AcasăȘTIRI EXTERNESummit-ul UE, prelungit. Merkel, mesaj înaintea discuțiilor decisive - VIDEO

Summit-ul UE, prelungit. Merkel, mesaj înaintea discuțiilor decisive – VIDEO

Liderii europeni și-au prelungit week-end-ul de lucru petrecut pe tărâm belgian. 

După două zile de negocieri privind Bugetul Multianual și pachetul de relansare economică, discuții care nu au dus, din păcate, la un acord, liderii europeni se pregătesc pentru o nouă rundă de dialog, la Bruxelles.

Reuniunea Consiliului European, începută vineri, s-a prelungit cu o zi față de programul stabilit inițial. Discuțiile la care va fi prezent, duminică, și Klaus Iohannis, urmează să înceapă la ora 13, ora României.

Până să participe la discuțiile de la summit, din această ultimă zi a săptămânii, una considerată „decisivă”, cancelarul german a transmis un mesaj nu tocmai optimist. Din care reiese că e posibil să nu se ajungă nici duminică la un numitor comun la nivelul celor 27 de lideri, în privința planului de relansare economică, post-coronavirus. „Încă nu pot spune dacă va fi găsită o soluție”, a declarat Angela Merkel, citată de France24. ”Este multă bunăvoință…dar este de asemenea posibil să nu se ajungă la niciun rezultat astăzi”, a mai punctat înaltul oficial german.

Ce spunea Klaus Iohannis înainte de prima zi a summit-ului

Până să participe la prima zi a reuniunii liderilor europeni, Klaus Iohannis preciza, vineri, următoarele aspecte: „În total, se negociază sume foarte mari astăzi, poate și mâine, aici, la Consiliul European. Eu sunt foarte hotărât să mă bat pentru interesul României, în așa fel încât să obținem un rezultat consistent”.

Iohannis se declara ”relativ optimist că, în final, pentru România sumele vor fi rezonabile, vor fi consistente”.

”Este un scenariu optimist să finalizăm negocierile astăzi și mâine, însă în Consiliu părerile încă sunt împărțite. Se știe că nu toată lumea este încă convinsă că propunerea care este pe masă e cea mai bună. Mă aștept, deci, la negocieri destul de complicate. Este chiar posibil să trebuiască, după un timp, să revenim, să finalizăm aceste negocieri. Important este de știut: sunt bani mulți pe care îi discutăm și pentru România este o șansă mare să obținem o finanțare consistentă pentru următorii ani, cu care vom reuși, cu siguranță, să rezolvăm foarte multe dintre problemele de la noi de acasă”, mai sublinia liderul de la Cotroceni, aflat la Bruxelles.