AcasăȘTIRI EXTERNESUA vor transfera două sisteme israeliene „Domul de Fier” în Ucraina

SUA vor transfera două sisteme israeliene „Domul de Fier” în Ucraina

SUA vor transfera două sisteme israeliene „Domul de Fier” în Ucraina

US Army deține două baterii „Iron Dome”, comandate de la compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems.

În 2019, armata SUA și-a anunțat intenția de a evalua sistemul de apărare israelian „Iron Dome” (sau Kipat Barzel) ca parte a dezvoltării unei „capacități de foc indirect” (IFPC), care urma să îi permită să contracareze dronele ostile precum și rachete de croazieră, rachete și obuze de mortier.

Au ei, americanii, unul mai bun

Prin urmare, două baterii „Iron Dome” au fost comandate de la Rafael Advanced Defense Systems și livrate. Numai că, și în ciuda unui prim test de succes efectuat la White Sands Missile (New Mexico), US Army a decis să nu-și prelungească experimentele.

În august, Defense News a dezvăluit că Pentagonul urma să se îndrepte spre achiziționarea sistemului „Enduring Shield”, dezvăluit cu două luni mai devreme de Dynetics, o filială a grupului american Eidos.

Singurul motiv avansat a fost că „Domul de Fier” nu a fost inițial conceput pentru a funcționa în cadrul noului sistem de comandă și control al armatei SUA.

Dezvoltat cu participarea financiară americană și cu ajutorul Raytheon, sistemul Iron Dome constituie primul nivel israelian de apărare antirachetă, din 2011.

O rată de eficiență de 80 până la 90%

Alcătuit dintr-un radar de detectare și urmărire, un modul de gestionare a luptei și trei lansatoare echipate fiecare cu 20 de rachete interceptoare „Tamir”, „Domul de Fier” este capabil să localizeze și să distrugă o rachetă sau alte proiectile la o distanță cuprinsă între 4 și 70 km , în timp ce are capacitatea de a discrimina proiectilele în funcție de pericolul pe care-l reprezintă, scrie Opex 360.

Totul cu o rată de eficiență de 80 până la 90%, așa cum s-a văzut în recentul conflict dintre Israel și Hamas, în Fâșia Gaza.

Oricum, dacă armata SUA intenționează să opteze pentru o altă soluție, întrebarea este ce soartă vor avea cele două baterii „Iron Dome” pe care le-a primit. Răspunsul ar putea fi dat de Congres, unde se discută în prezent următorul buget al Pentagonului.

Astfel, Comitetul forțelor armate din Camera Reprezentanților adoptat un amendament prin care se solicită Pentagonului să prezinte un raport care să arate opțiunile pentru vânzarea sau cedarea potențială a sistemelor de apărare antiaeriană „existente” Ucrainei. Și un congresmen a declarat pentru Politico că cele două sisteme „Iron Dome” erau „candidați favoriți”.

Un subiect sensibil pentru Israel

În plus, recent, autoritățile ucrainene și-au exprimat interesul pentru sistemul israelian, pentru a proteja aeroportul din Mariupol, un oraș situat nu departe de Donbass, unde forțele guvernamentale se luptă cu separatiștii pro-ruși din 2014.

Dar o baterie „Iron Dome” ar putea fi, de asemenea, implementată pentru a proteja un centru de comandă, de exemplu. Cu toate acestea, pentru Israel, un astfel de dosar este sensibil din punct de vedere politic, statul evreu nedorind să irite Rusia, în timp ce forțele israeliene vizează în mod regulat pozițiile Hebzbollah și ale Gardienilor iranieni ai Revoluției în Siria, unde Moscova a intervenit militar.

Rămâne de văzut în ce condiții aceste două baterii „Iron Dome” ar putea fi transferate în Ucraina. A priori și având în vedere costul acestora, cesiunea lor s-ar adăuga la ajutorul militar de 275 milioane dolari pe care Washingtonul ar trebui să îl reînnoiască în beneficiul Kievului.

 

author avatar
Tudor Borcea