AcasăȘTIRI EXTERNESummit crucial între UE, Republica Moldova, Ucraina și Georgia

Summit crucial între UE, Republica Moldova, Ucraina și Georgia

Summit crucial între UE, Republica Moldova, Ucraina și Georgia/ Foto: Facebook/Maia Sandu

Liderii Republicii Moldova, Georgiei, şi Ucrainei, care aspiră să adere la Uniunea Europeană, s-au întâlnit luni, 19 iulie, la Batumi, cu președintele Consiliului European, Charles Michel, care a calificat summit-ul drept „o etapă cheie”.

Cele trei țări, foste republici sovietice, care doresc să se îndepărteze de orbita Moscovei, au creat în luna mai un format diplomatic, „Trio Asociat”, pentru a-și coordona eforturile în cadrul aspiraţiilor lor de a se alătura blocului comunitar.

„Legături puternice ale UE” cu cele trei țări

Până acum, Bruxellesul nu a promis niciodată acestor țări aderarea la UE, o perspectivă care irită Rusia și căreia i se opune. „Întâlnirea noastră aici cu dumneavoastră este o etapă cheie”, le-a declarat Charles Michel Maiei Sandu, lui Volodimir Zelenski și Salomei Zurabișvili.

El a subliniat, de asemenea, „legăturile speciale” care leagă UE de acești trei parteneri, referindu-se la lucrările în curs pentru o „cooperare mai strânsă”, în special cu privire la implementarea reformelor.

Potrivit lui Michel, UE se angajează la un „program de investiții fără precedent” de 2,3 miliarde de euro cu potențialul „de a mobiliza până la 17 miliarde de euro în investiții publice și private pentru regiune”.

Cei patru lideri au vorbit în cadrul unei conferințe în orașul georgian Batumi, pe malul Mării Negre, apoi s-au întâlnit pentru negocieri într-o cetate veche cu vedere la coastă.

Ostilitatea Moscovei

În iunie 2014, Tbilisi, Chișinău și Kiev au semnat acorduri de asociere cu UE care comportă dispoziții pentru cooperare politică și economică, inclusiv un regim de liber schimb și exonerarea de viză pentru sejururi scurte.

Aceste acorduri nu angajează Bruxellesul să dea verde aderării celor trei țări dar recunosc dreptul lor de a aplica pentru aderare, fiind obligate să introducă reforme în vederea aderării eventuale.

În 2013, refuzul brusc al președintelui ucrainean de atunci, pro-rusul Viktor Ianukovici, de a semna acest acord de asociere, după o vizită la Moscova, a declanșat „revolta Maidan” care a dus la venirea la putere a unui guvern pro-european.

Această revoluție a fost urmată de anexarea Crimeei de către Moscova și de începerea unui război între Kiev și separatiștii prorusi din estul Ucrainei.

Într-un efort de a îndepărta Georgia și Republica Moldova de apropierea de UE și NATO, Rusia sprijină, de asemenea, separatiștii în regiunile georgiene Abhazia și Osetia de Sud, precum și în regiunea moldovenească Transnistria.

Deocamdată, vorbe frumoase

După summitul de luni, Maia Sandu, Volodimir Zelenski și Salome Zurabișvili au semnat o declarație comună privind „viitorul lor european”. „Aderarea la Uniunea Europeană este un obiectiv care unește cele trei țări ale noastre”, se arată în document.

„Nici o parte terță nu ar putea influența această alegere suverană”, manționează declarația, într-o referință aparentă la Moscova. „Vom sărbători împreună sosirea celor trei surori, Ucraina, Georgia și Republica Moldova în familia europeană”, a adăugat Zelensky.

La rândul său, Charles Michel a asigurat că UE va rămâne „un partener puternic și de încredere” și a subliniat „importanța strategică” acordată de Bruxelles acestui parteneriat, scrie La Libre.

„Republica Moldova are nevoie de o transformare internă profundă”

„Pe finalul zilei la Batumi, am avut o întrevedere cu Charles Michel, Președintele Consiliului European. Am discutat despre rezultatele alegerilor din Republica Moldova, despre pașii ce urmează după formarea Guvernului și primele acțiuni ale noii majorități parlamentare.

I-am mulțumit domnului Președinte pentru planul de redresare economică de 600 de milioane de euro pentru țara noastră, anunțat de Comisia Europeană la începutul verii, și pentru deschiderea de a sprijini autoritățile Republicii Moldova în implementarea agendei noastre de reforme. Republica Moldova are nevoie de o transformare internă profundă, iar Uniunea Europeană rămâne un partener important în acest process”, a scris Maia Sandu pe pagina sa Facebook.

 

 

author avatar
Tudor Borcea