AcasăȘTIRI EXTERNESummit virtual Biden-Xi. Primele concluzii ale discuției: Taiwanul, „linie roşie” pentru Beijing

Summit virtual Biden-Xi. Primele concluzii ale discuției: Taiwanul, „linie roşie” pentru Beijing

Joe BidenSummit virtual Biden-Xi. Primele concluzii ale discuției: Taiwanul, „linie roşie” pentru Beijing

China este pregătită să ia „măsuri decisive” dacă Taiwanul face vreo mișcare către independență care să depășească liniile roșii ale Beijingului, l-a avertizat Xi Jinping pe Joe Biden într-un summit virtual.

Xi l-a avertizat, de asemenea, pe președintele SUA că orice sprijin pentru independență a statului Taiwan ar fi „ca și cum v-ați juca cu focul”, potrivit unui raport media de stat chineză despre summit, adăugând că „cei care se joacă cu focul vor fi arși”.

Limbajul a reprezentat o retorică naționalistă chineză, căruia i-a fost dat un plus de potență prin faptul că a fost susținut personal la cele mai amplte discuții de până acum între cei doi lideri, scrie The Guardian.

SUA sprijină „politica unei singure Chine”

Ca răspuns, Biden a spus că SUA au rămas angajate în „politica unei singure Chine” care recunoaște un singur stat chinez suveran și că Washington „se opune ferm eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul sau de a submina pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”.

Fraza a fost un memento pentru taiwanezi să nu-și declare independența, dar și pentru China să nu ia în considerare o invazie. Biden i-a spus lui Xi că ambele țări au responsabilitatea de a se asigura că rivalitatea dintre cele două națiuni nu „se va transforma în conflict deschis”.

În timp ce ambii lideri au reafirmat pozițiile politice de lungă durată, cu privire la Taiwan și alte probleme, tonul general cordial al discuției, Xi referindu-se la un moment dat la Biden drept „vechiul meu prieten”, a dat un impuls imediat piețelor financiare din Asia. Presa de stat chineză a descris discuțiile drept „constructive, substanțiale și fructuoase”.

author avatar
Andreea Vlad