În ceea ce privesc armele hipersonice, adică cele care pot zbura cu o viteză mai mare decât Mach 5, unele țări sunt mai avansate decât altele. Este și cazul Rusiei, care dezvoltă trei tipuri de astfel de arme care vor revoluționa armatele viitorului.
În decembrie 2019, Moscova a anunțat punerea în funcțiune a sistemului Avanguard, un planor lansat de o rachetă balistică intercontinentală RS-18 / SS-19, care i-ar permite să se năpustească asupra țintei cu o viteză de Mach 17. Adică de 17 ori viteza sunetului.
De partea sa, marina rusă continuă să testeze racheta 3M22 Zirkon (sau Tsirkon), care a depășit viteza Mach 8 în cadrul ultimelor teste.
În cele din urmă, racheta aerobalistă aer-sol „Kinjal” („Pumnal”), derivată din racheta Iskander, va fi lansată de interceptorul cu rază lungă de acțiune MiG-31K Foxhound.
Aceste noi tipuri de arme au fost prezentate personal de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, într-o conferință de presă cu note agresive la adresa Occidentului.
O rahetă aer-sol „compactă”
Dar, a priori, Moscova nu intenționează să se oprească aici. Săptămâna trecută, o sursă industrială rusă a declarat agenției Ria Novosti că avionul de vânătoare de generație a 5-a Su-57 „Felon” (cod NATO) a efectuat zboruri de testare îmbarcând modelul „functional” al unei noi rachete hipersonice. Numele acestei noi arme nu a fost specificat.
În clar, avionul Su-57 purta o rachetă fără sistem de propulsie și încărcătură militară, dar având aceleași caracteristici (masă și dimensiuni), precum și circuite electronice identice cu muniția pe care o reprezintă.
Interlocutorul Ria Novosti a declarat că tirurile de testare ale acestei noi rachete hipersonice sunt planificate în „viitorul apropiat”.
Adăugând că această rachetă aer-sol „compactă” va fi destinată distrugerii sistemelor de apărare aeriană și antirachetă, precum și „lansatoarelor de rachete de croazieră și rachete balistice”.
O astfel de utilizare este în concordanță cu caracteristicile avionului Su-57 Felon. Datorită semnăturii sale radar slabe, ar putea astfel să-și declanșeze racheta hipersonică cât mai aproape posibil de apărarea adversă.
Consorțiul rus pentru rachete tactice (KTRV) și Compania aeronautică unificată (OAK, din care face parte Suhoi, producătorul modelului Su-57) au refuzat orice comentariu cu privire la această nouă rachetă hipersonică.
Armele hipersonice, „coloana vertebrală” a disuasiunii Moscovei
Cu toate acestea, este posibil ca acesta din urmă să fie o variantă a rachetei GZUR care, dezvoltată de KTRV timp de zece ani, ar putea zbura la vitaza de Mach 6 și ar parcurge 1.500 km, scrie Opex 360.
Racheta ar trebui să măsoare 6 metri lungime pentru o masă de 1,5 tone. Ar fi destinată în mod normal avionului PAK-DA, adică viitorului bombardier rusesc.
Oricum, la 9 februarie, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a asigurat că armele hipersonice vor constitui „coloana vertebrală a factorilor de descurajare convenționali ai Rusiei”.
Și explicând că potențialul lor se „consolidează”, în principal prin „arme de precizie”.