimă generație

Fujian, cu propulsie electrică integrată, dispune de echipamente tehnologice de ultimă generație care îi permit să rivalizeze cu portavioanele americane. În special, acesta are un sistem de catapultare electromagnetică. Acesta este mai modern decât sistemul tradițional cu abur și poate fi folosit pentru a propulsa aeronave mai grele.

Această tehnologie, dezvoltată de la începutul anilor 2010 de către Statele Unite, este utilizată pe unele nave ale marinei americane. Celelalte două portavioane chineze aflate în serviciu nu au sisteme de catapultare. Acest lucru explică forma curbată a pistei de lansare, care acționează ca o trambulină. Fujian este, de asemenea, echipat cu un sistem integrat de propulsie electrică, care are avantajul de a face nava mai puțin zgomotoasă și, prin urmare, mai puțin detectabilă.

Un nume cu semnificații

Noul portavion chinezesc își ia numele de la provincia Fujian, situată chiar vizavi de Taiwan și care reprezintă un subiect major de tensiune diplomatică între Beijing și Washington. O alegere care, cu siguranță, nu este nesemnificativă din punct de vedere politic și diplomatic, scrie Les Echos.

Acestea fiind spuse, Beijingul și-a făcut un obicei din a-și numi portavioanele după provinciile țării. Primul a fost botezat Liaoning, după numele unei provincii din nord-estul Chinei care se învecinează cu Coreea de Nord. Cel de-al doilea se numește Shandong, o provincie din estul țării.

O lansare amânată de mai multe ori

Lansarea portavionului Fujian a fost amânată de mai multe ori. Inițial, și în mod foarte simbolic, ar fi trebuit să aibă loc pe 23 aprilie, cu ocazia sărbătoririi celei de-a 73-a aniversări de la înființarea marinei chineze. Dar Covid-19 a stricat sărbătoarea iar izolarea Shanghaiului și a regiunii sale a forțat anularea.

Ceremonia a fost apoi amânată pentru data de 3 iunie, care a coincis cu Festivalul Bărcilor Dragonului, o sărbătoare importantă în China (dar și în alte țări asiatice). Din nou, ceremonia de lansare a navei Fujian a fost amânată, fără a se da vreo explicație.

Vor urma și alte portavioane

Fujian este doar un pas în eforturile Beijingului de a construi o flotă de portavioane moderne. Până în 2035, China intenționează să aibă șase nave de acest tip.

Lucrările la cel de-al patrulea portavion al Chinei au început în 2021 la șantierul naval Jiangnan din Shanghai. Spre deosebire de cele trei anterioare, inclusiv Fujian, această nouă navă de război va fi dotată cu propulsie nucleară.

author avatar
Tudor Borcea