AcasăȘTIRI EXTERNESUA și Covid-19. Alertă de extremism și terorism intern

SUA și Covid-19. Alertă de extremism și terorism intern

SUA și Covid-19. Alertă de extremism și terorism intern

Din nou, guvernul american a avertizat, vineri, 13 august, împotriva unui „climat de amenințare acută” de terorism, mai ales atunci când Statele Unite se apropie de cea de-a 20-a comemorare a atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001.

Departamentul pentru Securitate Internă a modificat un buletin de alertă antiteroristă datând din ianuarie, după asaltul susținut de susținătorii lui Donald Trump asupra clădirii Capitoliului, document care pentru prima dată punea accent pe amenințările interne.

Varianta Delta, fitilul atacurilor?

Buletinul fusese deja modificat în luna mai, în ceea ce privește riscul de a vedea „extremiștii” să profite de ridicarea restricțiilor sanitare, grație progreselor înregistrate împotriva pandemiei, pentru a efectua atacuri violente.

„Acești extremiști ar putea încerca să exploateze apariția variantelor de Covid-19, văzând revenirea potențială a restricțiilor de sănătate publică în Statele Unite ca motiv pentru a efectua atacuri”, precizează ministerul, care estimează că „factorii de stres legat de pandemie” ar putea „ contribuie la creșterea violenței în acest an”, scrie AFP.

Propaganda Al-Qaeda

Buletinul menționează, de asemenea, că „înainte de comemorarea atacurilor din 11 septembrie” Al-Qaeda din Peninsula Arabică (Aqpa) a publicat recent primul său exemplar în limba engleză, în ultimii patru ani, al revistei sale de propagandă „Inspire”, care arată, potrivit departamentului, că „organizațiile teroriste străine își continuă eforturile de îndoctrinare a indivizilor care locuiesc în Statele Unite și posibili subiecți ai unor influențe extremiste violente”.

Ministerul Securității Interne, creat după atacurile din 11 septembrie 2001, publică în mod regulat acest tip de avertisment. Accentul pus pe riscurile interne reflectă discursul lui Joe Biden, care, la învestitura sa din 20 ianuarie, a jurat să „învingă suprematismul alb și terorismul intern”.

 

author avatar
Tudor Borcea