AcasăȘTIRI EXTERNESummit-ul climatic COP27, un lobby pentru petrol și gaze. „Târg al industriei...

Summit-ul climatic COP27, un lobby pentru petrol și gaze. „Târg al industriei hidrocarburilor” / Acuzații grave aduse țării gazdă

Summit-ul climatic COP27, un lobby pentru petrol și gaze. „Târg al industriei hidrocarburilor” / Acuzații grave aduse țării gazdă / Foto: Facebook

În ciuda adoptării, în ultimul moment, a unei rezoluții privind despăgubirile pentru daunele cauzate de schimbările climatice, președinția egipteană a COP27 a fost criticată pentru modul în care a gestionat negocierile cruciale pentru viitorul planetei.

În ultimele două zile, linia de sosire a apărut cu greu vizibilă, în mijlocul haosului unor negocieri amare, purtate până târziu în noapte, care au produs în cele din urmă o rezoluție privind compensarea daunelor cauzate de schimbările climatice, suferite deja de țările cele mai sărace.

În timp ce mulți delegați și-au exprimat speranțele cu privire la problema „pierderilor și prejudiciilor”, ei și-au mărturisit, de asemenea, „dezamăgirea” față de lipsa de progrese în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Suspiciuni de părtinire

La fiecare COP, acordul tacit este că țara gazdă – a celor aproximativ 35.000 de lideri, diplomați, observatori, activiști și jurnaliști – își va lăsa deoparte interesele naționale. Și asta, pentru a reuși – alături de tehnocrații ONU în domeniul climei – să producă un text de consens aprobat mai mult sau mai puțin de bunăvoie de către toți.

Dar anul acesta, la Sharm el-Sheikh, în Egipt, între conferințe de presă, dueluri și agende vizibil divergente, jurnaliștilor le-a fost uneori greu să înțeleagă totul. „Suntem corecți, imparțiali și transparenți”, a insistat președintele egiptean al COP27, ministrul egiptean de Externe Sameh Shoukri.

„Dacă au existat greșeli, nu a existat nicio intenție rea în spatele lor, am făcut totul în interesul negocierilor”, a adăugat el. Dar pentru unii observatori, Egiptul, un aliat diplomatic major al statelor petroliere și gaziere din Golf și al Rusiei, nu a fost un arbitru neutru.

Lobby pentru petrol și gaze

Influența industriei combustibililor fosili a fost pretutindeni, acuză Laurence Tubiana, arhitectul Acordului de la Paris din 2015. ONG-urile au dezvăluit că la COP27 au fost prezenți cu 25% mai mulți lobbyiști din domeniul petrolului și gazelor decât la COP26 din Glasgow, mai mulți decât toți delegații din Insulele Pacificului, care se află în prima linie a schimbărilor climatice, la un loc, scrie Ouest-France.

„Președinția egipteană a produs un text care protejează în mod clar statele petroliere și gaziere și industria combustibililor fosili”, a continuat ea, în timp ce documentul final al summit-ului nu menționează nici o ieșire din hidrocarburi, care sunt un contribuitor major la emisiile de gaze cu efect de seră și, prin urmare, la încălzirea globală.

„Egiptul și-a pus interesele naționale pe primul loc și nu a fost un mediator transparent”, acuză Alden Meyer, de la grupul de reflecție E3G. Pentru acest expert, care nu a ratat decât un singur COP în 27 de ani, Sharm el-Sheikh nu a fost un summit climatic, ci un târg al industriei hidrocarburilor.

Într-un discurs dur, vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, s-a declarat dezamăgit de faptul că summitul nu a avut prea multă ambiție în ceea ce privește reafirmarea limitei de încălzire de 1,5°C față de era preindustrială.

Și că textul final nu reflectă un punct central: emisiile de gaze cu efect de seră legate de energie vor atinge un „vârf” din 2025. Și asta în ciuda faptului că peste 80 de țări au cerut acest lucru.

Britanicul Alok Sharma, președintele COP26, a detaliat, de asemenea, o listă de propuneri privind ieșirea din domeniul combustibililor fosili și reducerea emisiilor care nu se regăsesc în textul final și nici măcar în propunerile inițiale prezentate de egipteni, a spus el.

„Fără transparență”

Chiar și înainte de maratonul final al negocierilor, în primele zile, Egiptul a fost criticat pentru că și-a lăsat gazdele cu rezerve minime de apă, sandvișuri la suprapreț, acces redus sau inexistent pentru persoanele cu dizabilități și o supraveghere strictă considerată în cel mai bun caz inutilă și în cel mai rău caz periculoasă.

Cairo a rezolvat rapid problemele de logistică, dar nu a schimbat supravegherea, un subiect care apare la aproape fiecare COP. Dar negociatorii au rămas pe muchie de cuțit până în ultima clipă, așteptând următoarea surpriză, au declarat unii. „Nu am mai văzut niciodată așa ceva: nu există transparență, nu putem prevedea nimic, este un haos”, a declarat unul dintre ei, obișnuit cu exercițiul COP.

Refuzul de a distribui documentul final

Frustrarea a atins cu siguranță apogeul în ultimele ore ale summitului, când Egiptul a refuzat să distribuie documentul de lucru pe care îl prezentase cu privire la problema foarte sensibilă a pierderilor și pagubelor.

Pentru UE, l-au convocat pe Frans Timmermans, singur, în toiul nopții. Și, în loc să primească o copie, el a putut doar să citească textul propus pentru a-l duce înapoi în cele 27 de țări ale UE, au declarat surse europene pentru AFP.

În mijlocul corului de critici, o voce a salutat președinția egipteană. „Domnul Shoukri respectă regulile pentru un consens transparent, deschis și cu toate părțile implicate”, a declarat Xie Zhenhua, emisarul pentru climă al Chinei.

author avatar
Tudor Borcea
375 afisari

3 COMENTARII

  1. NU au adoptat nimic pentru reducerea hidrocarburilor, nici macar o declaratie de intentie fara promisiuni. In schimb toti au fost de acord ca in urmatoarea pandemie sa fie pasaport verde peste tot si nimeni sa nu mai miste nicaieri fara vaccinare la ordin. Exemplu perfect pentru adevaratele intentii

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger