AcasăȘTIRI EXTERNESupravegherea populației, extinsă la nivel global. După China, și Canada preia sistemul...

Supravegherea populației, extinsă la nivel global. După China, și Canada preia sistemul de „social scoring”

Supravegherea populației, extinsă la nivel global. Scorul social, un sistem de credit orwellian, aplicat de China, este acum operațional și în regiunea de vest a Canadei. La Beijing deja nu mai este vorba despre comunism, e guvernarea tehnocrației. Iar tehnocrații încep să-și răspândească rețeaua de control în fiecare națiune de pe glob interesată de controlul total al maselor.

Cu o populație ce se apropie de 1,5 miliarde de locuitori, China a implementat un „social scoring” pentru controlul oamenilor. Acest sistem de puncte înregistrează toate informațiile sociale și comportamentul financiar al persoanelor fizice și corporațiilor din China, folosind un vast sistem de supraveghere. Fiecare „subiect” primește un punctaj, pe baza căruia anumite drepturi sau libertăți cetățenești îi sunt îngrădite sau, după caz, permise.

Sistemul s-a extins și a ajuns și în Canada. În Vancouver, renumitul restaurant Haidilao, faimos în toată lumea, are implementat un astfel de program. Ryan Pan, managerul locației, spune că peste 60 de camere de supraveghere au fost instalate în restaurantul său, la ordinul conducerii corporației Haidilao. La fiecare masă din interior sunt câte 2 camere amplasare, iar restaurantul are 30 de mese.

Întrebat de ce șefii colosului Haidilao, o corporație în industria HoReCa, au cerut atât de multe camere de supraveghere, Ryan Pan a răspuns că au fost instalate pentru a pedepsi personalul care nu respectă standardele corporative și pentru a „urmări oamenii” care vin în local. La sfârșit de zi, filmările ajung în China, acolo unde cineva le analizează.

Corporația Haidilao a fost fondată în Sichuan (China) și are două locații deschise în regiunea Vancouver. Una dintre ele a fost inaugurată în 2018 într-un fost restaurant elvețian din cartierul trendy Kitsilano. La numai câțiva pași se află locuința închiriată de Huawei pentru personalul temporar detașat la Vancouver, acolo unde stă și Meng Wanzhou, directorul financiar (CFO) al gigantului telecom. Haidilao are peste 935 de locații în întreaga lume, 60.000 de angajați și numeroase VIP-uri îi trec pragul.

Ivy Li, un binecunoscut orator, scriitor și activist pe probleme legate de China, arată de ce canadienii ar trebui să fie îngrijorați de faptul că sistemul de supraveghere implementat la Beijing a fost exportat și în Vancouver: „Nu numai canadienii și rezidenții etnici chinezi sunt în pericol, dar confidențialitatea și siguranța tuturor canadienilor și a societății noastre sunt compromise. Clienții unui restaurant popular din bucătăria asiatică, în special într-o zonă de lux, ar putea fi diplomați și politicieni care își distrează oaspeții, CEO-uri care discută strategiile lor de afaceri, profesioniști care vorbesc despre proiectele companiei la care lucrează, jurnaliști care efectuează interviuri și/ sau își împărtășesc secrete etc. La cină se discută o gamă largă de subiecte, mai ales după câteva pahare de vin. Masa într-un restaurant faimos este unul dintre cele mai bune locuri pentru a asculta pe cineva și pentru a obține pulsul unei societăți”.

Sistemul de credite sociale din China a fost lansat oficial în 2014. Potrivit unui raport al Congresului SUA, s-a dezvoltat pe două planuri: un sistem de monitorizare a comportamentului individual (încă în stadiul pilot) și un sistem mai robust pentru monitorizarea comportamentului corporatist. Din 2020 a devenit obligatoriu ca toți cetățenii chinezi să fie înscriși în baza de date națională și evaluați cu un „scor social” bazat pe comportamente diferite; apoi, aceste „scoruri sociale” sunt folosite pentru a pedepsi sau recompensa. De exemplu, cine laudă Partidul Comunist Chinez pe social media primește un scor mai mare, ceea ce ar putea duce la beneficii, cum ar fi prioritatea pentru admiterea la școală, servicii gratuite de gimnastică, timpi de așteptare mai scurți la spitale etc. La polul opus (cei care nu își plătesc la timp facturile și taxele, protestează împotriva PCC sau pur și simplu se asociază cu bună știință cu o altă persoană care are un scor scăzut) stau tot felul de pedepse: acces interzis la serviciile publice sau chiar și respingerea copiilor la intrarea în cele mai bune școli!

De curând, China a început să avanseze cu crearea unei versiuni a sistemului de credit social corporativ în limba engleză. De acest program dedicat firmelor străine de pe piața locală se ocupă Xinhua Credit. Brandurile internaționale sunt deja pedepsite dacă nu respectă regulile, astfel că trebuie să accepte și să sprijine activ politicile Chinei dacă doresc accesul la piața internă; vezi recentul boicot al produselor H&M.

Surprinzător este că autoritățile canadiene nu au respins sistemul de supraveghere. Mai mult, au permis ca Haidilao să devină un adevărat centru de „spionaj”, ceea ce ridică numeroase semne de întrebare. Mulți cred că, de fapt, Canada urmărește să vadă cum funcționează sistemul, pentru ca mai apoi să-l implementeze la nivel național.

author avatar
Nicholas Cezar
6.854 afisari

9 COMENTARII

  1. Ok nu mancam la haidilau asta. Plus introducem organul genital in scoringul lor si utie asa de fronda ne apucam de baut si fumat jocuri video si alte k k turi ca sa le facem in ciuda si nu mai mergem niciun concediu si nici nu mai cheltuim nimic respectiv nu mai producem /inventam nimic ! na progresati acum bai voyeuristilor!

  2. Anul trecut prin Martie va spuneau ca asa vreo 2 saptamani o sa avem carantina ,ca e un virus „gripal etc… astazi , după un an, constatam ca e doar preludiul mascaradei. A privi superficial aceste începuturi e cea mai mare naivitate și ignoranta a populimii, care se vor trezii ușor-ușor în colivie._Wake up you idiots!

  3. Aia se face pe algorim facial vs iphone. Ai masca pe figura or ochelari si in iphone ai plane mode si-i pupi pe chipiu pe galbajiti…

  4. A ha ha, idiotii aia utili de canadieni vreau sa devina chinezoi, mai nou !! Lasa, bai, taranilor din Ca-na-duh 🙂 ca va invata comunistul ala de Baby Doc Trudeau cum e cu viata de sclav cobai pe plantatia de tip chinezeasca, pana o sa va iasa pe nas, handikapatilor !! 🙂 Ferma Animalelor, China Style !! 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger