AcasăȘTIRI EXTERNESummit-ul de pace organizat de Arabia Saudită, mărul otrăvit aruncat de Putin...

Summit-ul de pace organizat de Arabia Saudită, mărul otrăvit aruncat de Putin Occidentului

Pentru saudiți, summit-ul de pace găzduit în acest weekend, la Jeddah, a fost văzut ca o șansă de a se (re)lansa pe orbita diplomației în ceea ce privește găsirea unei soluții la minirăzboiul din Ucraina. Se știe  că Arabia Saudită a devenit paria la nivel global în urma asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi, în 2018. Dar, ce nu se știe este că reuniunea pusă la cale de MBS nu-i altceva decât mărul otrăvit aruncat Occidentului de Vladimir Putin.

Mohammed bin Salman are nevoie să-și dea cu luciu pe cărțile de vizită, serios șifonate în urma scandalului Khashoggi. Iar dacă acesta a fost uitat (poate, prin țări din lumea a treia, totuși!), recenta coalizare cu Putin în chestiunea scăderii producției de țiței (decizie a OPEC luată la rugămintea/presiunea Moscovei, să nu uităm!) încă e vie în memoria diplomației occidentale.

Furia Vestului n-a trecut, de aceea MBS a avut nevoie ca de aer de un asemenea summit – trebuia, cumva, să aducă lumina reflectoarelor pe el, după toată mișcările din ultima perioadă.

Zeci de consilieri de securitate națională (ofițeri ai serviciilor de informații, să fim bine înțeleși!) și oficiali de rang înalt au mers la Jeddah, pe malul Mării Roșii, pentru o întâlnire ce s-a vrut decisivă în privința demarării procesului de pace în conflictul ruso-ucrainean.

S-a vorbit despre Ucraina, așa e, dar a fost mai mult de atât… Pentru prima dată în ultimele luni au stat la aceeași masă cei care vor să schimbe mersul lucrurilor în lume (BRICS) și „atlantiștii”, în frunte cu SUA, „jandarmul mondial” tot mai contestat de puteri ca Rusia și China (stâlpii BRICS).

Oficial, presa a auzit că țări din „Sudul global”, cum ar fi India, Brazilia și Africa de Sud, și Uniunea Europeană, împreună cu Statele Unite și Canada, s-au adunat în Arabia Saudită ca să dea curs eforturilor Ucrainei de a negocia un plan de pace. Dar, cum să negociezi un plan de pace când celălalt combatant din conflict – Rusia, în cazul de față – nu este prezent la masa discuțiilor!? Tocmai, acesta este „mărul otrăvit” aruncat de Putin Occidentului!

De fapt, la Jeddah nu s-au adunat „pentru” Ucraina! Pentru prima dată au stat față în față, ca la un război (economic) adevărat, America&co. și „Sudul global”, alianța condusă de BRICS, care cheamă la răzvrătire toate națiunile nemulțumite de faptul că lumea este condusă după regulile stabilite și impuse de Casa Albă.

MBS caută imagine, nu pace în Ucraina

Întâlnirea de la Jeddah – o continuare a unei reuniuni similare care a avut loc la Copenhaga, în iunie – este cea mai recentă încercare a Riadului de a-și reface imaginea în urma asasinării lui Khashoggi, crimă produsă chiar în Ambasada Saudită din Istanbul (2018). La întrunirea de la Copenhaga, saudiții au jucat un „rol foarte activ”, au declarat pentru Politico surse care cunosc subiectul.

Acum, la malul Mării Roșii, MBS joacă rolul gazdei, trecând la alt nivel. Este următoarea piesă dintr-un puzzle care se prezintă ca un creier diplomatic. Bin Salman, prințul moștenitor, va încerca să-și flexeze mușchii diplomatici cu privire la chestiunea Ucraina.

De la începutul conflictului, Arabia Saudită a mers pe o linie fină, păstrând contact direct cu Kremlinul. Atât Arabia Saudită, cât și Rusia sunt membre ale OPEC+, cel mai mare grup de țări exportatoare de petrol. Ascultând sfatul/rugămintea lui Vladimir Putin, Mohammed bin Salman a acceptat să reducă producția de petrol a țării sale, transformând OPEC într-o armă politico-economică a Rusiei.

1.361 afisari

16 COMENTARII

 1. ,,Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, a declarat duminica aceasta că Moscova nu are nevoie să poarte convorbiri de pace cu Ucraina până când această ţară nu le va cere în genunchi, comentând întâlnirea a aproximativ treizeci de ţări desfăşurată în oraşul saudit Jeddah, în căutarea unei soluţii la războiul din Ucraina, transmite EFE.
  „Nu avem nevoie de niciun dialog. Inamicul trebuie să vină târându-se în genunchi, cerşind milă”, a spus Medvedev, comentând totodată – referitor la întâlnirea de la Jeddah – că „este greu de criticat dorinţa de a pune capăt unui război”. El a spus însă că orice propunere de pace poate avea succes doar dacă îndeplineşte trei condiţii de bază.
  „Prima: participarea ambelor părţi ale conflictului, lucru care nu se întâmplă”, deoarece Rusia nu a fost invitată la respectiva întâlnire, a indicat el.
  „A doua: să fie luat în considerare contextul istoric. Şi acesta este: Ucraina nu a existat ca ţară înainte de 1991. Este o aşchie din Imperiul Rus”, a spus el.
  În fine, Medvedev a concluzionat că este nevoie „să se ţină cont de realitatea actuală”, care în opinia sa este că „Ucraina se află într-o fază de semi-descompunere, iar o parte din teritoriile sale au revenit Rusiei”.
  „Mediatorul care este dispus să recunoască aceste aspecte evidente are şanse de succes. Ceilalţi, niciuna”, a decretat el.
  După negocierile de pace eşuate de la Istanbul din aprilie 2022, Rusia a reiterat că nu se opune negocierilor cu Ucraina pentru a pune capăt războiului, dar acuză Kievul că nu este dispus să dialogheze.
  Ucraina, la rândul său, cere drept condiţie pentru începerea negocierilor retragerea trupelor ruse la graniţele existente în 1991, care includ peninsula Crimeea anexată, eliberarea tuturor prizonierilor de război şi reparaţii considerabile, solicitări pe care Rusia le consideră inadmisibile.’’
  https://www.cotidianul.ro/dmitri-medvedev-ucraina-sa-vina-tarandu-se-in-genunchi-cersind-mila/

 2. 1. ÎNTÂLNIREA CU HIROSHIMA

  lui Kaoru Yasui

  Pământ, pământ tăcut.
  Tăcută,
  cu pielea pârjolită, cu statura goală,
  iertare, Hiroshima …
  Iertare pentru fiecare pas
  ce-atinge-o rană, rupe-o cicatrice …
  Iertare pentru fiece privire,
  ce – chiar de-i mângâioasă – doare …
  Iertare pentru fiece cuvânt
  Ce tulbură văzduhu-n care-ţi cauţi
  copiii,
  noaroadele de prunci pe veci pierduţi …
  Mormânt
  inexistent … Vânt … vânt … vânt … vânt …

  Şi glasul lor, acum încet sunând,
  din zi în zi mai stins,
  numai în amintire …
  O, cimitire, … inexistente … inexistente …
  De vrei să plângi, să nu poţi stânge-n braţe
  măcar o urnă, un mormânt măcar …

  Unde ţi-s pruncii, Hiroshima? Poate
  în oceanul
  de-argint nepăsător …
  Poate-n cavoul infinit
  al cerului …
  Sau poate, chiar pe-acest pământ
  pe care-l calc …
  Fiece pas ce-l fac, îl fac cu teamă …
  Fiece palmă de pământ
  ascunde-un catafalc …
  Parca-a strigat pământul
  Călcat de mine
  – Mamă!

  Oh, aripi da-mi, văzduhule de smalţ,
  să fiu uşor ca tine, să mă-nalţ,
  să nu ating cu pasul nici o rană,
  să taie-aripa-mi cerul îngereşte …

  … Dar scăpărând din miile-i de răni,
  se-apropie de mine Hiroshima,
  se-apropie şi se înclină lin
  şi-mi face semn

  – Pofteşte, prietene,
  şi vezi ce-a fost,
  ce e
  şi povesteşte …

 3. Am uitat sa mentionez numele autorului acestei poezii : Eugen Jebeleanu , nascut la 24 aprilie 1911 in Campina , decedat la 21 august 1991 la Bucuresti , politician comunist – ” Surasul Hiroshimei „.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Dezvăluiri pe surse, după prinderea primarului fugar: Cherecheș avea un act de identitate italian pe numele lui și mii de euro cash

Continuă să apară detalii după recenta capturare, în Germania, a primarului din Baia Mare, fugit din România zilele trecute, înainte de aflarea deciziei definitive...

O mașină a explodat în Capitală. Martorii susțin că în interiorul autoturismului s-ar fi aflat o persoană! – VIDEO

O bubuitură urmată de flăcări violente, care au înghițit un autoturism, au fost surprinse pe o stradă din Capitală. Imaginile dramatice au ajuns pe...