Creșterea facturilor la gaze și energie electrică riscă să provoace pagube economice și politice în întreaga UE, iar presiunea pentru ca blocul comunitar să acționeze este din ce în ce mai mare.Ambasadorii țărilor din blocul comunitar se întâlnesc miercuri, iar miniștrii energiei se vor reuni vineri la Bruxelles pentru un summit de urgență.
Compania rusă Gazprom a anunțat că va întrerupe pe termen nedefinit livrările de gaze către Europa prin conducta Nord Stream 1. Îngrijorarea este că orice altceva decât o iarnă blândă ar putea forța guvernele să raționalizeze livrările, în special pentru utilizatorii industriali.
Planuri pentru o „intervenție de urgență”
Țările UE au umplut depozitele de gaze naturale la 82% din capacitate, cu mult peste ținta stabilită în noiembrie, convenită în această vară, ceea ce dă un răgaz temerilor legate de aprovizionare înaintea sezonului de iarnă.
Comisia Europeană elaborează planuri pentru o „intervenție de urgență” pe piața de energie electrică a UE, iar ambasadorii europeni vor primi o nouă evaluare politică din partea Comisiei înainte de reuniunea ministerială de vineri, a confirmat marți un purtător de cuvânt al Comisiei.De asemenea, multe capitale naționale au luat problema în propriile mâini și au anunțat măsuri de sprijin pentru a proteja utilizatorii de facturile energetice paralizante.
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că Franța este pregătită să livreze mai mult gaz Germaniei în această iarnă în schimbul importurilor de energie de la Berlin. Țările UE, printre care Germania, Italia și Spania, au introdus planuri ample de economisire a cererii de energie care includ limite de temperatură pentru întreprinderi; unele dintre ele plănuiesc impozite neașteptate pe profiturile excedentare realizate de producătorii de energie care nu utilizează gaze naturale, trimițând apoi acești bani pentru a atenua consumatorii.
Deși Comisia nu a publicat încă nicio propunere oficială, aceasta a prezentat mai multe opțiuni.
În evaluarea sa preliminară, obținută de Politico săptămâna trecută, Comisia a propus eforturi pentru reducerea cererii de energie electrică. De asemenea, a sugerat țărilor să plafoneze prețul energiei electrice din alte surse decât gazele naturale și să redistribuie fondurile de la producătorii de energie cu profituri mari pentru a ajuta consumatorii.
De asemenea, într-un alt document, Comisia a lansat mai multe idei pentru plafonarea prețurilor la gaze – stabilirea unui preț maxim pentru gazul rusesc sau reducerea prețurilor prin acțiuni administrative. Spania și Portugalia, care au primit permisiunea specială din partea Comisiei în iunie de a introduce un plafon temporar al prețului la gaze, sunt văzute ca un posibil test pentru măsuri similare la nivelul întregului bloc.
Însă analiștii au exprimat îndoieli cu privire la faptul că modelul iberic, care implică subvenționarea producătorilor de combustibili fosili, ar putea fi aplicat în alte părți – în special în țările în care combustibilii fosili reprezintă o mare parte din mixul energetic și subvenționarea acestora s-ar putea dovedi costisitoare.
Susțin țările UE planurile Comisiei?
Multe națiuni din UE sunt acum în favoarea intervenției pe piață, inclusiv a unui fel de plafonare a prețurilor la energie, dar opiniile rămân împărțite în ceea ce privește alte propuneri, cum ar fi stabilirea unui preț maxim pentru gazul rusesc – o idee evocată vineri de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen. Kremlinul a avertizat că va opri gazul ca răspuns, ceea ce a tras un semnal de alarmă în unele țări.
Deși Germania primește în prezent foarte puțin gaz din Rusia, este încă îngrijorată de faptul că o întrerupere a gazului ar putea avea un impact în cascadă în tot blocul comunitar. „Rămânem sceptici în ceea ce privește chestiunile legate de o plafonare a prețului gazelor”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german al Economiei.
Dar alții nu au părut deranjați, președintele francez Emmanuel Macron declarând luni că „dacă Comisia ar decide să implementeze un plafon de preț pentru gazele naturale achiziționate prin conducte din Rusia, Franța ar susține o astfel de măsură”.
Polonia merge un pas mai departe și va propune plafonarea prețului tuturor importurilor de gaze în Europa, a declarat un diplomat de la Varșovia. Miniștrii energiei din UE se vor reuni vineri la Bruxelles, dar nu este clar dacă se va ajunge la un acord.
Cehii, care dețin în prezent președinția rotativă a Consiliului, au întocmit o listă de propuneri, printre care se numără plafonarea prețurilor la gazele din „anumite jurisdicții” (a se citi: Rusia), decuplarea temporară a prețurilor la gaze și energie electrică, creșterea „lichidității pe piață”, limitarea veniturilor producătorilor care nu utilizează gaze și evaluarea impactului sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii.
Ministrul ceh al industriei, Jozef Síkela, a declarat că miniștrii vor lua în considerare două propuneri: disocierea prețurilor la gaz și electricitate și stabilirea unui preț maxim pentru energia care nu este generată de gaz, cum ar fi energia nucleară și cea din surse regenerabile.
Însă, potrivit unui diplomat UE, nu a fost propusă încă nicio legislație, iar summitul de vineri va fi mai mult o discuție despre punctele de vedere naționale, urmând ca discuțiile oficiale să aibă loc în cadrul următorului Consiliu Energie din octombrie.
Un oficial de rang înalt al Comisiei a sugerat că o propunere oficială va veni abia după discursul Ursulei von der Leyen privind starea Uniunii Europene, în 14 septembrie.
De asemenea, liderii UE organizează un summit în octombrie, dar, având în vedere prețurile amețitoare ale energiei, există o presiune din ce în ce mai mare pentru acțiuni rapide. „Dacă vom reuși, va dura mai degrabă săptămâni decât luni”, a declarat luni cancelarul german Olaf Scholz.
Europa se indreapta spre prebusire economica si saracie1
Europenii voi incheta in case de dragul oligarhilor vestici care controleaza Bruxellul!