AcasăȘTIRI EXTERNESub ochii Rusiei, China și SUA vor să-și încălzească relațiile economice /...

Sub ochii Rusiei, China și SUA vor să-și încălzească relațiile economice / „Mereu sunt mai multe soluții decât probleme”

Sub ochii Rusiei, China și SUA vor să-și încălzească relațiile economice / „Mereu sunt mai multe soluții decât probleme” / Foto: printscreen

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, și vicepremierul chinez Liu He au subliniat, miercuri, în cadrul unei întâlniri în Elveția, importanța și urgența unei comunicări strânse între Washington și Beijing, în contextul în care cele două țări încearcă să își încălzească relațiile economice.

„Confruntându-se cu o perspectivă economică globală complicată, există o nevoie urgentă ca cele mai mari două economii ale lumii să comunice îndeaproape cu privire la condițiile macroeconomice și financiare globale și să facă schimb de opinii cu privire la modul în care răspundem la diferite provocări”, a declarat Janet Yellen reporterilo,r la Zurich.

„Există întotdeauna mai multe soluții decât probleme”

Referindu-se la întâlnirea dintre președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping, care a avut loc în noiembrie la Bali, Yellen – care făcea o escală la Zurich înainte de o călătorie în mai multe țări africane – a subliniat responsabilitatea SUA și a Chinei de a arăta că pot „să-și gestioneze diferențele”.

„Avem puncte de dezacord”, a recunoscut ministrul american, care s-a întâlnit cu omologul său chinez pentru prima dată în persoană, după trei întâlniri la distanță. Dar „nu trebuie să lăsăm ca neînțelegerile, în special cele care provin din lipsa de comunicare, să afecteze în mod inutil relația noastră economică și financiară bilaterală”, a adăugat Yellen.

Liu He, care a menționat, de asemenea, întâlnirea dintre președinții american și chinez în marja summitului G20 de la Bali, a declarat că dorește să asigure „o comunicare serioasă” și „coordonarea în ceea ce privește afacerile macroeconomice, schimbările climatice și alte probleme de interes reciproc”, informează Boursorama.

„În acest moment, se pare că ne confruntăm cu probleme”, i-a răspuns vicepreședintele chinez lui Janet Yellen, prin intermediul unui interpret, în fața presei înainte de reuniune. „Dar, așa cum a spus președintele Xi, avem cu toții o singură planetă și există întotdeauna mai multe soluții decât probleme”, a continuat el.

„Din punctul nostru de vedere, relația dintre China și SUA este extrem de importantă”, a subliniat Liu He, făcând totodată apel la o „gestionare adecvată a diferențelor noastre”.„Indiferent cum se schimbă circumstanțele, trebuie să menținem mereu dialogul”, a spus el.

Rivalii vor să-și încălzească relațiile

În ultimii trei ani, rivalitatea dintre cele mai mari două mari economii ale lumii s-a intensificat pe măsură ce China a devenit mai puternică și mai asertivă, ceea ce a stârnit temeri în SUA. Tensiunile au atins punctul culminant în august anul trecut, după ce Nancy Pelosi, pe atunci președinte al Camerei Reprezentanților, a vizitat Taiwanul, o insulă pe care Beijingul o consideră parte a teritoriului său. Beijingul a lansat apoi manevre militare la o scară fără precedent în jurul insulei.

Semn că cele două mari puteri încearcă să își încălzească relațiile, un oficial american a confirmat, marți, că șeful diplomației americane, Antony Blinken, va vizita China pe 5 și 6 februarie pentru a încerca să reducă tensiunile ridicate dintre cele două țări.

Călătoria lui Antony Blinken va fi prima la acest nivel de la cea a predecesorului său republican Mike Pompeo, în octombrie 2018. Aceasta a fost anunțată în marja întâlnirii dintre președinții american și chinez la Bali, în timpul căreia ambii lideri au făcut apel la calm, dar datele nu au fost comunicate oficial la momentul respectiv.

Janet Yellen s-a aflat la Zurich înainte de o vizită în Senegal, Zambia și Africa de Sud pentru a consolida legăturile economice dintre aceste țări și Statele Unite, în timp ce China a câștigat putere pe continentul african. Escala elvețiană a fost menită să le permită ministrului american și omologului său chinez să discute probleme economice într-un moment în care mulți lideri politici se află în Elveția, la Davos, pentru Forumul Economic Mondial.

author avatar
Tudor Borcea