AcasăȘTIRI EXTERNESummit SUA-Rusia: două ore de ping-pong cu Ucraina. Biden amenință, Putin își...

Summit SUA-Rusia: două ore de ping-pong cu Ucraina. Biden amenință, Putin își menține pretențiile

Un summit SUARusia prin videoconferință, dar în regim de linie roșie, în care Joe Biden și Vladimir Putin au subliniat tensiunile bilaterale pe dosarul Ucraina, dar fără a le debloca cu adevărat.

Într-un climat de mare tensiune între Moscova și Kiev, Putin a obținut o mică victorie întâlnindu-se, marți, prin videoconferință, cu omologul său american: o discuție pe picior de egalitate cu președintele celei mai puternice țări din lume, în condițiile în care președintele rus este mai izolat ca niciodată de Occident. Fără progrese majore.

Joe Biden l-a amenințat pe Vladimir Putin cu „sancțiuni economice puternice” dacă invadează Ucraina, în timp ce liderul de la Kremlin a cerut, fără succes, garanții privind înghețarea extinderii NATO.

Dialogul surzilor, din „Situation Room”, la Soci

Dialogul între cei doi șefi de stat, care a durat două ore, a fost „util”, potrivit consilierului american pentru securitate națională, Jake Sullivan, și „franc și profesionist”, potrivit Kremlinului, într-un vocabular care nu emană căldură excesivă.

Joe Biden nu a făcut „promisiuni sau concesii” în fața cererilor lui Vladimir Putin, care ar dori în special ca NATO să-i închidă ușa în nas Ucrainei, a asigurat Sullivan. Parcă pentru a ilustra mai bine gravitatea mizei, președintele american a condus ședința din „Situation Room”, această cameră de criză ultrasecurizată a Casei Albe, de unde Statele Unite își lansează cele mai sensibile acțiuni.

Președintele rus, care i-a răspuns din reședința sa din Soci, o stațiune de pe litoral la Marea Neagră, a cerut „garanții legale sigure, excluzând o extindere a NATO în Est”, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Kremlinul este îngrijorat și de ascensiunea armatei ucrainene, care este mult mai bine echipată și mai experimentată decât în ​​2014. Dronele turcești Bayraktar pe care le-a achiziționat recent au dovedit, vara trecută, eficacitatea lor formidabilă în Nagorno-Karabah

Acesta pare un dialog al surzilor, în timp ce Statele Unite, NATO și Kievul acuză Moscova că adună trupe la granița cu Ucraina pentru a ataca această țara. „Soldații ruși sunt pe teritoriul lor, nu amenință pe nimeni, așa a spus președintele (Putin)”, a asigurat însă consilierul diplomatic al Kremlinului, Iuri Ușakov.

Pentru Washington însă, scenariul amintește cu furie de 2014 și de anexarea rusă a peninsulei Crimeea, apoi de izbucnirea în estul Ucrainei a unui conflict armat care a ucis 13.000 de oameni. Dar „lucrurile pe care nu le-am făcut în 2014, suntem gata să le facem astăzi”, a spus Jake Sullivan.

Nord Stream 2, o „pârghie” pentru occidentali. Oare?

Washingtonul promite, în cazul unui atac, să-și sporească sprijinul militar pentru Ucraina, să-și întărească „capacitățile” cu aliații săi NATO din Europa de Est și, mai ales, să impună sancțiuni mai dure decât cele acumulate de Rusia până acum, fără prea mare efect, după 2014.

Zgârcită în detalii, SUA a fluturat însă un cartonaș roșu:  gazoductul „Nord Stream 2”, prin care Rusia, foarte dependentă de exporturile sale de hidrocarburi, vrea să-și dubleze livrările de gaze naturale către Germania.

Menționând că această conductă nu este încă în funcțiune, Jake Sullivan a spus: „Dacă Vladimir Putin dorește ca viitorul Nord Stream 2 să transporte gaz, s-ar putea să nu-și asume riscul de a invada Ucraina”. Aceasta este, prin urmare, o „pârghie” disponibilă occidentalilor, a adăugat el.

Cu condiția coordonării meticuloase a oricărei sancțiuni cu europenii, și în special cu Germania, unde se termină celebra conductă submarină. Joe Biden renunțase în primăvară să blocheze proiectul, tocmai pentru a-și păstra relația cu Berlinul.

Președintele american a vorbit la telefon, după încheierea summit-ului virtual, cu președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel, premierul italian Mario și premierul britanic Boris Johnson. Toți și-au reiterat atașamentul față de „integritatea teritorială” a Ucrainei și au promis că vor rămâne „în strânsă legătură”, potrivit Casei Albe.

Joe Biden îl va suna, joi, și  pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, scrie TV5 Monde. Totuși, observatorii sunt sceptici că Occidentul se va atinge de Nord Stream 2.

Dacă suntem departe de relația „stabilă” și „previzibilă” pe care Joe Biden a spus până acum că o caută cu Rusia, Vladimir Putin i-a propus totuși omologului său american să pună capăt unei dispute secundare: aceea a măsurilor de răzbunare care vizează misiunile diplomatice ale celor două țări, luate în ultimele luni.

„Partea rusă s-a oferit să elimine toate restricțiile acumulate asupra funcționării misiunilor diplomatice, ceea ce ar putea contribui la normalizarea altor aspecte ale relațiilor bilaterale”, a spus Kremlinul într-un comunicat.

Putin și Biden au vorbit, de asemenea, marți despre securitatea cibernetică și „munca lor comună pe subiecte regionale precum Iranul”, potrivit Statelor Unite. Washingtonul acuză Moscova că închide ochii la atacuri de tip ransomware majore împotriva companiilor americane din această vară, operate de pe teritoriul său.

author avatar
Tudor Borcea