Un pescar de homari din Massachusetts a fost înghițit de o balenă cu cocoașă, înainte de a fi aruncat înapoi în ocean , viu și capabil să relateze incredibila întâmplare.
„Salut pe toată lumea, vreau doar să clarific ce mi s-a întâmplat astăzi”, a scris pe rețelele de socializare pescarul Michael Packard, originar din Provincetown, la aproape 200 de mile est de Boston, SUA, după ce povestea a ajuns la urechile ziarului local, Cape Cod Times.
„Mă scufundam după homari când o balenă cu cocoașă a încercat să mă mănânce. Am fost în gura ei închisă timp de 30-40 de secunde, înainte ca ea să se ridice la suprafață și să mă scuipe. Am vânătăi peste tot, dar fără oase rupte. Mulțumesc salvatorilor din Provincetown pentru îngrijirea și ajutorul lor ”, a scris el, după ce a fost spitalizat scurt timp.
Întrebat de canalul local CBSN Boston, Michael Packard a spus că se afla la o adâncime de aproximativ 13 metri când „brusc am simțit o lovitură uriașă și totul s-a înnegrit”.
Iona modern
Inițial, Michael a crezut că a fost atacat de un rechin dar și-a dat seama că e vorba de o balenă. „Am simţit deodată cum mă trage ceva şi am văzut totul complet negru. Și atunci mi-am dat seama: O, Doamne, sunt în gura unei balene și încearcă să mă înghită. Asta e, voi muri”, a declarat bărbatul după ce a fost externat din spitalul Cape Cod.
„Și dintr-o dată a izbucnit la suprafață, a început să clătine din cap și am fost aruncat în aer… și am aterizat în apă, eram liber, pluteam, nu-mi venea să cred”.
Michael Packard are cel puțin un martor, considerat de încredere: Josiah Mayo, care l-a însoțit la pescuit de homari și l-a căutat cu barca după ce a fost prins de balenă, urmărind bulele de la suprafața apei și chemând apoi salvatorii în ajutor.
Poveste pescărească dar credibilă
Josiah Mayo este fiul unuia dintre cercetătorii și experții în balene de la Center for Coastal Studies din Provincetown, o regiune în care balenele se hrănesc în acest sezon, a explicat pentru AFP Jooke Robbins, director al studiilor centrului asupra balenelor cu cocoașă.
„Cunosc oamenii implicați (…) așa că am toate motivele să cred că ceea ce spun ei este adevărat”, a spus ea.
Esofagul balenelor cu cocoașă este prea îngust pentru a înghiți un om dar ele se hrănesc deschizând larg gura pentru a prinde pești, aruncând apoi apa prin fanoane, care acționează ca niște filtre.
Balena – care, conform descrierilor martorilor, era încă tânără – poate „că nu a detectat suficient de repede că există un intrus în captură, a explicat Robbins. Odată ce bărbatul a fost înghițit, este posibil ca ea „să fi fost destul de surprinsă și să fi deschis gura pentru a-l scoate afară”.
Specialiștii atrag atenția asupra păstrării distanței față de aceste mamifere puternice care, în funcție de vârstă, pot avea și 15 metri lungime.
„Dacă vedeți o balenă, păstrați o distanță sigură. Este cu adevărat important să nu ne apropiem dincolo de o barieră de siguranță”, a avertizat Jooke Robbins.