AcasăȘTIRI EXTERNESupravegherea în școli: recunoaștere facială pentru prânzul elevilor

Supravegherea în școli: recunoaștere facială pentru prânzul elevilor

Scoția devine regiunea lui Big Brother: mai multe școli au  început să folosească software-ul de recunoaștere facială  pentru a verifica identitatea elevilor atunci când plătesc la cantine.

Nouă școli din North Ayrshire au spus că utilizarea tehnologiei este “mai rapidă și mai igienică” decât plata cu carduri sau scanere de amprente.

„Cu recunoașterea facială, elevii pur și simplu își selectează masa, se uită la cameră și pleacă, asigurând un serviciu de prânz mai rapid, în timp ce elimină orice contact la punctul de vânzare. Este cel mai rapid mod de a recunoaște pe cineva „, a declarat pentru Financial Times David Swanston, directorul general al CRB Cunninghams, compania care a furnizat sistemul.

El a precizat că timpul mediu de tranzacție folosind recunoașterea facială a fost de cinci secunde pe elev.

Stocarea datelor

Potrivit consiliului North Ayrshire, 97% dintre copii sau părinții lor au consimțit la utilizarea recunoașterii faciale în școli.

Școlile folosesc un sistem de participare la care părinții trebuie să fie de acord și pot folosi alternativ un cod PIN pentru verificarea plății.

Datele biometrice ale copiilor sunt stocate într-o formă criptată, iar CRB asigură că sunt șterse după ce elevii părăsește școala.

“Un proiect inutil”

Cu toate acestea, nu toată lumea este de acord cu recunoașterea facială a elevilor. “Este un proiect inutil, această tehnologie nu este necesară în școli”, a declarat Silkie Carlo, activistă la grupul Big Brother Watch din Marea Britanie.

“Este regretabil cum se normalizează folosirea verificărilor de identitate biometrice într-o școală. Asta se face într-un aeroport, dar nu pentru masa de prânz a unor copii”, spune ea.

Școlile din Statele Unite au instalat tehnologii de recunoaștere facială în școli în ultimii ani, din motive de securitate, notează Euronews.

Între timp, metroul din Moscova a introdus un sistem de plăți de recunoaștere facială, provocând temeri că tehnologia ar putea fi utilizată pentru a identifica protestatarii și adversarii politici ai președintelui Vladimir Putin.

La începutul acestei luni, Parlamentul European a cerut interzicerea recunoașterii faciale în spațiile publice și garanții mai stricte pentru utilizarea de către poliție a inteligenței artificiale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
400 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger