AcasăȘTIRI EXTERNESUA și Rusia și-au prezentat liniile roșii în privința Ucrainei

SUA și Rusia și-au prezentat liniile roșii în privința Ucrainei

SUA și Rusia și-au prezentat liniile roșii în privința Ucrainei

După opt ore de discuții, luni, 10 ianuarie, la Geneva, reprezentanții Rusiei și ai SUA au declarat că vor să continue negocierile în vederea detensionării dosarului Ucraina. Dar pozițiile lor nu s-au schimbat.

Adjuncta secretarului de Stat american, Wendy Sherman, a calificat discuțiile drept „sincere și directe”. Omologul său rus, Serghei Riabkov, le-a considerat „lungi și dificile”.

Dar, la sfârșitul a opt ore, punctate cu amenințări reciproce, și în timp ce aceste negocieri promiteau să fie sub maximă tensiune, tonul a fost mai calm între Washington și Moscova.

Rusia: Concesiile trebuie făcute rapid

Pe fond, în schimb, liniile mari nu s-au mișcat, fiecare tabără ținând cu dinții de poziția sa.

Dacă Rusia a reafirmat că nu dorește să atace Ucraina, nu a cedat solicitării Washingtonului de a retrage trupele adunate la granița acestei țări, unde efectuează oficial manevre și exerciții.

Pentru că SUA solicită mereu același lucru, a afirmat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al Statelor Unite, Ned Price. „Ceea ce am cerut a fost o retragere a acestor trupe. Dacă vedem o retragere, atunci va fi un semn de detensionare. În timp ce vorbim, Rusia a adunat  aproape 100.000 de soldați la granița cu Ucraina (…) Trebuie înțeles scepticismul nostru când rușii ne spun că acestea sunt doar exerciții, că nu ar trebui să ne îngrijorăm așa cum au spus ei, luni”, a declarat Price, scrie RFI.

Prin urmare, aceste opt ore de discuții au reamintit liniile care nu trebuie depășite. Pretinzând că este „mulțumit” de seriozitatea cu care americanii au întâmpinat cererile Rusiei de a-i garanta securitatea în fața NATO, Riabkov a avertizat: Moscova nu va permite niciodată Ucrainei să adere la Alianța Nord Atlantică! „Trebuie făcut un gest adevărat față de Rusia”, a insistat el. Concesiunile trebuie făcute „rapid”.

SUA: Ușile NATO rămân deschise

Wendy Sherman a explicat că partea americană și-a prezentat ideile „din care cele două țări ale noastre ar putea lua măsuri reciproce în conformitate cu interesele noastre de securitate și de natură să îmbunătățească stabilitatea strategică”.

Diplomatul a avertizat, însă, Moscova că „politica ușilor deschise” a NATO va continua în ciuda cererilor Moscovei de interzicere a oricărei extinderi viitoare a NATO și încheierea manevrelor militare occidentale în apropierea granițelor ruse.

Discuțiile de luni de la Geneva dau startul unei săptămâni diplomatice intense. O întâlnire NATO-Rusia este programată miercuri la Bruxelles, înaintea întâlnirii de joi la Viena a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), o platformă de dialog Est-Vest rezultată din Războiul Rece.

author avatar
Tudor Borcea