AcasăȘTIRI EXTERNESuper-armele lui Putin, desfășurate în Atlantic. Fregata „Amiral Gorșkov” a simulat trageri...

Super-armele lui Putin, desfășurate în Atlantic. Fregata „Amiral Gorșkov” a simulat trageri cu rachete hipersonice Zircon

Super-armele lui Putin, desfășurate în Atlantic. Fregata „Amiral Gorșkov” a simulat trageri cu rachete hipersonice Zircon / Foto: printscreen

Fregata de ultimă generație a Rusiei, „Amiral Gorșkov”, a exersat atacuri cu rachete hipersonice Zircon în Atlantic, a anunțat, miercuri, Ministerul rus al Apărării.

Ministerul rus al Apărării a comunicat miercuri că fregata „Amiral Gorșkov” și-a testat capacitățile de atac în vestul Oceanului Atlantic.

O simulare, deocamdată

Într-o declarație, ministerul a precizat că fregata a efectuat o simulare pe calculator cu rachete hipersonice Zircon.

Echipajul fregatei, aflat în prezent în misiune în partea de vest a Oceanului Atlantic, „a exersat o lovitură cu rachetă hipersonică Zircon asupra unei ținte care simulează o navă de război inamică la o distanță de peste 900 de kilometri”.

„Echipajul a demonstrat un grad ridicat de coordonare în timpul îndeplinirii sarcinii de antrenament de luptă”, a declarat ministerul, potrivit Tass.

„Forța operațională navală formată din fregata «Amiral al Flotei Uniunii Sovietice Gorșkov» și nava-cisternă Kama a fost desfășurată în ape îndepărtate sub comanda comandantului Diviziei de nave cu rachete a Flotei de Nord, căpitanul de rangul 1 Oleg Gladki”, mai precizează ministerul.

Rachetele Zircon au o rază de acțiune de 900 km și se pot deplasa cu o viteză de câteva ori mai mare decât cea a sunetului, ceea ce face dificilă apărarea împotriva lor. Declarația ministerului nu a precizat dacă fregata a lansat în realitate o rachetă, notează U.S.News.

Tensiunile dintre Occident și Rusia au atins cel mai înalt punct din ultimii ani din cauza conflictului din Ucraina. Oficialii ruși au sugerat în mai multe rânduri că Rusia ar putea folosi arsenalul său nuclear, cel mai mare din lume, dacă se va simți amenințată de sprijinul occidental pentru Ucraina.

Exerciții comune cu China și Africa de Sud

În februarie, sunt programate exerciții comune cu forțele navale ale Republicii Africa de Sud și ale Armatei Populare Chineze de Eliberare în largul coastelor sud-africane, a precizat Ministerul rus al Apărării.

La 4 ianuarie, Vladimir Putin însuși a anunțat desfășurarea fregatei și plecarea acesteia pentru o lungă croazieră operațională.

Fregata a plecat mai întâi de la baza sa din Severomorsk și apoi a tranzitat Marea Baltică înainte de a intra în Oceanul Atlantic, unde a fost reperată de un avion de patrulare maritimă norvegian. Fotografiile realizate de echipajul navei P-3 Orion arată fregata navigând împreună cu nava-cisternă Kama.

author avatar
Tudor Borcea