AcasăȘTIRI EXTERNESUA și-au lansat primul portavion de nouă generație. A costat 13 miliarde...

SUA și-au lansat primul portavion de nouă generație. A costat 13 miliarde de dolari dar nu e gata de luptă – VIDEO

SUA și-au lansat primul portavion de nouă generație. A costat 13 miliarde de dolari dar nu e gata de luptă - VIDEO / Foto: printscreen

Marina americană a lansat, marți, USS Gerald Ford, primul său portavion de nouă generație. Nava, care cântărește peste 100.000 de tone și atinge viteze de până la 54 km/h, nu este încă pregătită pentru luptă.

Statele Unite au plătit nu mai puțin de 13 miliarde de dolari pentru această navă.  Nava cu propulsie nucleară, lungă de 335 de metri, a părăsit la prânz portul său de origine Norfolk de pe coasta de est, escortată de grupul său aeronaval, pentru mai multe săptămâni de manevre cu forțele navale a nouă țări aliate.

Doi ani de întârziere

 

Exercițiile multinaționale din Atlantic se vor axa pe apărarea aeriană, războiul antisubmarin, contramăsurile împotriva minelor și operațiunile amfibii. Acestea vor implica 9.000 de persoane, 20 de nave de război și 60 de avioane, a precizat US Navy, fără a preciza numărul de personal din fiecare țară.

Portavioanele din clasa Gerald Ford urmează să înlocuiască portavioanele din clasa Nimitz, care se apropie de sfârșitul duratei lor de viață de 50 de ani. Portavionul John Kennedy, bazat pe același proiect, este în prezent în construcție.

Inaugurat în 2017 de Donald Trump, după o întârziere de doi ani la livrare, acest al 11-lea portavion din flota americană a fost supus de atunci la mai multe teste, deoarece au fost detectate probleme la sistemul său de catapultare electromagnetică. Dezvoltat de General Atomics pentru US Navy, sistemul nu mai folosește sistemul hidraulic tradițional pentru catapultarea aeronavelor, ci un motor cu inducție care creează mai puțină fricțiune cu metalul aeronavelor și, prin urmare, le permite să reziste mai mult timp. Se preconizează că va crește numărul de decolări zilnice cu 25%.

În plus, configurația și generarea de energie a navei sunt concepute pentru a-i permite să se adapteze la noi arme, cum ar fi armele cu energie dirijată, pe parcursul celor 50 de ani de serviciu, a precizat US Navy, referindu-se la noi tipuri de arme precum radiațiile electromagnetice, armele cu laser sau cu microunde.

Nou-nouț dar cu defecte

Nava, care necesită un echipaj mai redus decât portavioanele din clasa Nimitz, poate cântări peste 100.000 de tone atunci când este complet încărcată, atingând în același timp o viteză de 54 km/h. Este echipat cu lifturi gigantice pentru a aduce rachete și bombe pe punte pentru a fi încărcate pe avioane, dar aceste lifturi s-au dovedit a fi defectuoase, scrie 20 Minutes.

În plus, US Navy „continuă să aibă probleme cu fiabilitatea sistemului său de lansare electromagnetică și a sistemului avansat de andocare”, care permite aeronavelor să se oprească la aterizare, se arată într-un raport al Biroului de responsabilitate guvernamentală (GAO). Marina americană „se așteaptă să își atingă obiectivele de fiabilitate în anii 2030”, a precizat GAO. Această primă desfășurare a USS Gerald Ford va dura doar câteva săptămâni, deoarece portavionul nu este încă pregătit pentru luptă. Nava va fi plasată sub autoritatea unui comandament militar anul viitor

author avatar
Tudor Borcea