AcasăȘTIRI EXTERNESuedia aderă la NATO "pe spatele" americanilor. Ce mesaj au primit nordicii...

Suedia aderă la NATO „pe spatele” americanilor. Ce mesaj au primit nordicii de la Casa Albă

Suedia şi-a intensificat planurile de aderare la NATO, după ce a primit un mesaj de încurajare de la Casa Albă. Statelor Unite a dat asigurări că va beneficia de sprijin în perioada în care cele 30 de state membre NATO procesează o potenţială cerere de aderare la alianţă.

Suedia şi Finlanda au rămas în afara NATO în timpul Războiului Rece, dar anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 şi invazia rusă în Ucraina au determinat cele două state nordice să îşi reconsidere politicile de securitate, aderarea la NATO fiind din ce în ce mai probabilă.

Rusia contestă dur aderarea Suediei

Suedia şi Finlanda sunt îngrijorate că ar fi vulnerabile în timpul unui proces de aplicare, care ar putea dura până la un an până când cererea va fi aprobată de toţi membrii NATO.

”Bineînţeles, nu voi intra în detalii, dar sunt foarte sigură că acum avem o asigurare din partea SUA”, a declarat Linde pentru televiziunea suedeză de la Washington, după întâlnirea cu secretarul de stat american Antony Blinken.

SUA ar reacţionat dacă Rusia atacă

Linde a refuzat să spună ce asigurări i-a oferit de la Blinken. ”Ar însemna că Rusia poate fi sigură că dacă va desfăşura orice fel de activităţi negative împotriva Suediei, pe care au ameninţat-o, nu ar fi ceva ce SUA ar permite să se întâmple… fără un răspuns”, a clarificat ea.

Moscova a avertizat că ar putea desfăşura arme nucleare şi rachete hipersonice în enclava europeană Kaliningrad dacă Suedia şi Finlanda devin membre NATO.

Suedia şi Finlanda vor lua o decizie cu privire la cererea de aderare la NATO în cursul lunii mai.

author avatar
Andrei Ștefan
546 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger