AcasăȘTIRI EXTERNESUA și India, la granița Tibetului. Washingtonul deschide un nou front împotriva...

SUA și India, la granița Tibetului. Washingtonul deschide un nou front împotriva Chinei. Operațiunea „Yudh Abhyas”

SUA și India, la granița Tibetului. Washingtonul deschide un nou front împotriva Chinei. Operațiunea „Yudh Abhyas” / Foto: Opex 360

Forțele americane și indiene vor organiza un exercițiu în apropierea Regiunii Autonome Tibet din China. Generalul Charles Flynn, comandantul armatei americane în Pacific, a descris o situație „alarmantă”, denunțând „comportamentul destabilizator” al Chinei. „Cred că trebuie să lucrăm împreună pentru a contracara acest lucru”, a declarat el în timpul unei vizite în India, în iunie.

Din 2004, armata SUA desfășoară exercițiul „Yudh Abhyas” în comun cu India, care tinde să se extindă în fiecare an. Bazat inițial pe scenariul unei operațiuni de menținere a păcii a ONU, acesta își propune să „promoveze cooperarea între cele două armate” prin „partajare, schimburi culturale și consolidarea competențelor operaționale”.

Un alt front, la 3.000 de metri altitudine

Ediția din 2021 a acestui exercițiu a fost organizată pentru prima dată în Alaska. Dar cea de anul acesta va avea loc în statul indian Uttarakhand, situat la sud de Ladakh. Mai exact, potrivit presei indiene, va avea loc la o altitudine de 3.000 de metri, în apropierea localității Auli, la o sută de kilometri de granița cu Tibetul, care este una dintre cele cinci regiuni autonome ale Chinei din 1965. De partea americană, se vor mobiliza elemente ale Diviziei 11 aeropurtate.

Nu va fi pentru prima dată când statul Uttarakhand va găzdui astfel de manevre indo-americane (a fost cazul în 2014, 2016 și 2018). Dar au avut loc la peste 300 km de graniță. „Aceasta este o nouă evoluție”, a comentat pentru Nikkei Asia Jeff Smith, cercetător la Centrul pentru Studii Asiatice din cadrul Fundației Heritage.

Autoritățile chineze vor fi probabil îngrijorate de faptul că exercițiul ar putea arăta că SUA „ar putea lua în considerare un alt front împotriva Chinei dacă își mărește presiunea asupra Taiwanului”, a declarat Pankaj Jha, profesor de apărare și studii strategice la OP Jindal Global University. „Mai mult decât exercițiul în sine, implicarea SUA este cea care ar trebui să reprezinte un motiv de îngrijorare pentru China”, a adăugat el.

În plus, manevrele Yudh Abhyas 2022 vor începe la 18 octombrie, cu puțin timp înainte de cea de-a 60-a aniversare a războiului sino-indian din Ladakh și de congresul cincinal al Partidului Comunist Chinez, scrie Opex 360.

Între timp, un alt exercițiu, de data aceasta cu participarea forțelor speciale americane și indiene, este în curs de desfășurare. Denumit „Ex Vajra Prahar 2022”, acesta a început pe 8 august, la Bakloh, în Himachal Pradesh. Potrivit Ministerului indian al Apărării, scopul este de a îmbunătăți interoperabilitatea între forțele speciale ale celor două națiuni și de a „împărtăși cele mai bune practici și experiențe în domenii precum planificarea comună a misiunilor și tacticile operaționale”.

Tensiuni puternice între Beijing și New Delhi

În ultimii ani, tensiunile dintre India și China au escaladat din cauza disputelor teritoriale de-a lungul frontierei lor, cunoscută sub numele de „Linia de control efectiv” (LAC sau „Linia Mac Mahon). Două zone sunt vizate în mod special: platoul Doklam, care este strategic pentru New Delhi, deoarece este situat în apropierea coridorului Siliguri, care leagă câmpiile nordice și statele din nord-estul Indiei, și Ladakh, unde soldații indieni și chinezi s-au confruntat în iunie 2020.

Ca urmare, India și China și-au consolidat semnificativ poziția militară de-a lungul LAC (și în special în vecinătatea Ladakh), cu peste 60.000 de soldați din ambele țări care se confruntă acum. Au fost lansate negocieri pentru a reduce tensiunile. Dar ele rămân în impas iar Beijingul a profitat de acest lucru pentru a câștiga teren, deoarece Armata Populară de Eliberare a lansat construcția a numeroase infrastructuri (cazărmi, baze, drumuri, poduri etc.) în zonele disputate.

„Din mai 2020, chinezii au preluat peste 1.000 de kilometri pătrați de teritoriu revendicat de India în estul Ladakh. India nu este capabilă să inverseze incursiunea chineză în Ladakh”, a deplâns Sushant Singh, de la Centrul de cercetare politică din New Delhi. În plus, forțele aeriene chineze trimit în mod regulat avioane care zboară în apropierea LAC, încălcând zona de interdicție aeriană de 10 km care a fost stabilită acolo. Iar New Delhi nu poate decât să denunțe „comportamentul provocator”.

author avatar
Tudor Borcea
1.144 afisari

12 COMENTARII

    • Nu TOATA LUMEA ci sua, europa occidentala si slugile ei din Estul continentului, canada, australia si noua zeelanda !
      Marea Britanie este si ea pe lista autodistrugerii.
      Restul vor lua conducerea Lumii si o vor detine sute de ani !

    • Din 2014!!! Coincidență sau cu bună știință? Cam pe atunci s-au instaurat și nazismul in Ucraina

  1. Despre articol as spune ca se vede de pe Luna politica de invrajbire dusa de sua care, in timpul razboiului al doilea a asmutit Japonia pe China(iar cind Japonia a ridicat glasul i-a dat tratamentul atomic), iar acum cred criminalii de la soare apune ca vor invrajbi India cu China.
    Numai ca India nu uita cum a fost jefuita dupa razboi, in ce stare a preluat-o D-na Indira(sua ii lua toate cadrele scolite pe banii indienilor, sa faca industria cibernetica s.a., iar india se zbatea in foamete).
    India nu uita ruperea Pakistanului si a altor bucati din teritoriul ei.
    NICI JAPONIA NU UITA SI NU VA RENUNTA LA RAZBUNAREA JAPONEZILOR TRIMISI IN NEANTUL NUCLEAR LA HIROSIMA SI NAGASAKI .

  2. jegurile de ameriolaci nu se lasa. Invrajbesc si spioneaza toate popoarele lumii. O bombita buna sa dispara de pe planeta isi cauta.Sunt criminalii omenirii.Incita la razboaie si ura intre popoare, vand arme si razboaie la toti oligofrenii.
    Ei si fratiorii lor de nesatui care fura de veacuri popoarele lumii UK,Australia,Canada,Zeelanda.

      • Esti un ANALFABET desavirsit !!!
        Esti o sluga imbecila care nici sa para incult nu reuseste cum trebuie de i se vad stelele pe umeri !!!
        Du-te si raporteaza sefului de birou ca te-am facut imbecil !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger