AcasăȘTIRI EXTERNESummit Biden-Putin. Soarta lumii se joacă pe teren neutru

Summit Biden-Putin. Soarta lumii se joacă pe teren neutru

Summit Biden-Putin. Soarta lumii se joacă pe teren neutru

Prieteni, în nici un caz. Dușmani sau diplomați experimentați? Întâlnindu-l pe Vladimir Putin la Geneva, Joe Biden se găsește față în față cu cel pe care l-a calificat, cu jumătate de gură, „ucigaș”, înainte de a începe un proces de dezescaladare a cărui primă etapă etapă are loc miercuri, 16 iunie, la Geneva.

Joe Biden și Vladimir Putin se cunosc bine după ce au ocupat funcții aproape paralele cam în același timp: în 2009, când Joe Biden a devenit vicepreședinte al lui Barack Obama, Putin a renunțat aparent la putere pentru a deveni șeful guvernului lui Dmitri Medvedev.

Zece ani mai târziu, aceștia se întâlnesc pe picior de egalitate: președinții a două puteri care au menținut o relație cu suișuri și coborâșuri, de la sfârșitul Războiului Rece. Primele șase luni ale relațiilor lor nu au reflectat nimic altceva: schimburi tensionate pe multiple teme, acuzații de încălcări ale drepturilor omului, toate presărate cu propuneri de dialog care s-au încheiat în cele din urmă la Geneva.

Unde Washingtonul dorește să controleze cât mai mult firul narativ, deși nu va avea loc nicio conferință de presă comună după întâlnirea celor doi șefi de stat.

Care vor fi „liniile roșii” ale lui Biden?

După mesajele de unitate cu aliații G7 și NATO, Joe Biden a sosit în Elveția după și-a asigurat aliații că „Statele Unite s-au întors” și după ce a adoptat în ultimele zile un ton ferm vizavi de Putin, pentru a marca mai bine contrastul față de ambiguitățile predecesorului său republican, Donald Trump, în relația cu Kremlinul.

Înainte de a sosi în neutra Elveție, cel de-al 46-lea președinte american a promis și că-i va arăta lui Vladimir Putin care „sunt liniile sale roșii”. La aproape cinci luni de la venirea la putere, Joe Biden joacă mare. Chiar dacă Casa Albă a subliniat în repetate rânduri că nu trebuie așteptate rezultate spectaculoase de la această primă întâlnire dintre cei doi, în calitate de președinți, Biden (78 de ani), politician experimentat, știe că are ocazia să-și lustruiască imaginea de negociator fin la Geneva.

Acest summit are mize grele pentru Joe Biden. El este al cincilea președinte american pe care Vladimir Putin îl va întâlni de când a ajuns la putere la sfârșitul anului 1999.

Ucraina, Belarus, soarta opozantului  rus închis Alexei Navalnîi, atacuri cibernetice: subiectele de dispută sunt numeroase, iar discuțiile promit să fie amare și dificile. Casa Albă a stabilit în mod voluntar ștacheta suficient de jos: nu există anunțuri mari de așteptat, ci un obiectiv pe termen lung: de a face relațiile dintre cele două țări mai „stabile și previzibile”, scrie 20 Minutes.

Rusia, din nou la masa greilor

De fapt, două viziuni se ciocnesc, ireconciliabile. Vladimir Putin contestă de 20 de ani hegemonia căutată, potrivit lui, de către SUA în afacerile mondiale, avansul NATO către granițele rusești sau sprijinirea de către Washington a „revoluțiilor în culori” din vecinătatea sa.

Din punctul de vedere al lui Vladimir Putin, experții sunt de acord că a avut deja ceea ce și-a dorit: organizarea summitului ca ilustrare a importanței Rusiei, laitmotivul său de-a lungul a două decenii la putere.

Gazdă a acestui summit, președintele elvețian Guy Parmelin a încercat să fie optimist: „Lumea are în spate 18 luni de pandemie care a lovit-o teribil. Întâlnirea de la Geneva reprezintă o șansă pentru președinții Statelor Unite și al Rusiei de a insufla un pic mai mult optimism, ceva mai multă speranță în politica mondială”, scrie AFP.

Se așteaptă ca cei doi lideri să facă declarații separat, nu este planificată nicio conferință de presă comună. Cea care a urmat întâlnirii dintre Donald Trump și Vladimir Putin, la Helsinki, în iulie 2018, este încă în mintea tuturor la Washington.

Într-un exercițiu ciudat, care a stârnit o revoltă chiar și în tabăra sa, președintele republican părea să acorde mai multă valoare cuvintelor fostului om puternic al KGB decât concluziilor unanime ale agențiilor de informații americane cu privire la intervenția rusă în campania prezidențială din 2016.

La Geneva se strigă „Free Navalny” și „Rusia fără Putin”

Joe Biden și Vladimir Putin se vor întâlni la Villa La Grange, o clădire magnifică din secolul al XVIII-lea, situată în inima Genevei. Potrivit Kremlinului, discuțiile, care vor începe la ora locală 13:00, ar trebui să dureze între 4 și 5 ore.

În cadrul programului: o întâlnire în format redus (președinții american și rus, precum și șefii diplomației americane și ruse, Antony Blinken și Serghei Lavrov), înainte de o sesiune de lucru extinsă.

Geneva se află, firește, sub măsuri de securitate excepționale. Dar un grup foarte mic de manifestanți a dorit să-l susțină pe Alexei Navalnîi, purtând tricouri pe care scria „Free Navalny” și scandând „Rusia fără Putin”. Marți, de la Bruxelles, Biden a lansat un avertiment foarte clar în legătură cu Navalnîi: Moartea acestuia „ar fi o tragedie”. „Aceasta ar deteriora relațiile (Rusiei) cu restul lumii. Și cu mine”.

Pentru Vladimir Putin, aceasta  va fi o oportunitate de a-și reafirma politica, atât internă, cât și externă, în fața rușilor și a lumii. O modalitate de a arăta că politica pe care o urmărește este cea potrivită, rezumă observatorii, scrie Huffington Post.

Pentru Joe Biden, miza este mai mare: să se demarce față de Trump, să-și clarifice poziția față de Kremlin și, de asemenea, într-un mod mai subtil, să contreze China, care își menține propriile relații cu Moscova. Beijingul a devenit principala preocupare a administrației SUA și Joe Biden l-a atacat în mod repetat în timpul turneului său european.

Obiective diplomatice modeste pentru Kremlin

Rusia se așteaptă la rezultate concrete mici de la întâlnirea dintre Joe Biden și Vladimir Putin. Kemlinul se apropie de summit cu obiective modeste: reînnoirea dialogului, aflat în cel mai de jos punct de la sfârșitul Războiului Rece, și restabilirea unor relații diplomatice mai detensionate.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, dă asigurări că importanța acestui summit nu ar trebui să fie minimizată. Pentru Rusia, simplul fapt că întâlnirea are loc și că Joe Biden a fost inițiatorul, este deja un prim rezultat.

Potrivit presei ruse, Kremlinul a stabilit cel puțin două obiective concrete pentru acest summit: relansarea dialogului privind controlul armelor nucleare și reluarea activității consulare normale în cele două țări. Întoarcerea ambasadorilor americani și ruși la posturile lor respective – aceștia au rămas vacante de când Joe Biden, în martie anul trecut, a estimat că Vladimir Putin ar putea fi considerat „ucigaș” – ar fi considerat un bun început.

„Potențialul acestor discuții nu ar trebui supraestimat”, a spus Andrei Kortunov, directorul Consiliului rus pentru afaceri internaționale, „pentru că cele două țări au mentalități și viziuni asupra lumii foarte diferite. Dar trebuie să prevenim ca relația bilaterală să se deterioreze și mai mult și să punem capăt războiului diplomatic dintre cele două țări”, a estimat el, potrivit Rfi.

„Mai multe crize regionale pot face obiectul unor discuții constructive”, adaugă  Kortunov. „Nu Ucraina, Belarus sau Libia … Dar se poate lua în considerare un acord cu privire la Afganistan, Coreea de Nord sau chiar Siria”.  Întrebat despre un posibil schimb de prizonieri în timpul interviului acordat la începutul acestei săptămâni canalului de televiziune american NBC, Vladimir Putine a sugerat, de asemenea, asupra acestui punct, posibilitatea unui acord, care să permită în special eliberării lui Trevor Reed și Paul Whelan, încarcerați în Rusia.

Biden, criticat la el acasă pentru întâlnirea cu Putin

Pentru ziarul Kommersant, niciodată în 30 de ani, cele două țări nu au abordat o întâlnire la summit cu atât de puține ambiții. „Aceasta este o primă întâlnire în condiții dificile”, recunoaște Iuri Ușakov, consilierul lui Vladimir Putin pe probleme internaționale, care abordează acest summit cu „un optimism practic, dar slab”.

„Summitul este organizat la Geneva, la fel ca cel din 1985 între Gorbaciov și Reagan, dar comparația se oprește aici , analizează Kortunov. Pentru Putin, care este un negociator dur, a se înțelege cu Occidentul nu este la fel de crucial cum a fost pentru Gorbaciov. Și nu se știe încă dacă Joe Biden va fi un președinte american la fel de puternic precum Ronald Reagan. Desigur, sperăm cu toții la un rezultat important și că se poate deschide o nouă pagină în relațiile dintre cele două țări … Dar este încă prea devreme pentru asta”.

În Statele Unite, unii aleși, inclusiv democrați, critică desfășurarea acestui summit și cred că, invitându-l pe Vladimir Putin, Joe Biden îi acordă prea multă importanță.

Critici respinse de președintele american pentru care este esențial să dialogheze cu Rusia. Joe Biden a explicat, de asemenea, că majoritatea liderilor europeni cu care a vorbit săptămâna aceasta susțin organizarea summitului.

author avatar
Tudor Borcea
235 afisari

3 COMENTARII

  1. Putin a fost linșat mediatic, aseară. Bănuiesc că nu doar în România. Asta indică ce se va întâmpla azi. Biden îl va mai jigni de vreo două ori, îl va mai amenința de trei ori și gata! Aplauze nesfârșite.

  2. radu tudor si gidea doi prosti si pupatori de cur bideu pe putin il doare /n cur de linsajul mediatic

  3. Biden e pielea-pulii, se sesizează Putin pe Biden. Biden o fi experimentat, dar în hoții şi ticăloşii. În minciuni. In impostura. Azi, Biden abia îşi ține sfincterul, cred că se cacă în pamperşi. Şi mai este şi cît se poate de senil. Biden, ajuns presedinte printr-o uriasa frauda, este o jucărie stricată a altora care îi dictează ce sa faca, ce sa spuna. Biden. Borcea? Borcea e un prost.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger