AcasăȘTIRI EXTERNESUA și Franța invocă „activitatea militară rusă îngrijorătoare” în Ucraina

SUA și Franța invocă „activitatea militară rusă îngrijorătoare” în Ucraina

SUA și Franța invocă „activitatea militară rusă îngrijorătoare” în Ucraina

Șefii diplomației americane și franceze, Antony Blinken și Jean-Yves Le Drian, au discutat despre „activitatea militară rusă îngrijorătoare” în Ucraina, după desfășurarea trupelor ruse la granița cu această țară.

Ei s-au bazat pe „rapoarte despre activități militare îngrijorătoare ale Rusiei în și în jurul Ucrainei” și și-au reiterat „angajamentul lor neclintit față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA.

Război hibrid

Franța a avertizat deja Rusia, vineri, împotriva oricărui „nou atac asupra integrității teritoriale a Ucrainei” după această desfășurare. Washingtonul a fost, de asemenea, îngrijorat de mișcările de trupe rusești în apropierea Ucrainei și a avertizat Moscova împotriva unei invazii.

Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014. De la acea dată, Ucraina se află, de asemenea, în conflict cu separatiștii pro-ruși din partea de est a teritoriului său. Rusia este acuzată de Kiev și Occident că îi sprijină pe separatiști din punct de vedere militar și financiar, ceea ce Kremlinul neagă, scrie AFP.

Manevrele Rusiei corespund și unei perioade de tensiuni foarte mari între Polonia și Belarus, un apropiat aliat al Moscovei, cristalizată în jurul problemelor migrației și care a l-a determinat pe cancelarul Germaniei, Angela Merkel, să-i ceară președintelui rus Vladimir Putin să intervină, ceea ce a refuzat să facă.

Problemele energetice intră și în această ceață geopolitică. Președintele bielorus Alexandr Lukașenko a amenințat Europa că va opri una din conductele care îi asigură aprovizionarea cu gaze rusești, dacă se iau sancțiuni împotriva guvernului său în contextul acestei crize migratorii, despre care unii analiști cred că este organizată de Moscova pentru a destabiliza regiunea.

author avatar
Tudor Borcea
106 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger