Cauta

Suceala Brexit lasă farmaciile în întuneric

Industria farmaceutică din Marea Britanie se confruntă cu un scenariu de coșmar – posibilitatea iminentă de a nu exista un acord comercial cu UE care va duce la  o perturbare a circulației medicamentelor pe fondul unei pandemii în curs de desfășurare.

Din nou, industria este forțată să facă pregătiri frenetice fără acord, ca în  2019, cu întrebări fără răspuns pe probleme precum statutul Irlandei de Nord și viitorul reglementării medicamentelor în Regatul Unit. Pentru a completa confuzia, recentul controversat proiect de lege privind piața internă  amenință să permită guvernului britanic să renunțe la normele convenite anterior cu UE privind circulația mărfurilor. Irlanda de Nord primește în principal materialele medicale prin feribot din Marea Britanie, iar companiile încă așteaptă îndrumări cu privire la regulamentele medicamentelor din această țară, a spus Asociația Industriei Farmaceutice Britanice.

Bolnavi din țări vecine stau la mâna politicienilor

Conform Acordului de retragere, Irlanda de Nord se află într-o poziție ciudată. Face parte din Marea Britanie, dar este obligat să respecte normele vamale și standardele de produs ale UE. În timp ce medicamentele  care vin din UE în Irlanda de Nord(sau din Republica Irlanda) vor fi în mod automat conforme, cele care vin din Marea Britanie „nu se poate presupune că sunt conforme și, prin urmare, în mod logic va trebui să fie supuse verificărilor”, a  explicat Maree Gallagher, avocat în domeniul științelor vieții la Covington & Burling. Controalele suplimentare la frontieră ar putea însemna că medicamentele nu ajung la pacienți la timp, importurile și exporturile ar putea fi afectate semnificativ de întârzieri cauza cozilor a mii de camioane la granița din Kent.

Fără aceste acorduri de recunoaștere reciprocă, este posibil ca autoritățile să fie nevoite să efectueze controale în țara importatoare, ceea ce la rândul său ar putea întârzia și mai mult lanțurile de aprovizionare, notează politico.eu. Mai alarmant, coronavirusul a arătat cât de fragile sunt aceste lanțuri de aprovizionare globale, a avertizat europarlamentarul Grace O’Sullivan, de la Partidul Verde din Irlanda. „Un Brexit fără acord ar putea crește și mai mult vulnerabilitatea în acest domeniu crucial”, a spus ea, citând riscuri precum „lipsa de medicamente, surse de aprovizionare fiabile și lanțuri de aprovizionare, probleme de stocare și termenul de valabilitate”. De asemenea, în cazul în care Regatul Unit își urmează propriul drum în ceea ce privește reglementarea, standardele privind medicamentele pot înceta să se alinieze la UE, creând fricțiuni, a remarcat Mark Flear, profesor la Facultatea de Drept din Universitatea Queen’s Belfast.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version