AcasăȘTIRI EXTERNESuedia: tentația NATO în fața amenințării rusești

Suedia: tentația NATO în fața amenințării rusești

În ciuda tradiției sale de neutralitate, Suedia se apleacă în favoarea apropierii de Alianța nord- atlantică. Umbra rusească stă peste dezbaterea politică suedeză, pe măsură ce țara se reînarmează.

Swedish soldiers with the Wartofta Tank Company Skaraborg Regiment in Stridsvagn 122 main battle tanks complete the defensive operations lane during the Strong Europe Tank Challenge June 7 2018 US Army Europe and the German Army co host the third Strong Europe Tank Challenge at Grafenwoehr Training Area June 3 8 2018 The Strong Europe Tank Challenge is an annual training event designed to give participating nations a dynamic productive and fun environment in which to foster military partnerships form Soldier level relationships and share tactics techniques and procedures US Army photo by Gertrud Zach

O singură dată Suedia a apelat la NATO –  în timpul incendiilor devastatoare din 2018, când Guvernul a solicitat ajutorul militarilor din Italia, Grecia și Norvegia vecină. Însă se aprinde încă o flacără în Suedia. Subiectul dezbaterilor recurente din ultimii ani, apropierea cu NATO câștigă popularitate. Un orizont care era încă îndepărtat, deoarece principiul neutralității a fost ancorat în țară de la sfârșitul războaielor napoleoniene, cu mai bine de două secole în urmă. Potrivit unui sondaj realizat de Pew Research Center, 65% dintre suedezi sunt în favoarea acestei fuziuni astăzi. Una dintre cele mai mari cifre din Europa. În această lună, opțiunea NATO a obţinut, pentru prima dată în istoria Suediei, o majoritate în parlamentul de la Stockholm(Riksdag). Problema se conturează deja pentru a fi un punct fierbinte la următoarele alegeri generale din 2022. Până în prezent, doctrina ministrului apărării, Peter Hultqvist, urmărea creșterea exercițiilor militare comune cu țările vecine, Statele Unite și NATO. Dar “tabăra antlatistă” suedeză câștigă din ce în ce mai mult teren, în același timp cu ambițiile Rusiei în regiune. Survolarea spațiului aerian suedez și încălcarea frontierelor maritime de către navele de la Moscova au devenit subiecte de tensiune între cele două țări. În septembrie, două corvete rusești s-au apropiat din nou, fără autorizație, de Gotheborg, al doilea oraș ca mărime al țării. În Marea Baltică, Stockholm se teme că scenariul Crimeii din 2015 se va repeta pe insulele Aland și Gotland. Enclava Kaliningrad, teritoriul rus între Polonia și Lituania, se află chiar vizavi de vârful sudic al Suediei. „Integrarea NATO ar permite Suediei să beneficieze de garanțiile articolului 5 din tratat, care prevede asistență colectivă în cazul unui atac armat asupra unuia dintre membrii săi” , notează Vira Ratsiborynsk, expert în politicile de apărare a Alianței. Într-un apel adresat deputaților, ministrul Hultqvist nu a exclus ca în următorii ani să aibă loc un “atac armat asupra Suediei”. Deși perspectiva pare improbabilă pe termen scurt, amenințarea rusă alimentează consolidarea capacităților militare. La mijlocul lunii decembrie, deputații  au votat pentru cel mai mare buget de apărare de la sfârșitul Războiului Rece. O creștere fără precedent de 27,5 miliarde de coroane (2,5 miliarde de euro) până în 2025. Se așteaptă ca numărul de soldați să crească de la 60.000 la 90.000 în patru ani. Deja în 2016, Cartea albă, textul de referință pentru problemele militare suedeze, a subliniat atitudinea Moscovei ca fiind cauza reînarmării sale. În 2017, Suedia a reintrodus serviciul militar obligatoriu, pe care îl abandonase cu șase ani mai devreme.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
531 afisari

2 COMENTARII

  1. Pe suedezi sau mai precis pe suedeze nu le violează ruși ci migratii .
    Presă de cacao
    Poate vă da si vouă minte să fiți obiectivi în 2021.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger