AcasăȘTIRI EXTERNESUA va accelera expulzarea migranților cu avionul

SUA va accelera expulzarea migranților cu avionul

SUA va accelera expulzarea migranților cu avionul

Peste 10.000 de migranți s-au regrupat sub un pod în Del Rio, Texas, vineri, 17 septembrie. Majoritatea sunt haitieni.

Ritmul expulzărilor, par avion, a celor peste 10.000 de migranți adunați de mai multe zile sub un pod din Texas va fi accelerat, a anunțat sâmbătă, 18 septembrie, guvernul lui Joe Biden. Liderul de la Casa Albă este criticat pentru gestionarea migrației la frontiera SUA cu Mexic.

Sute de agenți suplimentari, trimiși în zonă

Acești migranți, în majoritate din Haiti, au ajuns în Del Rio, (Texas), traversând fluviul Rio Grande din Mexic. De la mai puțin de 2.000 la începutul săptămânii, au ajuns să fie peste 10.500, vineri, conform cifrelor comunicate de primarul acestui oraș frontalier, Bruno Lozano, care se așteaptă la și la mai multe sosiri noi.

Într-un comunicat, Departamentul pentru Securitate Internă al SUA a declarat că va „obține mijloace de transport suplimentare pentru a accelera ritmul și a crește capacitatea zborurilor de expulzare către Haiti și alte destinații”.

Imaginile spectaculoase ale acestor migranți adunați sub un pod, în căldură, au împins în ultimele zile opoziția republicană, dar și vocile democrate să-l îndemne pe Joe Biden să rezolve situația fără întârziere. Primarul democrat din Del Rio a declarat starea de urgență și a închis podul traficului, vineri.

Pe lângă tulburările politice și nesiguranța care au afectat deja Haiti, în august un cutremur mortal a devastat sud-vestul țării, ucigând peste 2.200 de locuitori. 650.000 de persoane, inclusiv 260.000 de copii și adolescenți, continuă să aibă nevoie de „ajutor umanitar de urgență”, potrivit Unicef.

Poliția de frontieră americană, CBP, a trimis 400 de agenți suplimentari pentru a „îmbunătăți supravegherea zonei”, a declarat Departamentul pentru Securitate Internă, dezvăluind sâmbătă un plan pentru a controla situația. Se efectuează deja „deportări, precum și zboruri către Haiti, Mexic, Ecuador și țările triunghiului nordic”, Honduras, El Salvador și Guatemala, au informat autoritățile, scrie Le Point.

Peste 1,3 milioane de migranți, arestați la granița cu Mexicul, de la sosirea lui Biden

Administrația Biden a reamintit că „granițele noastre nu sunt deschise” și că „nimeni nu ar trebui să facă această călătorie periculoasă”, ca răspuns la criticile din partea republicanilor care îl acuză pe președintele democrat că a creat un proiect promițând o politică migratorie „mai umană”.

„Imigrația ilegală reprezintă o amenințare semnificativă pentru sănătatea și bunăstarea rezidenților din apropierea frontierei și pentru viețile migranților înșiși”, a insistat ministerul în comunicatul său de presă.

Grănicerii au susținut că au distribuit migranților apă potabilă, prosoape și toalete portabile. Marea majoritate a migranților continuă să fie deportați în conformitate cu o regulă sanitară adoptată la începutul pandemiei pentru a limita răspândirea virusului.

Cu toate acestea, un judecător federal a ordonat guvernului joi să nu returneze familiile în acest context, ceea ce ar putea complica sarcina autorităților, deja confruntate cu fluxuri migratorii istorice la granița cu Mexicul. Guvernul a contestat decizia vineri.

Printre ceilalți migranți, cei care nu au „motive legale pentru a rămâne” sunt supuși regimului obișnuit de expulzare. Vineri, aproximativ 2.000 de migranți au fost trimiși în alte centre, astfel încât poliția de frontieră să poată procesa „rapid” cazurile și să-i „deporteze” dacă este necesar.

Peste 1,3 milioane de migranți au fost arestați la granița cu Mexicul de când Joe Biden a sosit la Casa Albă, în ianuarie, un nivel nemaivăzut în ultimii 20 de ani. Opoziția republicană l-a acuzat pe președintele Biden luni de zile că a provocat o „criză migratorie” relaxând măsurile predecesorului său Donald Trump, care făcuse din lupta împotriva imigrației ilegale calul său de bătaie.

author avatar
Tudor Borcea
170 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger