AcasăȘTIRI EXTERNESummit NATO la Bruxelles. Biden discută cu aliații europeni. Cu ce mandat...

Summit NATO la Bruxelles. Biden discută cu aliații europeni. Cu ce mandat merge președintele Iohannis

summitSummit NATO la Bruxelles. Biden discută cu aliații europeni. Cu ce mandat merge președintele Iohannis

Joi, 24 martie, are loc summit-ul extraordinar al NATO, organizat la o lună de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022. Joe Biden a sosit în Europa și va lua parte la reuniunea aliaților. Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă vor participa și ei la această reuniune.

Președintele Statelor Unit a aterizat miercuri seară pe un aeroport militar aflat la aproximativ 20 de kilometri de Bruxelles, unde va avea loc summit-ul extraordinar al NATO. Liderul de la Casa Albă a afirmat că aşteaptă cu nerăbdare să continue discuţiile cu partenerii şi aliaţii, în timp ce se iau în continuare măsuri pentru a contracara „războiul lui Putin din Ucraina”.

Războiul din Ucraina, principala temă pe agendă

În cadrul reuniunii, liderii aliați vor analiza impactul actualei crize asupra situației de securitate pe Flancul Estic al Alianței, inclusiv la Marea Neagră, precum și asupra întregului spațiu euroatlantic, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale de la Cotroceni.

Liderii NATO vor reitera angajamentul ferm pentru apărarea colectivă a aliaților (Art.5 al tratatului) și vor discuta măsurile pe care le va lua Alianța pentru a răspunde noului context de securitate, atât pe termen mediu, cât și lung, inclusiv pentru consolidarea Flancului Estic, precum și în pregătirea Summitului NATO de la Madrid din luna iunie.

Șefii de stat și de guvern vor discuta despre sprijinul acordat Ucrainei, precum și statelor partenere, în special Republicii Moldova, Georgiei și statelor din Balcanii de Vest.

Reuniunea la nivel înalt va aborda, de asemenea, relațiile cu China, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă, prezenți la Bruxelles

La summitul NATO participă și preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă.

„În cadrul summitului, președintele Klaus Iohannis va sublinia faptul că răspunsul comunității euroatlantice la agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei trebuie să fie ferm, coordonat, unitar și substanțial. Președintele României va reitera, în special în actualul context grav de securitate, necesitatea consolidării consistente a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră”, mai precizează sursa citată.

Președintele României va reafirma sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, pentru dreptul acesteia de a lua propriile decizii de politică externă și de securitate, precum și necesitatea ca NATO să continue sprijinul și asistența pentru Ucraina.

Volodimir Zelenski va participa la summitul NATO prin videoconferință

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, urmează să se adreseze prin videoconferinţă liderilor ţărilor din NATO care se reunesc joi la Bruxelles pentru un summit extraordinar dedicat invadării Ucrainei de către Rusia.

„Preşedintele Zelenski este invitat să se adreseze la summitul NATO prin legătură video. Aceasta va fi ocazia pentru liderii ţărilor aliate să îl audă vorbind în direct despre situaţia catastrofală în care se află poporul ucrainean din cauza agresiunii Rusiei”, a indicat un responsabil NATO într-un comunicat.

Ucraina cere celor din NATO impunerea unei zone de interdicţie aeriană deasupra ţării, o opţiune exclusă pentru moment de alianţa nord atlantică.

author avatar
Andreea Vlad
391 afisari

10 COMENTARII

  1. Pe cine reprezintă maimuțoiul Klaus fraților ce mandat sa ducă jegul asta de guvernator de colonie la stăpânii lui americani! Românii pier pierd pierd și iar pierd că așa e in fotbalul Satanei.

    • Doar că uită să scoată mătărâgul din pantaloni… Mai pe românește: se pișă pe el!

  2. MAI ANDREEA ,TU AI FOST CORIGENTA LA LIMBA ROMANA ?, TU INTELEGI CEI ALA MANDAT ??,SI CE_I ACEEA SA REITEREZE ??.
    ORI REPETI LICEUL ,ORI TE LASI DE ZIARISTICA !!.

  3. Iohannis ,acțiune la Bruxelles împotriva voinței și intereselor poporului român.Tradare de țară!Sper sa nu ne bombardeze Rusia ,pe care politicienii români o provoaca

    • De la inceput mai ”marii” taroii nu stiu cum sa faca sa ne tarasca in conflict. Werner are hartie demnata in 2021 cu Zelenski ptr formarea unei armate comune. A semnat in nume propriu. Ce mai semneaza acum la Bruxeles?

  4. Dumnezeule mare,
    Sau intalnit cretinozaurii cu imbecilii. Astia chiar ne vor cenusa pe toti. Un senilache le spune ce sa faca lu cretinache. Un dobitoc de spetza lui trudeau vine si da din gura despre apararea democratiei in parlamentul european……e de rasul universului cosmic……
    Doamne Dumenzeule ce a ajuns specia umana….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger