AcasăȘTIRI EXTERNESUA și Rusia își dispută în România supremația internetului global. La București...

SUA și Rusia își dispută în România supremația internetului global. La București se dă direcția tranformării digitale în următorii ani

SUA și Rusia își dispută în România supremația internetului global. La București se dă direcția tranformării digitale în următorii ani / Foto: printscreen

Rusia și SUA se luptă pentru a conduce mai puțin cunoscuta agenție de telecomunicații a ONU, dar care joacă un rol crucial în comunicațiile moderne, de la sateliți la 5G. Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT) își va alege joi, noul secretar general. România va organiza evenimentul și cea de a 21-a ediție a Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, eveniment de importanță majoră pentru sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor (IT&C) la nivel mondial.

Update 12.12. Americana Doreen Bogdan-Martin a devenit joi prima femeie aleasă la șefia agenției ONU pentru telecomunicații, învingându-și detașat adversarul rus Rashid Ismailov. Cu 139 de voturi în favoarea sa, față de 25 pentru Ismailov, ea va prelua anul viitor șefia Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT) de la chinezul Houlin Zhao, potrivit rezultatelor alegerilor care au avut loc la București.

Rezultatul va fi, de asemenea, un test al influenței Rusiei la ONU, la șapte luni de la invazia sa în Ucraina. Pentru acest post, responsabila cu dezvoltarea a organizației, americanca Doreen Bogdan-Martin, se luptă cu fostul ministru adjunct rus al telecomunicațiilor, Rashid Ismailov.

„O prioritate absolută pentru SUA”

Organizația stabilește standarde globale pentru telefoane mobile, televiziune și internet. „Această alegere este o prioritate absolută pentru Statele Unite”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken în scrisoarea sa de nominalizare a lui Doreen Bogdan-Martin.

Competiția nu are legătură directă cu războiul din Ucraina, care a adus Rusiei oprobriul Occidentului, dar va fi în atenția tuturor atunci când va fi vorba de votul de joi. Moscova și-a pierdut influența la ONU prin invadarea vecinului său ucrainean, dar statele membre ale UIT au blocat totuși o încercare de a împiedica candidații ruși să candideze. „Rusia se confruntă acum cu o presiune fără precedent”, a declarat luni ministrul adjunct rus al dezvoltării digitale, Bella Cerkesova, într-o conferință de presă la Moscova. „Dar nimeni nu poate pune la îndoială faptul că Rusia are informaticieni cu înaltă calificare. Ismailov este unul dintre ei”, a pledat ea, informează Le Figaro.

Miză majoră la București

Funcțiile de conducere la ONU sunt întotdeauna un exercițiu de echilibru al puterii. Al doilea mandat de patru ani al chinezului Houlin Zhao în calitate de secretar general al UIT expiră la sfârșitul lunii decembrie. Succesorul său va fi ales prin vot secret la conferința plenipotențiară a UIT, principalul organism decizional al acesteia.

Alegerile care vor avea loc la București, în cadrul unor evenimente IT&C, în cadrul Conferinței Plenipotențiarilor (PP), organismul suprem al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, care vor avea loc începând de joi și până la 14 octombrie, reprezintă cel mai important eveniment din calendarul de patru ani al agenției.

Conferința are rolul de a adopta politica generală a UIT, planurile strategice și financiare ale organizației pentru următorii patru ani, precum și conducerea UIT, statele membre din componența următorului Consiliu al UIT și membrii Comitetului pentru Reglementări Radio. În cadrul ITU PP-22, statele membre ale Uniunii vor trasa, la București, liniile de dezvoltare pentru perioada 2024-2027, într-un moment în care transformarea digitală este accelerată în întreaga lume.

Poziția României

„În ceea ce privește poziția față de Federația Rusă și Republica Belarus, delegația României se va alinia principiilor adoptate de miniștrii afacerilor externe din țările membre ale Uniunii Europene, în data de 21 martie 2022 și nu va vota pentru Federația Rusă și Republica Belarus la niciunul din tururile de scrutin care vor avea loc în cadrul procesului de alegeri”, se arată în memorandumul care va fi discutat joi de guvernul României.

România va candida pentru un loc în cadrul Consiliului UIT din partea Regiunii C (Europa de Est și Asia de Nord) pentru un nou mandat de patru ani.

UIT a fost înființată în 1865, fiind una dintre cele mai vechi agenții ONU. A fost creată pentru a gestiona rețelele internaționale de telegraf, dar și-a extins domeniul de aplicare pe măsură ce au apărut dezvoltări tehnologice precum telefonul, radioul, televiziunea, sateliții, telefoanele mobile și internetul. Acesta reunește 193 de state membre și aproximativ 900 de companii, universități și organizații internaționale și regionale. „De fiecare dată când efectuați un apel de telefonie mobilă, accesați internetul sau trimiteți un e-mail, beneficiați de activitatea UIT”, proclamă organizația.

Țările UE, asteptate să voteze pentru SUA

Doreen Bogdan-Martin s-a alăturat biroului de dezvoltare al UIT în 1993 și a devenit director al acestuia în 2019. Scopul său este de a conecta o mai mare parte a lumii la internet și de a promova accesul la banda largă. „Trebuie să asigurăm conectivitate universală susținută de rețele rezistente și sigure pentru cele 3,7 miliarde de persoane care încă nu sunt conectate”, a spus ea. „Trebuie să fim în prima linie în ceea ce privește înțelegerea efectelor transformatoare ale unor tehnologii precum 5G și apoi 6G, internetul obiectelor, inteligența artificială și învățarea automată”, a susținut ea.

Președintele american Joe Biden a declarat la 20 septembrie că Doreen Bogdan-Martin are „integritatea, experiența și viziunea necesare pentru a transforma peisajul digital”. Rashid Ismailov conduce compania rusă de telecomunicații VimpelCom. Anterior, a fost director general al Nokia în Rusia și a lucrat pentru Siemens și Ericsson. Ministru adjunct al telecomunicațiilor din Rusia între 2014 și 2018, el consideră că este o greșeală să ne concentrăm doar pe expansiunea tehnologică. „Această cursă pentru tehnologie a uitat, la un moment dat, complet de dezvoltarea umană și de efectele sale asupra oamenilor”, a declarat el luni, în cadrul unei conferințe de presă. Pentru a reduce decalajul digital dintre țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare, Ismailov dorește să îmbunătățească competențele și capacitățile celor mai sărace țări.

Se așteaptă ca țările UE să o susțină pe Doren Bogdan-Martin, care este favorită. Un diplomat occidental consideră că ea ar aduce „un stil de conducere foarte diferit la UIT”.

author avatar
Tudor Borcea
866 afisari

12 COMENTARII

  1. Dacă a lăudat-o senilul de bideu p Doreen, atunci să cîștige mujicul. CLAR ȘI MUSAI SĂ CÂȘTIGE!!!

  2. Oricum in privinta transformarii digitale a societatii umane nu sunt diferente de orientare/viziune intre est si vest… si unchiu’ sam si fratele ivan ne duc la aceeasi destinatie: sclavia totala! Vai de copiii nostri…

  3. Autor:Tudor Borcea
    SA LAMURIM NISTE ASPECTE.
    1.ITU NU SE OCUPA DE INTERNET.NU STANDARDIZEAZA INTERNETUL.INTERNETUL E CONCEPUT CA „CEVA” NESTANDARDIZAT”.
    2.IN 1865 NU EXISTA NICI MACAR LIGA NATIUNILOR IAR CEI CARE AVEAU SA SE NASCA ATUNCI(1865) AVEAU PESTE 80 DE ANI DACA MAI TRAIAU CAND SE INFIINTA ONU.
    IN ALTA ORIDIEN DE IDEI EXISTA MAI MULTE ORGANISME INTERNATIONALE.
    VOI ENUMERA CATEVA.
    https: //www. etsi.org/ ETSI
    https: //www .ieee.org/ IEEE
    https: //www .ietf.org/standards/iana/ IETF IANA
    PANA UNA ALTA INTREBATI-L PE FOSTUL PRESEDINTE AL ANCOM CATALIN MARIUS MARINESCU CATA SPAGA A DAT EL PENTRU POSTUL PE CARE LA OBTINUT LA ITU IN 2017,IN ELVETIA.LA GENEVA MI SE PARE,CEVA CU STRATEGII,MANAGEMENTUL IMPRESIILOR UNDELOR…ACTIUNEA RAZELOR DE LUNA ASUPRA PAPUCILOR DE GUMA… SAU DACA NU ACEST EVENIMENT SAU O PARTE DIN EL E CHIAR SPAGA RESPECTIVA…SI CE LEGATURI ARE CU HOULIN ZHAO MAI ALES….AICI MIZERIILE DE SERVICII ROMANESTI AR TREBUI SA STIE…ZTE…HUAWEI….NU ARE SENS SA EXPLIC EU….CE ALTZII SUNT PLATITI SA FACA…
    POST SCRIPTUM….
    DACA VRETI SA SE ALEAGA PRAFUL DE CEVA…PUNETI O FEMEIE SA SE OCUPE…DATI BANI PE MANA FEMEILOR…BARBATI MAI VINOVATI CARE-SI MERITA SOARTA SI VOR FI JUDECATI SI MAI ASPRU.

  4. Având în vedere că se preconizează oprirea rețelei de telefonie mobilă pe timpul iernii datorită reducerii consumului de energie, ce să mai cred eu despre viitorul internetului? Când vom constata că am rămas fără semnal la telefon, probabil și internetul va fi făcut să cadă. Adică intrăm în bezna lipsei posibilității de a comunica la distanță și mai ales de a ne menține la curent cu ce se întâmplă în lume. Atunci va apare purtătorul de cuvânt al primăriei sau ispravnicul care, după ce va bate din tobă, ne va anunța noutățile oficiale fără a exista posibilitatea ca noi să consultăm și alte surse. Deh, secolul XXI. Vom putea să comunicăm doar cu vecinii prin viu grai. Linkul de mai jos trebuie parcurs până la final.
    https://www.dcnews.ro/facturile-la-lumina-ioana-krekan-enel-cum-se-calculeaza-pretul-la-energia-electrica-de-la-1-septembrie_889151.html

    • @Wolf Edmond 2022-09-29 16:12 16:12:41
      DACA TI-AS SPUNE CA „IDEILE” ERAU VECHI…
      UITE…
      1.PRIN 2012 SE VORBEA IN PROSTIE DE ENERGY SAVING LA OPERATORI…REDUCE POWER CONSUMPTION…STIU….
      2.IN 2016 I-AM VAZUT LA UN LOC LOC PE ACESTI SOBOLANI…HOULIN ZHAO CATALIN MARIUS MARINESCU RAED ARAFAT UN NEAMTZ O AMERICANCA…IN AUGUST 2016 LA RADISSON HOTEL(HOTEL BUCURESTI)…VORBIND DE „SERVICII DE URGENTA”…”DEZASTRE NATURALE”…”AMENINTARI”….
      SINTEZA….FOSTUL COSMOTE VA FI VANDUT UNOR BULGARI DIN CE AM AUZIT CARE AU IN SPATE RUSI PROBABIL…VODAFONE FACE EXIT LA ANUL DIN ROMANIA…IAR „MODELUL”…VA FI….CA TOT E RCS-RDS-DIGI-SRI FALIMENTAR…2-4-6 GB INTERNET…20-40-60 EURO….IN 2013 PLATEAM LA ABONAMENT PENTRU 1GB DE INTERNET TRAFIC….23 EURO…
      RESTUL E CANCAN…LING AIA SI ALEA NISTE PISCOTURI…SI CAM ATAT

      • Eu voiam doar să subliniez că la iarnă posibilitatea convocării unei manifestați de protest va fi egală cu zero sau se va realiza pe principiul evoluției răscoalelor din epoca feudală. Pun însă pariu că toate casele de marcat vor funcționa și nimeni nu se va întreba de ce.

        • @Wolf Edmond 2022-09-29 17:13 17:13:43
          STAI LINISTIT
          IN 1989 ERAM IN BUCURESTI IN AFARA DE RADIO NU AVEAM ALTCEVA SI TOT ASCULTAM DW EUROPA LIBERA BBC SI VOCEA AMERICII.
          ASTA CU ORGANIZEARE PE SOCIAL MEDIA…DEJA EXPIRATA…
          UITE…ITU…CUM E DOMENIUL MEU…IMI PERMIT O AROGANTZA…DIAMETRUL BUCURESTI…21 KM…ADICA 10 KM RAZA…
          PRIMUL SFAT
          1.Statie emisie – receptie / Walkie Talkie 5W 6Km Techancy
          2.Statie radio portabila emisie receptie PROGRAMATA in banda de licenta libera, Walkie Talkie, 888S, raza 2-5 km
          3.Statie Radio Emisie/Receptie Lychee UV-5R Camuflaj, dual band VHF si UHF, pentru distanta 5-10 KM
          4.Statie Radio portabila emisie receptie Baofeng UV 82 Plus, Dual Band, 10W, Walkie Talkie, Radio FM, acumulator 2800 mAh, Casca cu microfon
          AL DOILEA SFAT
          CA SOFER BATRAN DE 4X4 DIESEL
          IARNA DIESELUL PORNESTE MAI GREU…NU E NEVOIE SA STAI CU FACLIA SUB MOTOR…DOAR TREBUIE SA BAGI PUTINA BENZINA IN MOTORINA…EU BAGAM 2 LITRI DE BENZINA IN VREO 70 DE MOTORINA…ERA UN FEL DE ADITIV…ULEI BUN…ASTA ERA AMESTECUL….MOTORINA…BENZINA..ULEI…COCTAIL DE IARNA PENTRU 4X4
          AL TREILEA SFAT
          NU ITI FACE GRIJI…CU INTERNETUL…NU DOAR CASELE DE MARCAT VOR FUNCTIONA…SI BANCOMATELE VOR FI PERFECT FUNCTIONALE SI PLINE DE BILETE DE BANCA…ADICA BANI….
          CE VREAU SA SPUN E CA NU TREBUIE SA VA PREOCUPATI…SA VA INGRIJORATI…TOTUL VA FI BINE…SI CALD LA IARNA…ADICA VA FI O IARNA CALDUROASA…

        • @Wolf Edmond
          Da……agerpres…”Europa se pregăteşte pentru posibile întreruperi în funcţionarea reţelelor de telefonie mobilă, din cauza raționalizării consumului de energie”….Asadar….walkie-talkie….4×4 cu benzina-motorina si ulei…iar de bani nu va faceti griji ca bancomatele vor functiona non-stop

  5. Numai vaxxinatii in cap mai cred povestile kakanarilor lui maciuca aka niku ciukanezul, deja celebrul umflat gras si obez din Bukale !! La iarna, scapa care poate, sa vedem insa cum o sa scape ukro-na-zi aia de la Kiev, poate ramane zdreanta de zdrelinski sa conduca numai niste sate de pe acolo, daca dau rusnacii aia salbatici cu ceva nucleara tactica in ei, sa le vina si lor odata mintea la cap 🙂

  6. Pozitia oficialilor români nu este aceeași cu poziția cetățenilor pe care ii tradeaza

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger