AcasăȘTIRI EXTERNESuccesiunea lui Merkel. Olaf Scholz, candidatul social-democraților, își consolidează statutul de favorit

Succesiunea lui Merkel. Olaf Scholz, candidatul social-democraților, își consolidează statutul de favorit

olaf scholzÎşi "VINDE" Olaf Scholz ţara? Vestea despre portul Hamburg a stârnit o "avalanşă" în Germania

Social-democratul Olaf Scholz și-a consolidate, duminică 19 septembrie, statutul de favorit pentru a-i succeda Angelei Merkel, câștigând ultima dezbatere majoră televizată a celor trei candidați principali, la o săptămână de alegerile parlamentare care se anunță dificile pentru conservatorii lui Merkel.

Ministrul de Finanțe și vicecancelar social-democrat a fost ales  câștigătorul dezbaterii de duminică seară de 42% din telespectatori, în fața liderului conservatorilor, Armin Laschet, și cel al ecologiștilor, Annalena Baerbock, potrivit unui sondaj Forsa.

Olaf Scholz, în vârstă de 63 de ani, fără multă carismă, dar liniștitor, câștigase deja cele două dezbateri televizate anterioare, pozând drept un manager experimentat.

Dreapta riscă să revină în opoziție

Armin Laschet, care nu mai are multe atuuri în mână acum pentru a inversa tendința, a convins doar 27% dintre respondenți.

Laschet, președintele landului Renania de Nord-Westfalia din 2017 , în vârstă de 60 de ani, nu a reușit să-și destabilizeze principalul adversar și, uneori, chiar părea că pierde firul discuțiilor pe teme sociale, alegând nefericita expresie „nu am înțeles” după o intervenție a ecologistei Annalena Baerbock. Aceasta nu a strâns decât 25% opinii favorabile.

Dreapta, alcătuită din Uniunea Creștină Democrată (CDU) aliată a partidului bavarez CSU, contează pe 20-22% din intențiile de vot în sondaje, contra 25-26% pentru SPD. Verzii sunt creditați cu 15-17%.

Prin urmare, ceea ce părea de neconceput acum câteva săptămâni pare acum din ce în ce mai probabil: dreapta germană a cancelarului riscă să revină la opoziție pentru prima dată din 2002, scrie TV5 Monde.

Inegalitățile sociale, lupta împotriva încălzirii globale, digitalizarea și securitatea internă au dominat dezbaterea, difuzată pe canalele private ProSieben, Kabeleins și Sat1 și s-a concentrat pe probleme interne.

„Este uimitor să vedem că Europa și politica externă nu au fost discutate în nici una dintre cele trei dezbateri”, notează Der Spiegel în acest sens.

Annalena Baerbock, un avocat în vârstă de 40 de ani, pare acum în afara cursei pentru postul suprem. Este la fel pentru Armin Laschet? Surprizele nu sunt excluse: 40% dintre alegătorii germani încă nu știu pentru cine vor vota, potrivit unui studiu reprezentativ al Institutului Allensbach.

Salariul minim și „demnitatea cetățenilor”

Se adaugă, de asemenea, marje de eroare în sondaje și partea importantă din acest an – din cauza pandemiei – votul prin corespondență.

Un lucru este sigur, ecologiștii ar trebui cel puțin să joace un rol cheie în formarea unui guvern de coaliție. Ei ar prefera să-și unească forțele cu social-democrații, dar ar trebui să fie posibile mai multe coaliții, cu trei partide necesare pentru a ajunge la majoritate, pe baza sondajelor.

Olaf Scholz și Annalena Baerbock, care pledează amândoi pentru creșterea salariului minim la 12 euro, păreau deja că formează o echipă, duminică seara. „10 milioane de persoane ar beneficia” în Germania, a insistat Olaf Scholz. „Demnitatea cetăţenilor este în joc”, a estimat el.

În dificultate, în timp ce avea nevoie cu orice preţ de o victorie în cursul acestei dezbateri finale, Armin Laschet şi-a concentrat atacurile în principal împotriva perspectivei unui guvern „roşu” în Germania, asociind şi stânga radicală Die Linke.

Bilanț cenușiu pentru Merkel

Singura speranță acum pentru el: sprijinul afișat al Angelei Merkel. Cea care va părăsi scena politică după 16 ani la putere și rămâne foarte populară, și-a înmulțit participările la mitinguri alături de Laschet, după ce s-a ținut în mare parte departe de campania electorală.

„Ar trebui să-l avantajeze”, a estimat politologul Karl-Rudolf Korte de la Universitatea din Duisburg, „ca pe toți cei care în ultimii ani au ales apropierea de Merkel”.

Dar, indiferent de rezultatul scrutinului, tabăra CDU/CSU se pregătește pentru un rezultat istoric scăzut, care ar putea să păteze bilanțul lui Merkel. Conservatorii au obținut32,9% în 2017.

Și deja a început reglarea de conturi ingternă: Wolfgang Schäuble, președintele Bundestagului și eminența cenușie a conservatorilor, i-a reproșat lui Merkel responsabilitatea parțială pentru slăbiciunea CDU, într-un interviu acordat duminică Tagesspiegel, pentru că nu și-a pregătit bine succesiunea.

author avatar
Tudor Borcea
219 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger