AcasăȘTIRI EXTERNESUA trimit patru nave de război lângă Taiwan, în așteptarea lui Nancy...

SUA trimit patru nave de război lângă Taiwan, în așteptarea lui Nancy Pelosi / Vizita ce poate declanșa încă un război

SUA trimit patru nave de război lângă Taiwan, în așteptarea lui Nancy Pelosi / Vizita ce poate declanșa încă un război / Foto: printscreen

În timp ce președinta Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, s-ar îndrepta marți spre Taiwan, pe fondul intensificării avertismentelor din partea Chinei, patru nave de război americane, inclusiv un portavion, au fost poziționate în apele din estul insulei în cadrul unor misiuni „de rutină”.

Portavionul USS Ronald Reagan a tranzitat Marea Chinei de Sud și se află în prezent în Marea Filipinelor, la est de Taiwan și Filipine și la sud de Japonia, a confirmat marți pentru Reuters un oficial al marinei americane.

„Navele, capabile să răspundă la orice eventualitate”

USS Ronald Reagan, cu baza în Japonia, operează împreună cu un crucișător cu rachete ghidate, USSR Antietam, și un distrugător, USSR Higgins. „Deși navele sunt capabile să răspundă la orice eventualitate, acestea sunt desfășurări normale, de rutină”, a declarat oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului, adăugând că nu poate comenta locațiile precise ale acestora.

Nava de asalt amfibie USS Tripoli se află, de asemenea, în zonă, ca parte a unei desfășurări în regiune care a început la începutul lunii mai din portul său de origine San Diego.

Nancy Pelosi, un critic de lungă durată al Chinei, ar urma să ajungă la Taipei în cursul zilei de marți, au declarat persoane informate despre acest lucru, în timp ce SUA nu se vor lăsa intimidate de „zdrăngănitul de sabie” al Chinei cu privire la această vizită.

Confirmarea desfășurărilor vine în contextul în care apar semne de activitate militară de ambele părți ale strâmtorii Taiwanului înainte de vizita lui Pelosi.

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat marți că are o înțelegere deplină a activităților militare din apropierea Taiwanului și că va trimite forțe în mod corespunzător ca reacție la „amenințările inamicului”, pe măsură ce tensiunile cu China cresc.

Ministerul și-a „întărit” nivelul de alertă de luptă de marți dimineață până joi la prânz, a anunțat marți agenția oficială de știri Central News Agency din insulă, citând surse neidentificate.

În orașul Xiamen din sud-estul Chinei, situat vizavi de Taiwan și care găzduiește o prezență militară importantă, locuitorii au raportat că au văzut vehicule blindate în mișcare. De săptămâna trecută, Armata Populară de Eliberare a efectuat diverse exerciții, inclusiv exerciții cu focuri reale, în Marea Chinei de Sud, Marea Galbenă și Marea Bohan.

Unii analiști militari din regiune spun că desfășurările sporite într-un moment de tensiune cresc riscul de accidente, chiar dacă nicio parte nu dorește un conflict real.

author avatar
Tudor Borcea
234 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger