AcasăȘTIRI EXTERNESUA. Universitatea din Wisconsin scoate o piatră „rasistă” din campus

SUA. Universitatea din Wisconsin scoate o piatră „rasistă” din campus

SUA. Universitatea din Wisconsin scoate o piatră „rasistă” din campus

Sub presiunea unei asociații anti-rasism, Universitatea din Wisconsin a scos o rocă care purta numele unui geolog, fost director al instituției de învățământ.

În Statele Unite, numeroase asociații sau mișcări civile văd rasism la tot pasul. Unde întorci o piatră, apar suprematiștii albi. Dar mai nou și pietrele sunt „rasiste”.

„Cap de negru”

Astfel că, la presiunile asociației Black Student Union, Universitatea a fost nevoită să se plieze corectitudinii politice și să retragă din campus roca Chamberlin, depusă în omagiul acestui geolog din secolul al XIX-lea, Thomas Crowder Chamberlin, și fost director al universității. „ Această zi a intrat în istorie”, a scris asociația Black Student Union pe contul său de Instagram. Potrivit Fox News, această piatră întunecată, mare, instalată în vârful Observatory Hill, în campus, în 1925, s-ar referi într-adevăr la „rasism”.

Într-un articol din acea vreme, Wisconsin State Journal  susținea că termenul „cap de negru” era în general folosită pentru a descrie roca, scrie Valeurs Actuelles.

Ku Klux Klan, scos și el de la naftalină

Vara trecută, când SUA au fost zguduite de dosarul George Floyd, Black Student Union a cerut scoaterea rocii. O cerere acceptată și executată vineri, 6 august. „Această piatră a simbolizat istoria rasismului care a avut loc în campus și a fost un memento constant pentru studenții de culoare cu privire la nedreptățile cu care se confruntă”, a scris Black Student Union.

Dacă cercetătorii de la universitate nu au găsit alte exemple în presă, unde stânca a fost desemnată „cap de negru”, au asigurat că Ku Klux Klan s-a manifestat în campus, în timpul inaugurării clădirii în anii 1920. Roca, o piesă geologică rară prin vechimea sa, va fi amplasată lângă Lacul Kegonsa pe un alt teren care aparține universității.

author avatar
Tudor Borcea