AcasăȘTIRI EXTERNESubvenții pentru „Made in USA”. Macron, portavoce a industriei UE în fața...

Subvenții pentru „Made in USA”. Macron, portavoce a industriei UE în fața protecționismului american

Subvenții pentru „Made in USA”. Macron, portavoce a industriei UE în fața protecționismului american / Foto: printscreen

Lovită de facturile energetice care au explodat, industria europeană este, de asemenea, penalizată de „Inflation Reduction Act” (IRA) al lui Joe Biden, lege care acordă subvenții masive pentru produse „Made in USA”, în special în sectorul automobilelor electrice.

Aflat în vizită de stat în SUA începând de miercuri, președintele francez Emmanuel Macron îi va cere omologului său american să facă unele ajustări în favoarea Europei, în contextul în care dezindustrializarea amenință Bătrânul Continent.

Companiile auto europene, lovite pe piața americană

În acest context, Emmanuel Macron va sosi marți, în Statele Unite, în ajunul celei de-a doua vizite de stat fără precedent pentru un președinte francez, în timp ce tensiunea crește între europeni și americani în legătură cu „Inflation Reduction Act” (Legea privind reducerea inflației, IRA), promulgată de Joe Biden, intrată în vigoare în august.

Cea mai mare investiție făcută vreodată în lupta împotriva schimbărilor climatice, IRA prevede un buget de 370 de miliarde de dolari, din care o parte va fi alocată pentru construcția de turbine eoliene, panouri solare, microprocesoare și mașini electrice.

Măsura cea mai emblematică a acestui plan colosal dorit de Biden, dar și cea mai controversată, este un credit fiscal generos de până la 7.500 de dolari rezervat cumpărătorilor unui vehicul electric fabricat într-o fabrică americană și echipat cu o baterie produsă local. Acest lucru va da un impuls la crearea de industrii durabile pe teritoriul american și va concura serios cu China, care se află în prima linie în acest domeniu.

Dar aceste subvenții masive exclud, de asemenea, companiile europene de pe piața americană, favorizând compania Tesla a lui Elon Musk în detrimentul producătorilor europeni. „Cred că acest lucru nu este în conformitate cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului și că nu este în conformitate cu prietenia”, a declarat Emmanuel Macron la începutul acestei luni, după o întâlnire cu reprezentanții a 50 de situri industriale franceze, scrie France 24.

Dezindustrializare în beneficiul Washingtonului

Amenințați de recesiune, europenii devin din ce în ce mai preocupați de această problemă, în timp ce companiile din Europa suferă deja un șoc concurențial uriaș în comparație cu rivalii de dincolo de Atlantic, care sunt mult mai puțin expuși la explozia facturilor la energie,  de la începutul războiului început de Rusia în Ucraina.

SUA, care sunt independente din punct de vedere energetic datorită exploziei exploatării gazelor și petrolului de șist, beneficiază de prețuri mai mici și mai stabile. Potrivit unor economiști, această situație ar putea duce la o nouă eră de dezindustrializare în Europa, în beneficiul Washingtonului.

„Este o preocupare majoră pe care o vom ridica la nivel european”, a declarat premierul Franței, Elizabeth Borne, într-un interviu acordat ziarului Les Echos. Potrivit primului ministru, planul de investiții american, care riscă să creeze o denaturare semnificativă a concurenței, ar putea face ca Franța să piardă „10 miliarde de euro în investiții” și „10.000 de locuri de muncă potențial create”.

Europenii vor obține firimituri

În fața protecționismului american, UE are în prezent în vedere mai multe căi, cum ar fi adoptarea de contramăsuri comerciale sau crearea unui „Buy European Act”, conceput ca un răspuns direct la planul lui Biden, pentru a proteja industriile ecologice europene.

Cu toate acestea, în acest stadiu, opțiunea unei curse de subvenții este exclusă. „Trebuie să fim foarte atenți cu subvențiile pentru a evita un conflict comercial”, a declarat vineri Jozef Sikela, ministrul industriei și comerțului din Republica Cehă, care deține președinția UE până la sfârșitul lunii decembrie.

„Întrebarea este dacă Europa are cu adevărat spațiu de manevră pentru a contracara aceste prevederi. Aceleași măsuri de protecție ar putea fi puse în aplicare la nivel european, dar știm că în acest joc este o situație în care pierdem”, observă economista Stéphanie Villers de la PwC Franța.

Pentru a evita un nou război comercial între Europa și SUA, precum cel care a făcut ravagii în epoca Trump, pe tema aluminiului, Macron va încerca deci să-l convingă pe Joe Biden că este în interesul său să nu slăbească Bătrânul Continent.

„Cheia va fi să spunem: există în mod evident o provocare chineză. Suntem pregătiți, în UE, să ieșim din naivitatea noastră față de Beijing. Dar nu puteți să ne cereți să vă ajutăm cu China și apoi să ne puneți în față IRA”, a declarat pentru Reuters un diplomat francez care a solicitat anonimatul.

Conștient de faptul că Joe Biden nu va reveni niciodată asupra acestui plan, președintele francez va încerca să îl împingă pe omologul său american să accepte unele ajustări. Obiectivul este de a negocia scutiri pentru companiile europene, în special pentru producătorii de vehicule electrice, în conformitate cu cele deja obținute de Mexic și Canada.

Slabe speranțe de negocieri

Dar, potrivit lui Stéphanie Villers, este puțin probabil ca administrația Biden să dea curs cererilor „celui mai vechi aliat al său”. „Este important să înțelegem că acest lucru nu este în spiritul Statelor Unite, care și-au favorizat întotdeauna comerțul și economia în detrimentul altor puteri”, spune economistul.

Pentru a atenua tensiunile, europenii și americanii au înființat luna trecută un grup operativ, care urmează să se reunească pe 5 decembrie. Dacă negocierile eșuează, IRA va deveni o piedică serioasă între Bruxelles și Washington. Comisia Europeană ar putea merge chiar până la a sesiza Organizația Mondială a Comerțului (OMC).

Dar acest proces ar dura cel puțin un an. În plus, este departe de a fi în unanimitate în rândul celor 27, într-un moment în care Occidentul dorește să mențină un front unit împotriva Moscovei și a consecințelor invaziei rusești în Ucraina.

author avatar
Tudor Borcea
161 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger