AcasăȘTIRI EXTERNESuedia se îndreaptă către o schimbare de putere. Extrema dreaptă, la un...

Suedia se îndreaptă către o schimbare de putere. Extrema dreaptă, la un pas să câștige alegerile

vot

Democrații de extremă dreaptă din Suedia par să fie aproape de a provoca un cutremur în politica suedeză, devenind prima forță din Parlament.

În timp ce sondajele la ieşirea de la urne indică un mic avans stângii, dreapta susţinută de extrema dreaptă a Democraţilor Suediei (SD) ar obţine majoritatea absolută de 175 de locuri faţă de 174 cât a obținut tabăra stângii, potrivit voturilor numărate în jurul orei locale 23:15 (21:15 GMT) la două treimi din secţiile de votare.

Extrema dreaptă obține o majoritate absolută

Sondajele de duminică seara au sugerat la început o victorie restrânsă pentru social-democrați și aliații lor de centru-stânga. Dar, pe măsură ce voturile au fost numărate, numărul s-a îndreptat spre dreapta. Cu peste 90% din voturi numărate, blocul de dreapta format din patru partide a avut o cotă de vot corespunzătoare a 176 din 349 de locuri în parlament, blocul de stânga fiind în urmă cu 173.

Liderul Partidelor Democrate din Suedia (SD) anti-imigrație a declarat luni dimineața că blocul de dreapta al partidelor politice se îndreaptă probabil spre victorie după alegerile parlamentare de duminică. „În acest moment, se pare că va avea loc o schimbare a puterii”, a spus Jimmie Åkesson într-un discurs adresat membrilor partidului, potrivit The Guardian.

Alegeri cu ecou puternic în Europa

Perspectiva ca democrații de extremă-dreapta să obțină pentru prima dată o influență directă asupra politicii guvernamentale marchează o schimbare seismică într-o țarăcunoscută pentru tradițiile sale liberale.

Aproape 7,8 milioane de alegători au fost chemaţi la urne în ţara cu 10,3 milioane de locuitori – unde participarea la vot este tradiţional ridicată – pentru a-i desemna pe cei 349 de membri ai Riksdag.

author avatar
Andreea Vlad