Summitul Uniunii Europene, care are loc la Bruxelles, intră luni în a patra zi de negocieri în legătură cu ajungerea unui acord asupra bugetului UE şi Fondului de relansare economică post-pandemie.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a insistat duminică asupra importanţei ajungerii la un acord între toate țările UE, potrivit Politico.eu
„În pofida disensiunilor şi diverselor sensibilităţi, trebuie să găsim compromisurile corespunzătoare în următoarele ore. Cred că este posibil”, a afirmat Emmanuel Macron.
Macron a „bătut cu pumnul în masă”
Deoarece unele state ale UE nu sunt de acord cu condițiile realizării acordului, Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a prelungit summitul.
Vizibil iritat de situația creată, preşedintele francez Emmanuel Macron a „bătut cu pumnul în masă” denuțând reaua voinţă a unora din omologii săi.
Ţinta sa au fost aşa-numitele state „frugale” (Olanda, Suedia, Danemarca, Austria) alături de Finlanda, foarte rezervate în privinţa acestui plan.
„A fost dur cu incoerenţele lor”, a spus un membru al delegaţiei franceze. Ieşirile preşedintelui francez au fost raportate presei de alte delegaţii.
„S-a spus totul într-un mod caricaturizat”, s-a plâns consilierul francez.
Preşedintele Emmanuel Macron a criticat opoziţia exprimată la adresa solicitării sale de a se aloca statelor membre o parte semnificativă din totalul fondului destinat relansării sub formă de subvenţii.
În acest contect, Macron a adus critici foarte dure la adresa cancelarului austriac Sebastian Kurz, atunci când acesta s-a ridicat de la masa negocierilor pentru a răspunde la telefon.
De asemenea, Macron a comparat poziţia inflexibilă a premierului olandez Mark Rutte, aflat în fruntea curentului de opinie rezervat, cu cea a fostului premier britanic David Cameron.
„A dat cu pumnul în masă”, a afirmat o sursă diplomatică.
Conform unei surse europene, Macron a susţinut că Franţa şi Germania sunt statele care urmează să „plătească pentru acest plan” şi că acestea „se luptă pentru interesele Europei atunci când frugalii sunt egoişti şi nu fac concesii”.
„El a adăugat că este pregătit să plece mai degrabă decât să încheie un acord prost”, conform aceleaşi surse.
După trei zile de discuții, negocierile sunt în impas
Planul de relansare economică a UE prevedea iniţial subvenţii în valoare de 500 de miliarde de euro, dintre care 325 de miliarde alocate direct guvernelor pentru finanţarea planurilor naţionale, precum şi posibilitatea unor împrumuturi în valoare de 250 de miliarde de euro.
Cele cinci state refractare vor însă să limiteze subvenţiile la 350 de miliarde, sumă pe care Franţa şi Germania o considerată inacceptabilă.
Potrivit propunerii, Fondul UE de relansare post-pandemie va rămâne la nivelul de 750 de miliarde de euro, dar subvenţiile vor scădea la 450 de miliarde de euro (faţă de 500 de miliarde), iar creditele vor fi de 300 de miliarde de euro (faţă de 250 de miliarde). Însă Olanda, Austria, Danemarca şi Suedia ar vrea reducerea nivelului subvenţiilor la 375 de miliarde de euro.
Ce este „mecanismul de urgență”
Planul prevede menţinerea condiţiei respectării normelor statului de drept în accesarea fondurilor europene. De asemenea, este propusă instituirea unui „mecanism de urgenţă” pentru blocarea alocării fondurilor UE în cazul în care s-ar constata că nu ar fi respectate reformele economice solicitate. Cuantumul bugetului UE pentru perioada 2021-2027 rămâne la nivelul de 1.074 de miliarde de euro.
În contextul impasului, cancelarul german, Angela Merkel, a semnalat duminică dimineaţă că există posibilitatea unui eşec al summitului.
cel elocvent ca un trabant nare nici un cuvint
Da de unde limita coruptiei? Hai sa punem limita pe poponautism si creștinism in UE, sa vedeti ca Romania marca toti banii cu 98%…
Fleosc cine manca mai multa inghetata. Uite și la bere va batem.
Puneti si voi capete inghetate limita covid.
Spania Italia Franta cu multi morti marca potu, voi ca faceti terapie de turma ca boii nu marcati nimic.
Voi mancati iarba ca alta vita Greta compatrioata eco.
Veniti de luati UE !