AcasăȘTIRI EXTERNESUA. Specialiștii dezvoltă un vaccin împotriva supradozelor cu opioide

SUA. Specialiștii dezvoltă un vaccin împotriva supradozelor cu opioide

SUA. Specialiștii dezvoltă un vaccin împotriva supradozelor cu opioide

Dependența de opioide este un vechi flagel în Statele Unite. 93.331 de persoane au murit, anul trecut, din cauza drogurilor, din care 70% din cauza opioidelor.

Jurnaliștii NBC News au putut asista la primele injecții de testare a unui vaccin creat pentru prevenirea supradozelor de opioide. Acest test a fost supravegheat de Sandra Comer, la Facultatea de Medicină din Minnesota.

Toți participanții la aceste teste sunt dependenți de opioide. Ei vor petrece zece săptămâni sub supravegherea echipei facultății, care administrează doze non-fatale de opioide pentru a observa reacția vaccinului.

Oxicodona și Fentanilul

Principiul său este destul de simplu, forțează sistemul imunitar al pacientului să dezvolte anticorpi împotriva unei ținte date, la fel ca în cazul tuturor vaccinurilor. În acest test, oxicodona (analgezic opioid semi-sintetic  utilizat în tratamentul durerilor severe) este vizată.

În schimb, vaccinul nu-i va putea împiedica pe oameni să resimtă lipsa drogului. El doar va proteja persoanele susceptibile să consume oxicodonă de o supradoză și de leziuni cerebrale.

Alte două universități dezvoltă, de asemenea, vaccinuri care vizează alte opioide, cum ar fi fantanilul. Dar toți oamenii de știință sunt de acord că pentru a combate această criză de sănătate, un vaccin nu este suficient. Trebuie asociat cu tratamente pentru a lupta împotriva dependenței în sine, indiferent dacă este vorba de înlocuitori sau de terapie.

Statistici ale groazei

În 2020, în Statele Unite, 93.331 de persoane au murit din cauza supradozelor de droguri, dintre care 70% din cauza opioidelor.

În 2019, cel puțin 1,6 milioane de persoane au avut o problemă severă a dependenței de opioide în Statele Unite, scrie Slate.  Unii au devenit dependenți după doar o zi, mulți alții după o rețetă pentru analgezice.

În 2019, cel puțin zece milioane de americani au folosit opioide în afara unui regim de prescripție standard.

 

author avatar
Tudor Borcea
371 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger