AcasăȘTIRI EXTERNESummit-ul G20. SUA și China își împart lumea la masa verde. Ce...

Summit-ul G20. SUA și China își împart lumea la masa verde. Ce i-a transmis Joe Biden lui Xi Jinping- VIDEO

Summit-ul G20. SUA și China își împart lumea la masa verde. Ce i-a transmis Joe Biden lui Xi Jinping- VIDEO

Președintele SUA, Joe Biden  și al Chinei, Xi Jinping, au avut, luni, o întâlnire față în față mult așteptată, în cadrul căreia liderul de la Casa Albă i-a spus omologului său chinez că speră să evite un „conflict” între Beijing și Washington.

După o strângere de mână între cei doi lideri, Joe Biden a declarat că dorește „să gestioneze diferențele și să evite ca această competiție (între SUA și China) să se transforme în conflict”.

SUA și China trebuie să găsească „direcția corectă”

De partea sa, Xi Jinping a declarat că este pregătit pentru un dialog „sincer” pe teme strategice, deoarece cele două țări trebuie să „găsească direcția corectă”.

Liderii celor două puteri rivale urmează să aibă o întâlnire îndelungată pentru prima dată de când Joe Biden a devenit președinte, pe insula indoneziană Bali, în ajunul summitului G20 al celor mai mari economii ale lumii.

Absența lui Vladimir Putin de la reuniunea internațională, la nouă luni de la începerea războiului din Ucraina, îl pune în centrul atenției pe președintele chinez, aflat la apogeul puterii sale după ce a câștigat un al treilea mandat istoric în fruntea țării, scrie Boursorama.

Aceasta este a doua călătorie a lui Xi în străinătate de la începutul pandemiei Covid-19, după o vizită în Asia Centrală în septembrie.

În ultimii trei ani, rivalitatea dintre cele mai mari două mari economii ale lumii s-a intensificat pe măsură ce China a crescut în putere, punând în discuție leadershipul SUA și peisajul geopolitic de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Întâlnirea de luni, în marja G20, a avut accente de Război Rece, iar Casa Albă a vorbit despre necesitatea de a stabili „liniile roșii” ale celor două țări pentru a avea „garanții” și pentru a evita un punct de basculare în conflict, potrivit unui oficial de la Casa Albă.

Cei doi lideri au vorbit prin telefon sau video de cinci ori de când Joe Biden a intrat la Casa Albă, dar niciodată față în față, dar ei se cunosc din 2017.

Ucraina, Taiwanul, Coreea de Nord…

China a declarat luni că speră ca întâlnirea să readucă relațiile bilaterale „pe calea cea bună”. „Sperăm că SUA se vor alătura Chinei în gestionarea adecvată a diferențelor noastre, promovând o cooperare reciproc avantajoasă”, a detaliat Mao Ning, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Pe lângă refuzul Chinei de a condamna invazia rusă în Ucraina, Washingtonul și Beijingul se află în conflict în probleme care variază de la comerț la drepturile omului în regiunea chineză Xinjiang și la statutul Taiwanului.

Joe Biden vrea să determine Beijingul să își folosească influența pentru a modera Coreea de Nord, care tocmai a efectuat o serie record de lansări de rachete, părând că se pregătește să efectueze cel de-al șaptelea test nuclear din istoria sa.

Dar este puțin probabil ca Xi Jinping să dea dovadă de înțelegere, iar această întâlnire va da probabil tonul pentru summitul G20 de marți și miercuri. Deși Ucraina nu se află oficial pe ordinea de zi, războiul din Rusia și impactul acestuia asupra piețelor alimentare și energetice vor fi fundalul tuturor discuțiilor.

Vladimir Putin, marele absent

Președintele rus, care este reprezentat de șeful diplomației ruse Serghei Lavrov, va fi principalul absent la această reuniune, care are loc în timp ce armata rusă se retrage în sudul Ucrainei. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va putea astfel să își pledeze cauza direct, vorbind prin videoconferință.

Cel puțin, Biden și aliații săi vor ca de la summit să îi transmită un mesaj clar lui Vladimir Putin că un conflict nuclear este inacceptabil. Orice text comun va fi probabil blocat de opoziția Rusiei, precum și de refuzul Beijingului de a se abate de la poziția rusă sau de a părea că cedează teren în fața Washingtonului.

Gazda summitului, Indonezia a avertizat deja că nu trebuie să se aștepte neapărat la tradiționalul comunicat final comun care încheie astfel de reuniuni.

În cadrul unei întâlniri cu președintele Comisiei Europene, Ursula von ds Leyen, președintele indonezian a cerut „flexibilitate” din partea europenilor și a G7 pentru a ajunge la un acord. „Vreau un rezultat concret de la G20, pe care lumea îl așteaptă” și „sprijinul dumneavoastră ar fi, încă o dată, foarte apreciat”, a declarat Joko Widodo într-un comunicat.

Se așteaptă ca Rusia să fie presată să prelungească un acord care permite exporturile de cereale și îngrășăminte prin porturile din Marea Neagră, blocate de mult timp din cauza războiului din Ucraina, care expiră la 19 noiembrie.

author avatar
Tudor Borcea
462 afisari

1 COMENTARIU

  1. Cei ce cred in aceste acorduri politice ori e tampit , ori idiot
    Mai ales intre aceste doua puteri , asta aduce aminte de acordurile Germaniei cu Rusia 23 aougust 1939

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger