AcasăȘTIRI EXTERNESummit-ul COP 26. S-au scremut munții și a ieșit un șoarece climatic

Summit-ul COP 26. S-au scremut munții și a ieșit un șoarece climatic

Summit-ul COP 26. S-au scremut munții și a ieșit un șoarece climatic

După 15 zile de negocieri, începute cu surle și trâmbițe, statele au adoptat sâmbătă, 13 noiembrie, la COP26, în Scoția, un text comun pentru accelerarea luptei împotriva încălzirii globale. Denumit summit-ul ultimei șanse pentru climat, el nu a reușit să depășească divergențele.

Cele 200 de țări ale COP26 au adoptat un acord de accelerare a luptei împotriva încălzirii globale, dar fără a da asigurări că va fi menţinută la cel mult 1,5 grade Celsius în comparaţie cu era preindustrială.

Formulări vagi în loc de angajamente ferme

Numit „Pactul Climatic de la Glasgow”, textul a fost adoptat după două săptămâni de negocieri istovitoare de președintele britanic al conferinței, Alok Sharma.

Martor la dificultatea de a ajunge la acest acord, președintele COP26, cu lacrimi în ochi, a spus cu o voce emoționată „sunt profund dezolat” pentru modificările de ultim moment introduse în problema combustibililor fosili, la cererea Chinei și Indiei.

El estimase anterior că acordul „inaugurează un deceniu de ambiție crescândă” în materie de climat.

În privința punctului critic al limitării temperaturilor, în timp ce planeta se află, conform ONU, pe o traiectorie „catastrofală” de încălzire de 2,7 °C față de epoca preindustrială, textul solicită statelor membre să-și majoreze angajamentele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră mai regulat decât cele prevăzute în acordul de la Paris, începând din 2022.

Dar cu posibilitatea unor ajustări pentru „circumstanțe naționale particulare”, punct care a stârnit critici din partea ONG-urilor cu privire la ambițiile reale ale textului, deoarece este o formulare vagă care le poate permite ţărilor să evite respectarea cerinţei.

Mai mult, compromisul găsit nu asigură respectarea obiectivelor Acordului de la Paris din 2015: limitarea încălzirii „cu mult sub” 2°C și dacă este posibil la 1,5°C.

„E moale, e slab”

„Catastrofa climatică bate la ușă”, a avertizat secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Conferința mondială privind schimbările climatice a dus la „pași bineveniți înainte, dar nu sunt de ajuns”, a estimate el într-un comunicat.

„Este moale, este slab, iar ținta de 1,5 °C abia trăiește, dar există un semnal că epoca cărbunelui s-a încheiat. Și asta este important”, a reacționat Jennifer Morgan, șefa Greenpeace International.

Figura mișcării mondiale a tinerilor pentru climat, Greta Thunberg, a denunțat pe Twitter „un tsunami de greenwashing” încercarea de adoptare a acestui Pact de la Glasgow ca „un pas în direcția cea bună”.

Menționarea energiilor fosile

Textul conține și o mențiune, fără precedent la acest nivel, a combustibililor fosili, principalii responsabili de încălzirea globală și care nici măcar nu sunt citați în acordul de la Paris.

În premieră, textul evocă necesitatea eliminării cărbunelui și a „subvențiilor ineficiente pentru energiile fosile”, responsabile cu marea majoritate a gazelor cu efect de seră.

Un semnal puternic. Dar ceea ce ar fi putut fi cel mai mare progres al COP26 s-a transformat în eșec. În ultimul moment, acest paragraf a fost modificat, la presiunea mai multor țări, în principal India și China.

În declaraţia finală, ţărilor nu li se mai cere „accelerarea eforturilor pentru eliminarea progresivă” a „cărbunelui şi a subvenţiilor ineficiente pentru combustibili fosili”, ci doar „reducerea progresivă” a utilizării.

Nici o rezoluție pentru ajutorul țărilor sărace

Dosarul exploziv privind ajutorul acordat țărilor sărace, care la un moment dat părea capabil să deraieze negocierile, nu s-a soldat nici el cu o soluție.

Speriate de promisiunea încă neîndeplinită a celor mai bogați de a-și majora ajutorul pentru climă în Sud la 100 de miliarde de dolari pe an începând cu 2020, țările sărace, cele mai puțin responsabile de încălzirea globală, dar în prima linie în fața impactului acesteia, au cerut finanţare specifică „pierderilor şi pagubelor” pe care le suferă deja, scrie France 24.

Dar țările dezvoltate, în primul rând SUA, care se tem de posibile consecințe juridice, s-au opus ferm. Fără tragere de inimă, țările sărace au cedat, acceptând o continuare a dialogului pentru a nu pierde avansul în lupta împotriva încălzirii climatice, ale cărei efecte deja le amenință direct, reprezentanții declarându-se „extrem de dezamăgiți”.

„Este o insultă la adresa milioanelor de oameni ale căror vieți sunt devastate de criza climatică”, a comentat Teresa Anderson de la ONG-ul ActionAid International.

author avatar
Tudor Borcea
207 afisari

2 COMENTARII

  1. Pai muntii sunt cam constipati,dle Borcea.Poate vine seful tau Radu Tudor impreuna cu Greta sa le faca o clisma.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger