AcasăȘTIRI EXTERNESUA trimit „moartea tancurilor” în Ucraina / Ajutor strategic oferit de Joe...

SUA trimit „moartea tancurilor” în Ucraina / Ajutor strategic oferit de Joe Biden

SUA trimit „moartea tancurilor” în Ucraina / Ajutor strategic oferit de Joe Biden

Președintele SUA, Joe Biden, va anunța, miercuri, 16 martie, o asistență suplimentară de securitate pentru Ucraina în valoare de 800 de milioane de dolari pentru a ajuta țara să facă față invaziei ruse, a declarat marți seară un oficial de la Casa Albă. 

Preşedintele american trebuie să facă acest anunţ după o intervenţie video a omologul său ucrainean Volodimir Zelenski în faţa Congresului SUA.

Mii de lansatoare de rachete Javelin și Stinger

Aceasta aduce „totalul anunțat doar săptămâna trecută la 1 miliard de dolari”, a spus oficialul sub condiția anonimatului.  „În total, președintele a autorizat 2 miliarde de dolari în securitate de la începutul administrației (Biden). Statele Unite rămân de departe cel mai mare donator de ajutor de securitate al Ucrainei”, a spus el, scrie Le Point.

Luna aceasta, Congresul a adoptat un nou buget federal, care include un pachet de aproape 14 miliarde de dolari pentru criza ucraineană, care ar trebui să permită Kievului să-și protejeze rețeaua de electricitate, să lupte împotriva atacurilor cibernetice și să se doteze cu arme defensive.

Anvelopa anunțată de Biden „va oferi hrană, medicamente, adăpost, sprijin celor peste două milioane de refugiați și resurse pentru economia ucraineană aflată în ruine”, a detaliat liderul democraților din Senat, Chuck Schumer.

Va permite, de asemenea, transferul de arme precum Javelin și Stinger (lansatoare de rachete) și va întări NATO”, a adăugat el. Potrivit oficialului de la Casa Albă, Washingtonul a furnizat deja Ucrainei în ultimul an aproximativ 2.600 de arme antitanc Javelin și peste 600 de rachete antiaeriene Stinger.

author avatar
Tudor Borcea