Statele Unite iau în considerare o propunere a companiei Boeing de a furniza Ucrainei bombe de precizie de mici dimensiuni, care ar permite Kievului să lovească adânc în spatele liniilor rusești, în timp ce Occidentul se străduiește să satisfacă cererea pentru mai multe arme.
Sistemul Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) propus de Boeing este unul dintre cele șase proiecte care vizează introducerea în producție de noi arme pentru Ucraina și aliații SUA din Europa de Est, au declarat surse din industrie.
Livrare posibilă în primăvară
GLSDB ar putea fi livrat încă din primăvara anului 2023, potrivit unui document văzut de Reuters și de trei surse familiare cu acest subiect. Acesta combină bomba de diametru mic GBU-39 (SDB) cu motorul-rachetă M26, obișnuit în inventarul SUA.
Oficialul guvernamental Douglas Bush, asistent al secretarului Apărării și principalul cumpărător de armament al armatei americane, a declarat săptămâna trecută la Pentagon că armata ia în considerare, de asemenea, accelerarea producției de proiectile de artilerie de 155 de milimetri – fabricate în prezent în instalații guvernamentale – permițând antreprenorilor din domeniul apărării să le fabrice.
Invazia Ucrainei de către Rusia a crescut cererea de arme și muniții fabricate în SUA, în timp ce aliații americani din Europa de Est „fac numeroase comenzi” pentru o serie de arme ca parte a aprovizionării Ucrainei, a declarat Bush, informează Ouest-France.
„Este vorba despre obținerea de cantități la costuri reduse”, a spus Tom Karako, expert în arme și securitate la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.
„Scăderea stocurilor americane este o parte a motivului pentru graba de a cumpăra arme astăzi”, spune el. Rezervele sunt „din ce în ce mai mici în raport cu nivelurile pe care ne place să le avem la îndemână și, cu siguranță, în raport cu nivelurile de care vom avea nevoie pentru a preveni un conflict cu China”.
Boeing nu comentează
Tom Karako a remarcat, de asemenea, că multe bombe cu lansare din avion sunt disponibile de la retragerea SUA din Afganistan. Acestea nu pot fi utilizate cu ușurință cu aeronave ucrainene, dar „în contextul actual, ar trebui să căutăm modalități inovatoare de a converti capacitatea de rază de acțiune”.
Deși au fost deja produse câteva unități GLSDB, există multe probleme logistice care stau în calea achiziționării oficiale. De exemplu, orice aranjament ar necesita ca cel puțin șase furnizori să accelereze livrările de piese și servicii pentru a produce rapid arma.
Un purtător de cuvânt al Boeing a refuzat să comenteze. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, locotenent-comandorul Tim Gorman, a refuzat să comenteze cu privire la furnizarea unei „capacități specifice” Ucrainei, dar a declarat că SUA și aliații săi „identifică și analizează cele mai adecvate sisteme” care ar putea ajuta Kievul.
Rază de acțiune de 150 km
Deși SUA au respins cererea de rachete ATACMS cu o rază de acțiune de 297 km, raza de acțiune de 150 km a GLSDB ar permite Ucrainei să atingă ținte militare importante.
GLSDB este fabricată în comun de Saab și Boeing și se află în dezvoltare din 2019, cu mult înainte de invazia Ucrainei.
În octombrie, directorul general al SAAB, Micael Johansson, a declarat în legătură cu GLSDB: „Așteptăm contracte în curând”.