AcasăȘTIRI EXTERNESUA voiau să facă un canal Suez alternativ. Cu 520 de bombe...

SUA voiau să facă un canal Suez alternativ. Cu 520 de bombe nucleare

SUA vroiau să facă un canal Suez alternativ. Cu 520 de bombe nucleare

Un memorandum declasificat dezvăluie un plan al SUA din 1963 de a crea o alternativă la Canalul Suez, care să traverseze Israelul.

Atunci când un proiect este în interesul lor, Statele Unite nu se uită la bani și, deseori, și la consecințe. Potrivit unor documente declasificate, americanii doreau să construiască o rută maritimă alternativă Canalului Suez, chiar în mijlocul deșertului Negev, în Israel.

Pentru aceasta, Unchiul Sam a luat în considerare utilizarea a 520 de bombe nucleare pentru a-și atinge scopurile. Planul nu s-a concretizat niciodată, dar a avea o cale navigabilă alternativă la Canalul Suez ar fi putut fi utilă astăzi, când o uriașă navă transcontainer a blocat timp de o săptămână această rută comercială vitală.

Într-un tweet ironic, istoricul american Alex Wellerstein a publicat documentele clasificate, pe care le descrie drept „contribuția sa modestă” la rezolvarea actualei crize pe care tocmai se pregătesc să o depășească autoritățile egiptene și comunitatea internațională.

Un traseu de aproape 260 km

Memorandul din 1963, redactat de Departamentul pentru Energie al SUA și Laboratorul Național Lawrence Livermore, propunea „utilizarea explozivilor nucleari pentru excavarea canalului Mării Moarte prin deșertul Negev”, care leagă Marea Mediterană de Golful Aqaba și oferă acces spre Marea Roșie și Oceanul Indian. Acest traseu artificial s-ar fi extins pe aproape 260 de kilometri.

Pentru a justifica utilizarea acestor sute de bombe atomice, laboratorul a invocat „costul prohibitiv” al metodelor convenționale de excavare. Autorii au asigurat, de asemenea, că utilizarea unui astfel de arsenal nu ar pune nicio problemă specială în acest „pustiu deșertic, foarte puțin populat”, scrie Le Point.

Documentul preciza că „un astfel de canal ar fi o alternativă de valoare strategică la actualul Canal Suez și ar contribui probabil foarte mult la dezvoltarea economică”.

Ca parte a modelului de stabilire a prețurilor, memorandul a estimat că ar fi necesare patru dispozitive de 2 megatone pentru fiecare kilometru, ceea ce Wellerstein a calculat ca însemnând „520 de arme nucleare” sau 1,04 gigatone de explozibili, a scris el pe Twitter.

„Investigația preliminară brută” a sugerat că utilizarea bombelor pentru a crea un canal prin Israel „pare să se încadreze în domeniul de aplicare a fezabilității tehnologice”, se menționează în documente.

Fezabil economic, nu și politic

Dar memorandul a concluzionat că o problemă, pe care autorii nu au luat-o în considerare, ar putea fi „fezabilitatea politică, deoarece este probabil ca țările arabe din jurul Israelului să se opună cu tărie construcției unui astfel de canal”.

Aceste documente au venit în timp ce Comisia SUA pentru Energie Atomică investiga utilizarea „exploziilor nucleare pașnice” (PNE) pentru a descoperi infrastructuri utile. De asemenea, a fost planificată utilizarea acestei metode pentru a săpa un canal în America Centrală.

Dar proiectul PNE a rămas experimental, după ce Statele Unite au descoperit că 27 de experimente cu PNE au iradiat puternic peisajul. Comisia pentru Energie Atomică a fost, de asemenea, abolită în 1974.

Între timp, Laboratorul Național Lawrence Livermore există încă. Potrivit site-ului său web, este dedicat „asigurării siguranței, securității și fiabilității factorului de descurajare nucleară al țării”.

Memorandumul din 1963 a venit, de asemenea, la mai puțin de un deceniu după criza Suezului, un conflict pentru controlul acestei căi navigabile strategice care a fost un eveniment definitoriu în timpul Războiului Rece.

author avatar
Tudor Borcea
1.474 afisari

2 COMENTARII

  1. SUA vreau sau voiau, stimați ziarici. Ce ziceti de asta? Slabi, foarte slabi, presarii din România. N-am citit mai departe.

  2. Numai ca nu se stia de radioactivitate in acei ani. Si Donald vroia atac atomic in centrul unui uragan pt al stopa. Multi l-au atacat animalic. Nu ai daca folosesti prin fisiune o incarcatura mai mica. Atunci absorbi uraganul in interiorul palniei…🌀
    Si nici nu infestezi apa.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger