AcasăȘTIRI EXTERNESuedia, țara Gretei Thunberg: Tăierea copacilor este bună pentru climă

Suedia, țara Gretei Thunberg: Tăierea copacilor este bună pentru climă

Suedia, țara Gretei Thunberg: Tăierea copacilor este bună pentru climă

Potrivit lobby-ului forestier suedez, lăsând pădurea intactă, fără exploatare, ar crește emisiile de gaze cu efect de seră.

Tăierea copacilor este bună pentru climă. Aceasta este linia de apărare a industriei forestiere suedeze împotriva Comisiei Europene, care are în vedere includerea pădurii drept bazin de carbon pentru a-și atinge obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră,fixate la -55.% până în 2030.

Acest lucru ar duce la atribuirea unei „datorii de carbon” industriei forestiere, deoarece chiar dacă pădurea este replantată, copacii au nevoie de mai mulți ani pentru a crește, timp în care cantitatea de carbon stocată de sol este negativă.

În februarie, vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat televiziunii suedeze că starea pădurilor suedeze este „mai rea decât înainte” și că țara trebuie să-și adapteze gestionarea pădurilor la creșterea temperaturilor.

Aceste declarații au determinat lobby-ului forestier suedez să comande un studiu pentru a-și apăra activitatea. În centrul acestui raport se află „efectul de substituție”: atunci când este tăiat, lemnul înlocuiește materialele precum betonul, oțelul, materialele plastice și combustibilii fosili, scrie Slate.

În schimb, lăsarea pădurii intacte fără a o exploata ar avea un efect negativ, deoarece „atunci când arborele moare, eliberează carbonul pe care l-a depozitat în atmosferă”, susține Henrik Sjolund, directorul general al Holmen AB, un producător suedez de lemn, pentru Bloomberg.

Lobby-ul forestier suedez dorește să facă diferența față de ceea ce se practică în pădurile tropicale, unde plantațiile de ulei de palmier duc la defrișări globale și la pierderea de biomasă.

Calcule din lemn

În Suedia, 70% din copacii tăiați sunt dimpotrivă folosiți ca înlocuitori ai petrolului (plăci de construcții, carton, hârtie, ambalaje etc.), detaliază raportul. Datorită faimosului „efect de substituție”, industria forestieră suedeză ar reduce în cele din urmă emisiile suedeze cu 93 de milioane de tone de echivalent de carbon pe an, conform calculelor sale.

Un calcul care lasă ONG-urile de mediu îndoielnice. „Trebuie mai mulți ani până când copacii cresc din nou și solul acumulează din nou carbon”, avertizează Elin Gotmark, purtătorul de cuvânt al organizației neguvernamentale suedeze Protect the Forest.

Potrivit acesteia, industria forestieră reduce cantitatea totală de carbon stocat în ecosistemele terestre. În ceea ce privește faimosul „efect de substituție”, nu poate fi luat în considerare în acest fel.

„Avem aceleași discuții cu industria siderurgică, care pretinde că economisește cărbune, deoarece turbinele eoliene care sunt folosite pentru a produce energie în schimb sunt fabricate din oțel”, observă Artur Runge Metzger, înalt funcționar al direcției climatice a Comisiei Europene.

 

author avatar
Tudor Borcea