Liderii mondiali, reuniți la Glasgow pentru summit-ul COP26, vor avea în aceste zile ocazia, pentru cei care doresc, să guste cele mai cunoscute whisky-uri scoțiene.
Unul dintre cei mai prestigioși producători de whisky din Scoția a căutat o modalitate de a-și reduce amprenta de carbon.
Tăria și ecologia
Distileria a abandonat combustibilii fosili și a trecut la un biocombustibil produs din ulei de rapiță.
Callum Rew, directorul distileriei Oban a declarat : „ Avem un combustibil de tranziție pentru a fi neutri în carbon mai rapid. Și suntem, de la sfârșitul anului 2020. Am vrut să fim primii care încearcă să facă ceva în acest sens și celelalte distilerii ar putea profita și ele. Biocombustibilul a fost ceva nou și am dorit să-l încercăm. Aici, la Oban, suntem o distilerie mică, deci este mai ușor să-l testăm și să-l intergăm”.
Distilarea whisky-ului poate avea consecințe asupra mediului. Producerea necesită un consum mare de energie, fără a lua în socoteală și transportul sticlelor în întreaga lume.
Astfel că industria de profil începe să ia măsuri pentru a reduce acest impact asupra mediului, scrie Euronews.
Potrivit Scotch Whisky Association, din 2009, emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut cu 34%. Karen Betts, CEO al Scotch Whisky Association, a declarat „Este foarte important să fim o industrie sustenabilă acum. Cu colaborare, inovare, investiții, ingeniozitate și puțin timp, o putem face până în 2040 și trebuie neapărat să o facem.”
Obiectivul zero carbon în 2040 pentru industria whisky-ului scoțian este cu zece ani mai devreme decât ambiția generală stabilită de guvernul britanic.