AcasăȘTIRI EXTERNESuedia se teme de Rusia! Mobilizare de trupe pe o insulă din...

Suedia se teme de Rusia! Mobilizare de trupe pe o insulă din Marea Baltică – VIDEO

suediaSuedia se teme de Rusia! Mobilizare de trupe pe o insulă din Marea Baltică

Alertă în Suedia! Armata a mobilizat vineri, 14 ianuarie, militari pe Insula Gotland din Marea Baltică, în contextul intensificării activităţilor militare ruse în regiune și a tensiunilor dintre Moscova și NATO.

Vehicule blindate şi zeci de militari înarmaţi au fost trimişi în oraşul Visby de pe Insula Gotland, o iniţiativă neobişnuită demarată ca reacţie la intensificarea activităţilor militare ruse, a comunicat armata suedeză.

Forţele armate iau măsurile necesare pentru a proteja integritatea Suediei şi a demonstra capacităţile noastre de a proteja Suedia şi interesele suedeze”, a declarat Peter Hultqvist, ministrul suedez al Apărării, citat de Agenţia France-Presse.

Această desfăşurare de forţe are loc după ce trei nave de debarcare ruseşti au navigat în Marea Baltică prin strâmtoarea Marea Centura a Danemarcei în această săptămână, pe fondul tensiunilor crescute dintre Rusia şi statele membre NATO.

Suedia ia situaţia în serios

Joi seara, într-un comunicat, armata a spus că trupele vor fi dislocate pentru „întărirea operaţiunilor în multe locuri” din cauza „activităţii sporite a Rusiei în Marea Baltică”.

Hultqvist a mai declarat pentru agenţia de presă TT că patrulele de pe insula Gotland demonstrează că Suedia ia situaţia în serios şi că „nu va fi luată pe nepregătite”.

Şeful operaţiunilor forţelor armate suedeze, Michael Claesson, a declarat pentru AFP că unităţile desfăşurate la Visby provin dintr-o garnizoană deja staţionată pe insulă şi a negat că ar fi o „demonstraţie de forţă”.

author avatar
Andreea Vlad