AcasăȘTIRI EXTERNESUA, Texas. Mor caii când vor migranții. Poliția de frontieră suspendă patrulele...

SUA, Texas. Mor caii când vor migranții. Poliția de frontieră suspendă patrulele călare

SUA, Texas. Mor caii când vor migranții. Poliția de frontieră suspendă patrulele călare

După ce a fost criticată intens pentru tratamentul migranților, poliția de frontieră americană a decis joi, 23 septembrie, să oprească temporar misiunile agenților călare în jurul orașului Del Rio, Texas.

Fotografii care prezintă grăniceri călare care împing și bruschează migranții în apropiere de Del Rio, Texas, au șocat Statele Unite. Ca răspuns, poliția de frontieră americană va opri temporar utilizarea ofițerilor călare în jurul micului oraș din Texas, au declarat autoritățile joi 23 septembrie.

În ciuda unor atitudini agresive, acești polițiști de frontieră au fost prezentați ca excesiv de duri într-o manieră supradimensionată, consideră unii, interacțiunile dintre aceștia, caii lor și migranți fiind speculate în acest sens pe baza forografiilor, comentariile sugerând că migranții au fost călcați de cai sau biciuiți.

Ministrul securității interne, Alejandro Mayorkas, „le-a declarat liderilor organizațiilor pentru drepturile civile că nu vom mai folosi cai în Del Rio”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Securității Interne a declarat că această măsură a fost luată „temporar”.

„Vom folosi alte metode ca prioritate pentru a identifica persoanele care ar putea fi în dificultate medicală”, a spus el într-un comunicat.

Interpretări politice

Într-o fotografie făcută duminică de un fotograf angajat de AFP, un grănicer călare apucă un bărbat de tricou pe malul american al Rio Grande, granița naturală dintre cele două țări, lângă Del Rio.

În altă fotografie, el ține la distanță un grup de migranți, răsucind hățurile, într-o postură amenințătoare, pentru a-i forța să se întoarcă înapoi către Mexic.

Aceste imagini au fost denunțate ca „tratamente umilitoare” ale migranților haitieni care încearcă să intre în Statele Unite.

Unii au estimat că migranții sunt asociați de grăniceri cu vitele, alții și-au amintit de maltratarea suferită de afro-americani din partea poliției călare, a gardienilor de închisori sau a proprietarilor de sclavi.

O anchetă deschisă

Alejandro Mayorkas a asigurat miercuri că aceste fotografii nu reflectă identitatea Statelor Unite și nici acțiunea întregii poliții de frontieră. O anchetă a fost deschisă, iar ofițerii implicați au fost repartizați la sarcini administrative, scrie France 24.

Pe de altă parte, guvernul SUA, care-i pedepsește pe acești grăniceri, se confruntă cu o nouă criză migratorie, după un aflux brusc și masiv de mii de oameni, majoritatea haitieni, care s-au masat de câteva zile sub un pod în micul oraș de frontieră, în condiții mizere.

Peste 1.400 de haitieni arestați la frontieră au fost deja repatriați cu avionul, decizie criticată și pentru că mica țară caraibiană este scufundată într-o criză politică, de securitate și umanitară.

author avatar
Tudor Borcea
406 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger