AcasăȘTIRI EXTERNESupremația mărilor. China provoacă SUA cu cel mai puternic distrugător / Nava...

Supremația mărilor. China provoacă SUA cu cel mai puternic distrugător / Nava care va ataca Taiwanul – FOTO&VIDEO

Supremația mărilor. China provoacă SUA cu cel mai puternic distrugător / Nava care va ataca Taiwanul / Foto: printscreen

În timp ce SUA se laudă cu cel mai puternic distrugător din Lume, USS Zumvald, o navă ultramodernă dar la care s-au semnalat deja probleme, China vine puternic din urmă cu distrugătorul multirol Type 055. Această clasă de nave va fi folosită împotriva intervenției străine, dacă Beijingul va ataca „insula rebelă”  Taiwan.

Type 055, în valoare de 920 de milioane de dolari, este al doilea cel mai puternic distrugător din lume, după USS Zumwalt.

Numeric, China are supremația pe mări

China are cea mai mare flotă din lume din punct de vedere al numărului total de nave. Type 055 este cea mai mare clasă de distrugătoare din cadrul Marinei Armatei Populare de Eliberare a Chinei.

Marina chineză are 355 de nave, depășind numărul celor 297 de nave ale marinei americane, informează Business Insider.

China State Shipbuilding Corp. a început să construiască cea mai mare navă a sa – Type 055 – în 2014. Distrugătoarele Type 055 sunt în serviciu din 2020.

Clasa de distrugătoare este cunoscută și sub numele de crucișătoare din clasa Renhai. Fiind o navă de război multirol, este echipată pentru a contracara rachete, nave și submarine, potrivit South China Morning Post.

În prezent, există șase dintre ele în serviciu, deși marina chineză a declarat că intenționează să extindă clasa la o flotă de 16 nave. Mai mulți experți militari au declarat pentru Global Times, un organ de presă de stat chinez, că rolul acestor distrugătoare este de a descuraja intervenția străină în cazul în care China ar fi efectuat un atac militar asupra Taiwanului.

USS Zumwald, „un concept de navă eșuat”

Zumwalt este cel mai mare distrugător din lume, cu un deplasament de 15.995 de tone. Type 055 este puțin mai ușor, având între 12.000 și 13.000 de tone. Spre deosebire de USS Zumwalt, de fabricație americană, care se concentrează pe atacuri terestre, Type 055 este o navă de asalt amfibiu, potrivit SCMP.

Și, în timp ce Zumwalt a fost numit un „concept de navă eșuat” după ce a fost afectat de probleme legate de echipament, Type 055 a fost salutat ca fiind „cea mai puternică navă de război din lume” pentru puterea sa de foc cu rază lungă de acțiune.

Distrugătoarele Type 055 sunt, de asemenea, echipate cu tehnologii railgun, potrivit publicației de stat China Daily. Prima navă din această clasă, Nanchang (numărul de pavilion 101), a fost lansată în iunie 2017 și pusă în funcțiune în ianuarie 2020. De atunci, alte cinci au fost desfășurate în serviciul activ: Lhasa (102), Anshan (104), Wuxi (107), Dalian (105) și Yan’an (106), potrivit publicației geopolitice SpecialEurasia.

Mai bine, cu bani mai puțini

Navele fac parte din Comandamentul Teatrului de Nord al Chinei, care cuprinde Mongolia, Siberia rusă și Coreea, precum și din Comandamentul Teatrului de Sud, care cuprinde Marea Chinei de Sud și Asia de Sud-Est, potrivit SpecialEurasia.

Navele utilizează patru turbine cu gaz care generează în total 150.000 de cai putere, ceea ce asigură o viteză de croazieră de 30 de noduri, adică 56 km/h. Navele pot găzdui peste 300 de membri ai echipajului la bord.

Lhasa, a doua navă din această clasă, a fost văzută navigând până în Marea Japoniei în luna iunie, potrivit Global Times.

Un distrugător Zumwalt costă Marina americană 7 miliarde de dolari, potrivit Foreign Policy. Deși Type 055 este mai puțin costisitor decât omologul său american, costă mai mult decât alte nave chinezești notabile.

Potrivit SCMP, navele Type 054D ale marinei chineze, care a fost cândva clasa sa de nave de război apreciată, costă jumătate din prețul navelor Type 055. Type 055 reprezintă un „salt calitativ major” pentru China în ceea ce privește dezvoltarea unor nave de luptă de suprafață de top, conform unui raport din 2020 al Colegiului de Război Naval al SUA.

Type 055 are sisteme radar cu două benzi: Type 346B Dragon Eye. În comparație, Zumwalt a avut „retrogradări paralizante” în ceea ce privește tehnologia radar, conform National Interest. În plus față de radarele avansate, Type 055 are torpile și poate transporta două elicoptere: Harbin Z-9 și Changhe Z-18.

author avatar
Tudor Borcea